Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. április 4. 11:12

Elektronikus adatbázisok a felsőoktatás és a non-profit szektor részére

A Studentnet felmérése szerint a felsőoktatási hallgatók 22 százaléka találkozott már az Elektronikus Információszolgáltatási (EISZ) programmal, a válaszadók 9 százaléka használja is az EISZ-t.

[HWSW] A Studentnet felmérése szerint a felsőoktatási hallgatók 22 százaléka találkozott már az Elektronikus Információszolgáltatási (EISZ) programmal, a válaszadók 9 százaléka használja is az EISZ-t.

Az EISZ az Oktatási Minisztérium programja, melynek célja, hogy a felsőoktatásban és a tudományos kutatásban nélkülözhetetlen információforrásokat összegyűjtve, egy helyről érhessék el az egyetemi hallgatók és kutatók. Az EISZ-hez felsőoktatási intézmények, valamint -- egy épp ma lejáró pályázati kiírás révén -- non-pofit intézmények, szervezetek és könyvtárak is csatlakozhatnak. Ez utóbbiak ugyan költségtérítés ellenében vehetik igénybe a szolgáltatást, ám mint a minisztérium ígéri, fajlagosan kedvezőbb áron férhetnek hozzá a forrásokhoz

Az EISZ program adatbázisán keresztül biztosít hozzáférést többek között szótárakhoz, nyelvi tesztprogramokhoz, a Pallas Nagy Lexikonához, Web of Science, Elsevier Science Direct, SwetsNet Navigator, Doktori Adatbázis és a Magyar Elektronikus Könyvtár adatbázisaihoz. 2002 nyarától már nemcsak a csatlakozott intézmények hálózatán keresztül érhetők el az EISZ szolgáltatásai, hanem a vitatott sorsú OMIKK könyvtár volt épületének egy részben megnyíló Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központján keresztül is.

Az EISZ-ről, és a pályázati lehetőségről bővebb információ az Otatási Minisztérium honlapján, a www.eisz.hu címen található.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról