Szerző: Vörös Péter

2001. november 16. 11:23

A Dell negyedéves nyeresége és forgalma csökkent, de így is a várakozásoknál jobb eredményeket ért el a cég

[Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Yahoo Finance] A Dell, a világ legnagyobb PC-gyártója tegnap bejelentette, hogy a harmadik pénzügyi negyedévben a cég nyeresége 36%-kal esett vissza, csökkent a forgalom is, mivel pangott a vállalati PC-piac és árcsökkentésekre volt kényszerítve a vállalat. A Dell még így is az egyetlen nagy PC-gyártó, amely nyereséget ért el ebben az időszakban.

[Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Yahoo Finance] A Dell, a világ legnagyobb PC-gyártója tegnap bejelentette, hogy a harmadik pénzügyi negyedévben a cég nyeresége 36%-kal esett vissza, csökkent a forgalom is, mivel pangott a vállalati PC-piac és árcsökkentésekre volt kényszerítve a vállalat. A Dell még így is az egyetlen nagy PC-gyártó, amely nyereséget ért el ebben az időszakban.

A november 2-án végződött harmadik pénzügyi negyedévben a cég nettó nyeresége 429 millió $-ra (részvényenként 16 centre) esett vissza, szemben az egy évvel ezelőtti hasonló időszakban elért 674 $-os (részvényenként 25 centes) nyereséggel. A forgalom 9,6%-kal 7,47 milliárd $-ra csökkent az előző év hasonló időszakában elért 8,26 milliárd $-hoz képest. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 15 centes nyereségre és 7,28 milliárd $-os forgalomra számítottak.

A Dell azt is közölte, hogy a negyedik pénzügyi negyedévben a forgalom és a nyereség a várakozásoknak megfelelően fog alakulni -- egyes befektetők rózsásabb kilátásokra számítottak. A Dell volt az egyedüli PC-gyártó, amely növelni tudta eladási volumenét a harmadik naptári negyedévben, miután a cég tovább folytatta árcsökkentési stratégiáját. A vállalat bevallása szerint sikerült jelentős ügyfeleket is elnyerni a rivális Compaqtól. A Dell továbbra is fenntartja azt az előrejelzését, miszerint a vállalatok a jövő év közepén fogják elkezdeni nagy tömegben frissíteni PC-iket.

A Dell szerint a negyedik pénzügyi negyedéves nyereség részvényenként 16 cent lesz, míg a forgalom várhatóan valamivel a harmadik pénzügyi negyedéves szint felett alakul. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 16 centes nyereségre és 7,75 milliárd $-os forgalomra számítanak. Jim Schneider, a cég pénzügyi vezérigazgatója megjegyezte, hogy a jelenlegi környezetben a kereslet továbbra is elég lanyha.

James Lyon, az Oakwood Capital Management egyik elemzője szerint az útmutatással kapcsolatban semmi meglepőt nem mondott a Dell. "Ami sokkal érdekesebb lesz, az az, hogy hogyan fog teljesíteni a cég akkor, amikor beindul a gazdasági fellendülés és lehetőségük lesz arra, hogy növeljék haszonrésüket és nyereségüket" -- jegyezte meg Lyon.

Schneider elmondta, hogy a harmadik pénzügyi negyedéves bruttó haszonrés 18%-ra csökkent a tavalyi 21%-hoz képest. A cég átlagos PC-eladási ára 1800$ volt, szemben az előző negyedéves 1850$-ral.

A cég piaci részesedése folyamatosan nő, a harmadik pénzügyi negyedévben a Dell kb. 4,1 millió PC-t adott el, ez 8%-os növekedés, dacára annak, hogy a piac egésze 14%-kal csökkent.

A Dell egyre nagyobb figyelmet fordít az olyan nyereségesebb területek felé, mint a tárolási eszközök és a szerverek, mivel az agresszív árcsökkentések miatt szinte alig nyereséges a PC-gyártás. Azonban ezeken a területeken is a cég egészére jellemző stratégiát követ: alacsonyabb árak a magasabb eladási volumen és a piaci részesedés növelése érdekében.

Ez nem jelenti azt, hogy a forgalom értékben is növekedett volna az elmúlt negyedévben. A Dell vállalati divíziójának (ez lényegében a szervereket és a tárolási eszközöket jelenti) forgalma 1,42 milliárd $ volt, ez 9,6%-os csökkenés az egy évvel korábban elért 1,57 milliárd $-hoz képest. Kevin Rollins, a cég működtetésért felelős vezérigazgatója a szerver üzletággal kapcsolatban megjegyezte, hogy a kereslet igen alacsony a piac egészében.

A PowerEdge szerverek eladási volumene 24%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, míg a cég USA-beli szervereladásai 18%-kal emelkedtek, ezzel a Dell tovább növelte piaci részesedését egy olyan piacon, amely 15%-kal esett vissza az utolsó negyedévben. A cég szerint a szervereladások volumene 27%-kal nőtt az Európa/Közel-Kelet/Afrika régióban.

Michael Dell, a cég elnök-vezérigazgatója szerint a cég eddig 270 millió $-os forgalomnövekedést köszönhet annak a ténynek, hogy a Hewlett-Packard és a Compaq szeptember elején bejelentette egyesülési szándékát. Ha az egyesülés létrejön, akkor az új vállalat piaci részesedése megelőzheti a Dellét a PC-piacon.

A Dell forgalma Észak- és Latin-Amerikában 13%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest, míg az európai forgalom csökkenése 5%-os volt. Ázsiában a cég forgalma 13%-kal nőtt.

A Dell részvényárfolyama csütörtökön, a bejelentés előtt 0,23$-ral (0,84%-kal) 27,69$-ra emelkedett. A részvényárfolyam az idén 59%-kal nőtt, az elmúlt egy évben pedig 16,01-31,32$ között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról