Szerző: Barna József

2002. április 2. 19:32

A végéhez közeledik az NVIDIA sikerszériája?

[Barons] Elemzők szerint a számítástechnikai ipar egyik csodagyerekének tekintett, grafikus chipeket tervező NVIDIA a közelmúlt hatalmas léptékű fejlődése után borúsabb idők elő néz, melyben a cég vezetősége aligha engedhet majd meg magának elhibázott stratégiai döntéseket. Sokan vélik úgy, hogy az idei évre prognosztizált töretlen fejlődés nem lesz tartható, mivel a konkurencia erősebb, mint valaha, és ugyanakkor a cég előtt nem hevernek további meghódítandó szűz piacok.

[Baron's] Elemzők szerint a számítástechnikai ipar egyik csodagyerekének tekintett, grafikus chipeket tervező NVIDIA a közelmúlt hatalmas léptékű fejlődése után borúsabb idők elő néz, melyben a cég vezetősége aligha engedhet majd meg magának elhibázott stratégiai döntéseket. Sokan vélik úgy, hogy az idei évre prognosztizált töretlen fejlődés nem lesz tartható, mivel a konkurencia erősebb, mint valaha, és ugyanakkor a cég előtt nem hevernek további meghódítandó szűz piacok.

Az utóbbi négy évben az NVIDIA hatalmas léptekkel tört előre a piacon: ebben az időszakban a cég bevételei 10 000%-kal 1,37 milliárd dollárra nőttek. Tavaly a cég bekerült a Standard & Poor’s 500 indexbe is, és az ott szereplő többi 499 vállalat mindegyikét maga mögé utasította részvényárfolyamának 308%-os emelkedésével.

Ugyanakkor elemzők úgy látják, a céget eddig támogató széljárás megfordulni látszik. Ennek egyik oka az, érvelnek, hogy az olyan ellenlábasok, mint amilyen az Intel és a kanadai ATI Technologies, minden eddiginél erősebb támadásra készülnek. Másrészt pedig az NVIDIA azáltal, hogy nem volt képes megszerezni a Pentium 4 processzorokat támogató alaplapi chipkészletek előállításához szükséges licenceket, egy hatalmas piacról, az Intel Pentium 4-hez szánt integrált lapkakészletek piacáról zárta ki magát.

A "Pentium 4-buborék" is kipukkanni látszik, ami további részesedésvesztést okozhat a cég számára. Ugyanis amikor az Intel piacra dobta Pentium 4 processzorát, még nem állt készen a teljes piaci spektrumot lefedni képes alaplapi chipkészletek garmadájával. Így többek között nem volt megvásárolható kifejezetten olcsó, integrált grafikus magot tartalmazó megoldás a platformhoz. Ennek pedig a grafikus chipeket tervező és gyártó cégek, így az NVIDIA és az ATI voltak a haszonélvezői.

Nem véletlen, hogy míg 2001 elején az integrált lapkakészletek 55%-os piaci résszel bírtak, addig a Pentium 4 áttörése után, az év végére ez az érték 34%-ra csökkent. Az Intel azonban a jövő hónapban bemutatja versenyképes teljesítménnyel bíró integrált termékét, az i845G-t, ami véget vet a korábbi status quonak.

Ugyanakkor az NVIDIA legádázabb ellenfele, az ATI piaci részesedést szerzett a tavalyi év negyedik negyedévben mind a noteszgépek, mind pedig az asztali számítógépek piacán. Ráadásul a kanadai cég rendelkezik Intel és AMD platformhoz gyártott integrált lapkakészletekkel is.

Hogy milyen egyéb kihívásokkal kell szembenéznie az NVIDIA-nak, az érdeklődő olvasók megtudhatják a Baron's izgalmas angol nyelvű cikkéből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról