Szerző: Barna József

2002. január 29. 20:18

Felvásárlásra készül az AMD

[SBN] Az utóbbi időben internet-szerte megkezdődött a találgatás azzal kapcsolatban, hogy vajon az Advanced Micro Devices mire kívánja költeni azt az 500-600 millió dollárnyi készpénzt, melyre nemrégiben kötvények kibocsátása útján tett szert.

[SBN] Az utóbbi időben internet-szerte megkezdődött a találgatás azzal kapcsolatban, hogy vajon az Advanced Micro Devices mire kívánja költeni azt az 500-600 millió dollárnyi készpénzt, melyre nemrégiben kötvények kibocsátása útján tett szert.

Számos irracionális elképzelés látott napvilágot az online bulvárlapokban: egyesek úgy értesültek, hogy az Intel legnagyobb riválisának számító, sunnyvale-i központú cég megvásárolja az utóbbi időben gyengélkedő, ám kiváló mobilprocesszor-architektúrával rendelkező Transmetát, míg mások úgy spekuláltak, hogy a cég tulajdonjogot szerez valamely tajvani félvezetőgyártó vállalatban. Ugyanakkor amennyiben e nehéz időszakban az AMD valóban akvizícióban gondolkodik, üzleti szempontból az egyetlen racionális alternatíva egy olyan vállalat felvásárlása lehet, melynek termékeivel, technológiáival bővítheti jelenlegi kínálatát és új piacokon jelenhet meg .

Austini források ma arról számoltak be, hogy az AMD várhatóan egy nemrégiben életre hívott, beágyazott MIPS processzorokat tervező céget, az Alchemy Semiconductort kívánja felvásárolni. Az 1999-ben megalakult Alchemy tavaly kezdte meg a saját fejlesztésű Au1000 architektúrára épülő termékeinek szállítását, melyek igen vonzó specifikációkkal rendelkeznek: 500 MHz-en 1 Watt, míg 400 MHz-en mindössze 0,5 Watt a teljesítményfelvételük.

Az Alchemy felvásárlása azt jelentené, hogy az AMD jó néhány év után vissza kíván térni a beágyazott processzorok piacára, mely az utóbbi időben valóban jövedelmezőnek bizonyult. Hiszen míg az AMD az 1990-es évek közepén kivonult e piacról, a rivális Intel a Digital felvásárlásával hozzájutott a StrongARM processzorok licencéhez. És az Intel e processzorokkal eddig kiváló eredményeket ért el az aprócska zsebszámítógépek piacán, hiszen többek között a Toshiba, a Compaq és a Hewlett-Packard is ezeket használja termékeiben. A StrongARM következő generációjának, az XScale-nek a megjelenése pedig hamarosan várható.

Az XScale chipek magasabb órajelen működnek majd a jelenlegi StrongARM processzoroknál és a teljesítményfelvételük is alacsonyabb lesz. Az XScale chipek kiválóan skálázhatók: az Intel várakozásai szerint a processzorok 50 és 800 MHz között gyakorlatilag bármilyen órajelen gyárthatók lesznek.

A hírforrás szerint az AMD éppen az XScale processzorok versenytársaként kívánja majd pozícionálni az Alchemy felvásárlása révén birtokába jutó architektúrát. Ugyanakkor e piacon más jelentős versenyzőkkel (mint pl. az NEC és a Toshiba) is szembe kell majd szállnia a cégnek.

A sors iróniája, hogy az Alchemyt éppen két korábbi digitalos mérnök alapította. A cég jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Rich Witek, valamint egyik főmérnöke, Greg Hoeppner, a Digital Equipmentnél dolgozott a StrongARM projekten. Ám amikor az Intel felvásárolta a céget, a két szakember több társával együtt úgy döntött, nem csatlakozik a félvezetőgyártó óriáshoz, majd később önálló céget alapított Alchemy néven.

Azonban annak ellenére, hogy az Alchemynek sikerült több komoly megrendelést is elnyernie, az utóbbi időben pénzügyi gondokkal küszködik a cég, mivel eddig nem sikerült újabb befektetőket találni a működés további finanszírozására. Ennek tudható be, hogy a korábbi elnök-vezérigazgató 2001 májusában elhagyta a céget, valamint az is, hogy a nyár folyamán a foglalkoztatott munkaerő 10%-ától volt kénytelen megválni a cég.

Egyelőre egyik fél sem kommentálta a felvásárlással kapcsolatos híreket, ám egyes források szerint holnap az AMD több, a cég jövőbeni stratégiáját meghatározó bejelentést is fog tenni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról