Szerző: Barna József

2001. november 12. 15:58

Az AMD partnere a tajvani UMC lesz -- állítja egy szigetországbeli napilap

[Reuters] Amint arról korábban már beszámoltunk, az Advanced Micro Devices által a múlt héten tartott piaci elemzőknek szóló sajtótájékoztatón mind Jerry Sanders, a cég elnök-vezérigazgatója, mind pedig Hector de J. Ruiz elnök megerősítette, hogy az AMD a jövőben mikroprocesszorainak körülbelül 25%-át egy közelebbről meg nem nevezett partner gyártókapacitását kihasználva kívánja előállítani, illetőleg közös vállalatot kíván alapítani új chipgyára építése és üzemeltetése érdekében. Akkor internet szerte számos médiában megindult a spekuláció, hogy vajon ki lesz e barát, akivel az AMD szövetségre lép.

[Reuters] Amint arról korábban már beszámoltunk, az Advanced Micro Devices által a múlt héten tartott piaci elemzőknek szóló sajtótájékoztatón mind Jerry Sanders, a cég elnök-vezérigazgatója, mind pedig Hector de J. Ruiz elnök megerősítette, hogy az AMD a jövőben mikroprocesszorainak körülbelül 25%-át egy közelebbről meg nem nevezett partner gyártókapacitását kihasználva kívánja előállítani, illetőleg közös vállalatot kíván alapítani új chipgyára építése és üzemeltetése érdekében. Akkor internet szerte számos médiában megindult a spekuláció, hogy vajon ki lesz e "barát", akivel az AMD szövetségre lép.

A kínai nyelven megjelenő tajvani Economic Daily News másnap arról számolt be, hogy az egyesült államokbeli chipgyártó a világ második legnagyobb kizárólag félvezetőgyártással foglalkozó cégének számító tajvani United Microelectronics Corporationnel (UMC) kíván közösen felépíteni egy 300 mm-es szilíciumostyákat előállítani képes gyárat. Ugyanakkor a gazdasági lap sem a gyár tervezett helyéről, sem annak egyéb részleteiről nem közölt információkat. Azt azonban megszellőztette az újság, hogy az AMD már most tervezi, hogy gyártókapacitást foglal le a UMC egyik gyárában az Athlon és Athlon XP processzorok gyártásához. Egyelőre egyik fél sem kommentálta a híreszteléseket.

Amint az ismert, az AMD már korábban bejelentette, hogy 2004-ben a cég fennállásának 35. évfordulóját kísérő ünnepségsorozattal kívánja összekötni a Fab 35 néven építendő új chipgyárának megnyitását. Ez a gyár lenne a sunnyvale-i központú cég első, 300 mm-es szilíciumostyák előállítására felkészített üzeme. A bejelentést követően a cég az üzem számára legmegfelelőbb helyszín keresésébe kezdett, és hivatalosan még a mai napig nem közölte, hogy hol is indul majd meg a 4-5 milliárd dolláros beruházás. A korszerű chipgyárért világszerte számos város versengett, ám a céghez közelálló források tudni vélik, hogy a texasi Austin a legesélyesebb jelölt -- itt található egyébként a cég legnagyobb Fab 25 nevű üzeme csakúgy, mint a már elavultnak számító és így feltehetően hamarosan bezárásra kerülő Fab 14/15 is.

Az már korábban is ismert tény volt, hogy az AMD önállóan nem lesz képes e hatalmas beruházás kivitelezésére, és ezért partnert keres egy, a chipgyárat üzemeltető közös vállalat létrehozásához. Potenciális jelöltként merült fel a drezdai Fab 30-ban résztulajdonos Motorola is, akárcsak a két legnagyobb tajvani félvezetőgyártó cég, a TSMC és a UMC.

Most azonban egyre inkább valószínűnek látszik, hogy a megfelelő technológiai háttérrel rendelkező UMC lesz a kiválasztott. Egy esetleges közös vállalat komoly előnyt jelentene a UMC számára is, hiszen -- azon túlmenően, hogy már jó ideje gyárt alaplapi chipkészleteket mind az AMD, mind pedig a rivális Intel számára -- így részesülhetne a jelentősen nagyobb haszonnal kecsegtető mikroprocesszor üzletből is.

A gyár elkészültéig azonban az AMD kénytelen outsourcinghoz folyamodni a gyártókapacitás növelése érdekében. Ugyanakkor e tekintetben köti a céget az Intellel az év elején felújított keresztlicenc-megállapodás, amely az Intel piaci pozícióját védendő százalékos mértékben* korlátozta a harmadik fél által gyártható AMD processzorok mennyiségét.

* A források eltérő adatokról számolnak be. De a megállapodásban állítólag az szerepelt, hogy az AMD az általa gyártott processzorok termelésének maximálisan 20-25%-át helyezheti ki szerződéses gyártóhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról