Szerző: Bodnár Ádám

2001. augusztus 14. 11:15

A BMW WilliamsF1 csapat a Compaq Alpha szuperszámítógépeivel kíván előnyhöz jutni a versenyautók tervezésében

[Mmd] A WilliamsF1 csapat

[Mmd] A WilliamsF1 csapat a Compaq új szuperszámítógépes megoldásával szeretné felgyorsítani a versenyautók tervezésének ütemét.

A Compaq nagy teljesítményű Alpha/Tru64 Unix alapú számítógépes platformja segítségével a Williams aerodinamikai teszteket tud végezni, például szimulálni tudja az aerodinamikai eszközök viselkedését - ami így csak órákat vesz igénybe, nem pedig heteket, mint korábban. Az új szuperszámítógépes kapacitásnak köszönhetően a csapatnak több ideje jut arra, hogy több tervváltozattal is kísérletezzen. Ez azért fontos, mert a versenyautó átlagosan minden tizedik alkatrészén végzett designmódosítás hatással van az autó aerodinamikai teljesítményére.

"Arra számítunk, hogy az új számítógépes erőforrással azonnal továbbfejleszthetjük az idei versenyautó - az FW23 - designját, és természetesen nagymértékben a jövő éviét is" - mondta Geoff Willis, a WilliamsF1 csapat aerodinamika-felelőse. "Bár a számítógéppel végzett aerodinamikai kutatómunka - más matematikai eszközökhöz hasonlóan - igen elterjed az F1-nél, ennek igazi haszna az információk értelmezésének módjában és abban mutatkozik meg, hogy milyen gyorsan és pontosan lehet ezt visszacsatolni a tervezési folyamat előterébe. Úgy gondoljuk, hogy a Compaq által biztosított új szuperszámítógépes kapacitás és tapasztalt aerodinamika-csapatunk együttese hozzásegít bennünket ahhoz, hogy optimális eredményeket érjünk el."

Az új számítógépes rendszer szerves részét alkotja majd a Williams F1 kibővített Számítógépes Áramlástani (CFD) tesztlaboratóriumának az angliai Oxford közelében fekvő Grove-ban. A CFD kifinomult analitikai módszer, amely számítógéppel számítja ki a folyadékok és a gázok áramlását, és igen fontos szerepe van a versenyautók aerodinamikai jellemzőinek javításában. A WilliamsF1 CFD-rendszere speciálisan kialakított áramlásmodellező szoftverekből és a Compaq Alpha/Tru 64 alapú szuperszámítógépes platformjaiból áll.

"A Forma 1 az egyik leginkább technológiavezérelt sport a világon, és a WilliamsF1 csapatot is az erősen technológia-irányultságú csapatok közé sorolják" - mondta Tom Yeates, a Compaq Computer Europe, Middle East and Africa nagy teljesítményű rendszerekkel foglalkozó részlegének igazgatója.

"A speciális szoftver és Alpha architektúrán futó Tru64 Unix operációs rendszerünk kombinációja a szakma legnagyobb teljesítményű rendszerét biztosítja a Williams számára. A Compaq Alpha architektúráját a világ leginkább adatigényes számítási problémáinak megoldására, többek között az emberi gének feltérképezésére, földrengés-modellezésére, valamint a nagy autógyárak számára ütközések szimulálására használják. Tru64 UNIX operációs rendszerünket a híres D. H. Brown Associates piackutató és tanácsadó cég "a legmegbízhatóbb, legjobb rendelkezésre állású és legjobban méretezhető UNIX"-nak nevezte, és e paraméterek tekintetében az első helyre sorolta e havi jelentésében."

A WilliamsF1 szervezet már több éve ügyfele a Compaqnak. A 2000. évi versenyszezon óta a Compaq szponzorálja is a BMW WilliamsF1 csapatot, amely a Forma 1 egyik legjobb eredményeket felmutató versenycsapata. A támogatás keretében a Compaq biztosítja a BMW/WilliamsF1 csapat számára a számítástechnikai hátteret, így a legújabb mobil számítógépes technológiát, valamint azokat a rendszereket, amelyek a kritikus versenyteljesítmény-adatokat, például az üzemanyag-fogyasztásra, a gumikopásra és a pilóta teljesítményére vonatkozó adatokat az autóból a pitfal személyzetéhez továbbítják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról