Szerző: Vörös Péter

2001. november 23. 11:09

Az IBM szerződést kötött egy génadatok elemzésére specializálódott ausztrál céggel

[Bloomberg] Az IBM számítógépekkel, szoftverekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos szerződést kötött az ausztrál Proteome Systemsszel genetikai adatok elemzésére szolgáló rendszerek értékesítését illetően.

[Bloomberg] Az IBM számítógépekkel, szoftverekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos szerződést kötött az ausztrál Proteome Systemsszel genetikai adatok elemzésére szolgáló rendszerek értékesítését illetően.

Az ügylet részleteit nem tették közzé a felek. A sydneyi központú, 1999-ben alapított Proteome Systems az IBM termékeket arra fogja használni, hogy a cég génelemző rendszerét futtassa rajtuk, közölte Dr. Keith Williams, a cég elnök-vezérigazgatója.

A rendszert úgy tervezték, hogy nagy mennyiségű protein adatot lehessen vele kezelni és elemezni. Ezt a rendszert tervezi értékesíteni a cég gyógyszergyártóknak és biotechnológiai vállalatoknak, valamint kutatóintézeteknek világszerte ahhoz, hogy segítsenek új gyógyszerek kifejlesztésében.

A Proteome Systems a "proteomics" területre specializálta magát: ez a protein magatartás számítógépes elemzését jelenti. A legfontosabb gyógyszerek közül sok protein vagy a proteinekre hat.

Williams egy interjúban elmondta, hogy "jelenleg nem világos, hogy ki fog nyerni a proteomics területén, mivel ez egy igen komplex technológia [...] mindenesetre a cégnek rendkívül piacközpontúnak kell lennie".

Williams elmondta, hogy a cég a rendszerét vagy az IBM legerősebb Unix-alapú szerverével, a p690-zal vagy a kisebb p620-assal fogja árulni. Williams azt is közölte, hogy számos potenciális ügyféllel folynak a tárgyalások a rendszer értékesítéséről.

A p690 kezdőára 450 ezer $, míg a p620-é 17 ezer $.

A cég belső számítástechnikai szükségleteihez a Proteome Systems egyetlen p690-est fog használni és szükség szerint fog szervereket hozzáadni. A vállalat ezenkívül az IBM DB2 adatbázis szoftverét és a Shark adattárolási rendszerét használja majd. Az IBM azt is közölte, hogy a két cég együtt fog működni a kutatási területen is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról