:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. augusztus 14. 16:53

3300 darab Intel Itanium processzort tartalmaz a világ egyik legnagyobb tudományos számítástechnikai rendszere

[Mmd] Az Intel ma bejelentette, hogy

[Mmd] Az Intel ma bejelentette, hogy az Itanium processzorcsaládot egy olyan osztott tudományos számítógépes rendszer kiépítésére fogják használni, amely a maga nemében talán a legnagyobb lesz a világon.

A "TeraGrid" nevet viselő számítógépes rendszer annak az 53 millió dolláros díjnak egy részéből jön létre, amelyet az Országos Tudományos Alapítvány (NSF) négy létesítmény számára ítélt meg az Osztott Teraléptékű Erőforrással (DTF) történő komplex tudományos kutatások támogatása céljából.

A TeraGrid több mint 3300 Intel Itanium processzorral működő számítógépet köt össze egymással. Több mint 13,6 billió (13,6 teraflop) számítást tud végezni másodpercenként, és több mint 450 billió bájtnyi információ tárolására, elérésére és megosztására képes.

A TeraGrid az Egyesült Államokon belül mindenhol hozzáférhető a kutatók számára, így felgyorsíthatják egyes bonyolult tudományos problémák elemzését, szimulálását és megoldását. Olyan kutatási területekről van szó, mint például a betegségek, gyógymódok és új gyógyszerek modellezése, gépkocsibalesetek szimulálása, alternatív energiaforrások kutatása, valamint a pontosabb időjárás-előrejelzést szolgáló éghajlati és légköri szimulációk.

"Az Itanium processzorcsalád nagyobb teljesítményt, méretezhetőséget és alacsonyabb költségeket biztosít a nagy teljesítményű számítástechnika számára" - mondta Abhi Talwalkar, az Intel alelnöke és a vállalati platformokkal foglalkozó csoport vezérigazgató-helyettese. "A mai NSF-díj az Itanium technológia támogatottságának ékes bizonyítéka. Az Intelnél valamennyien büszkék vagyunk arra, hogy termékeink elősegítik a tudományos felfedezések fejlődését."

A ma bejelentett rendszer gyorsasága, osztottsága és a hálózatok földrajzilag távol eső helyein való telepíthetősége miatt kapta a "TeraGrid" elnevezést, melynek jelentése: "teraháló". Teljesítménye billiókban mérhető, hiszen másodpercenként több billió (teraflop) lebegőpontos műveletet végez, és több billió bájt (terabájt) adatot tárol majd. A háló olyan erőforrást jelent a kutatók számára, amellyel kölcsönösen elérhetik a rendszert, és megosztott számítógépes hardverek, szoftverek és információk használatával folytathatják közös munkájukat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.