:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 27. 10:21

Compaq Alpha szerveren a digitális könyvtár

[Mmd] Két és fél éves sikeres és hibamentes működés

[Mmd] Két és fél éves sikeres és hibamentes működés után ismét Compaq Alpha szervert választott tevékenysége továbbfejlesztéséhez a hazai digitális kultúra megteremtésében kulcsszerepet játszó Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht.

Az 1999-ben az intézményhez került gépet annak idején a Compaq adományozta az intézménynek, és az azóta eltelt időszak tapasztalatai alapján döntöttek ismét a Compaq 64 bites rendszere mellett.

Már az első találkozás Neumann János nevével azt sugallja, hogy az intézmény tevékenysége szorosan összefonódik a számítógéppel. A könyvtár szó jelentését mindnyájan jól ismerjük, de a "digitális" jelzővel együtt minőségileg újat hordoz: olyan könyvtárat, amelyben nem találhatók meg a szokásos polcrendszerek és az azokon elhelyezett dokumentumok, hanem virtuális felépítésű. A Neumann Könyvtárnak nincs saját olvasóterme: ehelyett a világon bárhol elhelyezhető, Internet csatlakozással ellátott személyi számítógépek, a papíralapú dokumentumok helyett elektronikus információ, a polcok helyett memóriaegységek és merevlemezes tárolók, a könyvtár épülete helyett pedig nagyteljesítményű szerver számítógépek állnak az olvasók szolgálatában.

Nagyteljesítményű szerverek -- ezen a ponton találkozik a Neumann Könyvtár és a Compaq Magyarország Kft. Könyvtári szolgáltatásaik beindulásakor az egyik fontos szempont volt, hogy az olvasóknak megbízható, gyors hozzáférésük legyen a digitális formában tárolt anyagokhoz.

A növekvő olvasói igények kiszolgálása egy idő után meghaladta az első szolgáltató szerver teljesítőképességét. Nagy segítséget jelentett a Compaq 1999 eleji felajánlása: egy több tíz millió forint értékű Alpha szervert adományozott a Neumann Könyvtárnak. Az Alpha szerver, amelyen Unix operációs rendszer alatt Oracle adatbázis-kezelő, egy integrált könyvtári rendszer, valamint több felhasználói program fut, 1999 márciusától mostanáig szolgálta ki a felhasználók igényeit. Az eltelt időszak számai magukért beszélnek, a Compaq Alpha szerver látogatottsága az 1999 márciusától 2001. október elejéig terjedő 2,5 év alatt:

  • az összes oldal látogatóinak száma: 1 848 256
  • az összes letöltött adat (Kilobájt) : 64 196 680
A szerver üzembeállítása óta eltelt időszakban üzemzavar nem volt.

A digitális könyvtár szolgáltatásainak folyamatos fejlesztése megkívánja, hogy most már külön szerver álljon a felhasználók, és külön a programfejlesztők szolgálatára. 2001 elején az alapítójának, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának pályázati támogatásával a Neumann-ház lehetőséget kapott egy új szerver vásárlására. Több különböző gyártó ajánlatának tárgyilagos vizsgálata után a választás ismét egy Compaq szerverre esett, melyben a jó tapasztalatok mellett nem kis szerepet játszott a legjobbnak talált ár-teljesítmény arány.

Az új DS 20E szerver minden szempontból gyorsabb az előzőnél, világszínvonalú technológiát képvisel. Ugyanaz a processzor található meg benne, mint a napokban közzétett, a szuperszerver világranglistát vezető gépben. Mindezt a felhasználók jól érzékelik majd a gyorsabb hozzáférés révén.

A Compaq eszközei más területen is megjelennek a Neumann Könyvtár tevékenységében: Compaq IPAQ és EXD asztali gépek, valamint EVO 600c notebook szolgálja a napi munkát és a fejlesztéseket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.