Szerző: Vörös Péter

2000. április 6. 00:36

A Microsoft perrel kapcsolatos néhány fontosabb kérdés rövid összefoglalása

Mikor kezdődött az ügy?

Mikor kezdődött az ügy?
Az Igazságügyminisztérium és 20 állam (ezek közül egy később kiállt a sorból) 1998. május 18-án perelte be az MS-t. A tárgyalás 1998. október 20-án kezdődött és 1999. szeptember 21-én zárult, 76 nap tanúvallomás után.

Mik a per főbb kérdései?
Négy alapvető keresetből áll vád: 1. A Microsoft illegálisan tartott fenn monopóliumot az operációs rendszerek területén; 2. Ezen monopóliumot kihasználva a böngésző piacon is monopóliumra tört és illegálisan kötötte össze az Internet Explorer-t a Windows-zal; 3. A PC gyártók számára szoftver telepítési megszorításokat diktált; 4. Internet szolgáltatókkal tiltó és kizárólagos megállapodásokat kötött.

Mi a per lényege?
Az antitröszt törvények értelmében maga a monopólium nem feltétlenül törvényellenes. Ami törvényellenes az az, ha ezt a monopólium helyzetet versenyellenes módon használják, mint pl. alapvető termékek visszatartása, árak önkényes emelése, valamint az előbbi kérdésnél 2.-es számban leírt ún. 'tie-in sales' szituáció, tehát amikor egy adott piacon kialakult monopólium helyzetet kihasználva egy arra épülő másik piacot is monopolizál egy vállalat. Pontosan ez utóbbit állapította meg Jackson bíró hétfői ítéletével (az 1890-es Sherman-törvény két részét is megszegte a Microsoft).

Az ügy a Windows-zal kapcsolatos. Fogja-e érinteni a jogorvoslat a többi Microsoft terméket?
Szinte biztosan. Az amerikai kormány helyre kívánja állítani a versenyt ezeken a területeken ill. a jövőben piacokon is. Korlátozhatják pl. azt, hogy hogyan értékesíti az Office 2000-et, amely szintén előnyhöz jutott az op rendszer monopóliumnak köszönhetően. Arra is felkérheti a bíróság az MS-t, hogy fejlessze ki a Word 2000-at más op rendszerekre, pl. Linux-ra.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.