:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 29. 11:45

Macroprocessing - kulcs az elektronikus üzletvitelhez

[Mmd] Az új "macroprocessing" modell segítségével az internetes vállalkozások lépést tarthatnak a gyors és mélyreható piaci változásokkal, és fenn tudnak maradni az egyre élesedő versenyben, mondta Mike Splinter, az Intel elnökhelyettese és nemzetközi értékesítési és marketingtevékenységért felelős igazgatója a New York-i Technology Exchange Week című szakmai rendezvény megnyitóján ma elmondott vitaindító beszédében.

A "macroprocessing" az a működési modell, amely az Intel definíciója szerint a mikroprocesszorokra jellemző méretgazdaságosságot, csúcsteljesítményt és innovatív szellemet az új internetes vállalatok igényeire és lehetőségeire alkalmazza. Splinter meglátása szerint az e-business világában zajló verseny továbbra is arra készteti majd a vállalatokat, hogy számítástechnikai filozófiájukat átalakítva, a merev egyedi rendszerekről olyan rugalmas és nyitott platformokra álljanak át, amelyek a nagygépes környezetek feldolgozási teljesítményét a PC-k sokoldalúságával és internetes csatlakoztathatósággal ötvözik.

"Az informatikai üzletág konjunktúraciklusainak váltakozása ellenére még ma is elmondható, hogy az internetes és e-business struktúra kiépítése gyerekcipőben jár" - jelentette ki Splinter. "Ha a piaci szereplők teljes körűen ki akarják aknázni az elektronikus üzletvitelben rejlő előnyöket, a technológiai vállalatoktól olyan olcsóbb és rugalmasabb, nagy teljesítményű számítástechnikai megoldásokat szállítását kell megkövetelniük, amelyek nem teszik kiszolgáltatottá őket egyetlen szállítóval szemben."

A vitaindító előadás során Splinter kiemelt néhány olyan vállalatot, amelyek az Intel processzoraira (Intel Pentium 4 és Xeon processzorokra, Intel Itanium processzorokra, illetve a most bevezetés előtt álló - 0,13 mikronos feldolgozási technológiát alkalmazó, Tualatin kódnevű - Pentium III processzorokra) épülő e-business megoldások bevezetése és fejlesztése mellett döntöttek.

Az Intel-alapú szerverek tesztelését követően az USA Today.com elhatározta, hogy teljes informatikai infrastruktúráját ilyen megoldásokra állítja át. A döntés egy mindössze héthetes kísérleti program sikere után született, amelyre tavaly a Sidney-i Olimpiai Játékok előtt került sor. Intel-alapú szervereivel az USA Today mintegy 100 millió, weboldalakkal kapcsolatos kérést kezel naponta. A Questra e-business szoftverforgalmazó és szolgáltató vállalat olyan innovatív terméket mutatott be, amely napi 24 órás felügyeletet, távdiagnosztikai lehetőséget és megelőző karbantartást biztosít az Intel-alapú kiszolgálókhoz.

Splinter egyéb e-business technológiákról is szót ejtett. A Pentium 4 processzorokon futó "peer-to-peer" technológia segítségével bemutatta, hogy XML-alapú Groove Software Application megoldása révén miként tud a Groove Networks valós idejű adatátviteli és VoIP-összeköttetést létrehozni. Ezt követően az e-business szoftveralkalmazások vezető szállítójaként ismert Webridge egyik XML-alapú portálját ismertette meg az érdeklődőkkel. Az Intel-alapú szerverplatformon futó portál felhasználói több forrás adatainak felhasználásával, könnyen és gazdaságosan vezethetnek be vállalati rendszerükben testre szabott informatikai megoldást.

Splinter külön előadásban számolt be az Intel 0,13 mikronos feldolgozási technológiájával kapcsolatos új fejleményekről. Az innovatív eljárással kisebb méretű, ám alacsonyabb fogyasztás mellett, magasabb teljesítményszint elérésére képes processzorokat lehet előállítani. Az Intel idén májusban kezdte meg a 0,13 mikronos technológiára épülő Intel Pentium III processzorok szállítását, a szintén e módszerrel készülő Pentium III processzor mobil eszközökhöz kifejlesztett, 1 GHz feletti sebességű változatát (III-M) pedig ez év utolsó negyedévében kívánja bevezetni. A Tualatin kódnevű processzorokat ultranagy adatsűrűségű kiszolgálókba valamint alkalmazási szerverekbe egyaránt beépítik. Az Intel ezen kívül első, 0,13 mikronos eljárással előállított flash termékeit is piacra kívánja dobni a negyedik negyedévben.

A Splinter által elmondottak szerint az Intel júliusban készül bevezetni a Pentium 4 processzor 1,8 és 1,6 GHz-es változatait. Az Intel NetBurst mikro-architektúrára épülő Pentium 4 processzor pontosan ott biztosítja az egyéni és vállalati felhasználók számára a teljesítményt, ahol arra a legnagyobb szükség van, és ezzel segít kihasználni a kialakuló internetes kereslet és a digitális technológiák előnyeit.

Splinter hozzáfűzte, hogy eddig 17 szerver- és munkaállomás gyártó készített Itanium-alapú rendszert, az idén pedig mintegy 25 gyártó összesen több mint 35 modellel jelenik meg a piacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.