:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 25. 17:31

A Compaq átadja az Alpha technológiát az Intelnek és 64 bites szervercsaládját átállítja Itanium architektúrára !

[Mmd] A Compaq Computer Corporation és az Intel Corporation ma több évre szóló megállapodást jelentett be, a továbbfejlesztett Intel Itanium processzorcsaládjára épülő, a vállalati számítástechnika terén a világ élvonalába tartozó szerverek gyors bevezetésének elősegítésére.

A Compaq az Alpha technológián alapuló vállalati processzorgyártás kulcsfontosságú elemeit átadja az Intelnek, és a teljes 64-bites vállalati szervercsaládját átállítja a továbbfejlesztett Itanium architektúrára. Ettől a lépéstől a két cég az Itanium processzorcsalád piaci részesedésének növekedését várja.

A mai bejelentés ugyanakkor jelentősen túlmutat azon, hogy az Intel ráteszi a kezét az Alpha technológián alapuló vállalati processzorgyártás kulcsfontosságú elemeire. A lépés jelentősen gyengítheti a Sun pozicióit a vállalati szerverpiacon, ráadásul a 64 bites Hammerrel a következő évben rajtoló AMD-nek sem kedvez. Mint ismert a világ legnagyobb PC-gyártója és Intel-alapú szervergyártója címet birtokló Dell abszolút AMD-mentes politikát folytat, és immáron a második legnagyobb PC-gyártó, a Compaq részéről sem várhatunk a 64 bites Hammerre épülő szervereket. (Eg)

Az elkövetkező néhány évben a Compaq több száz mikroprocesszor-fejlesztőjének, fordítási szakértőjének és infrastruktúrát biztosító alkalmazottjának kínál majd állást az Intel. Ezeknek a fejlesztőmérnököknek egy része a Compaqnál marad, hogy a következő generációs Alpha mikroprocesszorok jelenleg folyó fejlesztési munkálatait befejezze, de projektjeik lezárultával ők is átigazolnak az Intelhez.

A Compaq technológiájának és erőforrásainak Intelhez való áthelyezése a várakozások szerint az Intel Itanium processzor fejlesztési térképének gyorsulását és fejlesztését eredményezi majd.

A két vállalat többéves marketing programot indít be, melynek célja segíteni a szoftvergyártókat és a Compaq meglévő vevőbázisát alkalmazásaiknak az Itanium processzorcsaládra épülő szerverekre való áthelyezésben.

A Compaq kijelentette, a jelenlegi és a fejlesztés alatt álló Alpha processzor-technológiára építve 2003 végéig folytatja az új AlphaServer rendszerek tervezését és készítését. A vállalat azt tervezi, hogy a jelenlegi nagy teljesítményű AlphaServer GS sorozat teljesítményét a nyár végén 1 GHz-es Alpha processzorral fokozza tovább. A jelenleg fejlesztés alatt álló, EV7 kódnevű következő generációs Alpha processzor a jövő év végén bevezetendő új AlphaServer rendszert fogja működtetni.

A Compaq 2004-ig teljes 64-bites szervercsaládját átállítja az Itanium mikroprocesszor architektúrára. A Compaq határozott lépésével a 64-bites számítástechnika terén tíz éve élvezett vezető pozícióját kiterjeszti a következő évtizedre, sőt még azon is túl. A Compaq a rendszerteljesítmény fokozása felé vezető úton - következő lépésként - kihoz egy Alpha-technológiára épülő családot (EV7) még az Itanium-alapú rendszerek új generációjának bevezetése előtt. A vállalat a MIPS chip-technológiát felhasználva új NonStop Himalaya rendszereket is tervez és készít majd, míg az első Itanium-alapú rendszerek 2004-ben piacra nem kerülnek.

A Compaq vállalati szerverek új családja támogatja a Tru64 Unixot, az Open VMS-t és a NonStop Kernelt, kiegészítve ezzel a vállalatnak a Windows 2000 és Linux terén élvezett piacvezető pozícióját.

A Compaq azonnal megkezdi a Tru64 UNIX, OpenVMS és a NonStop Kernel operációs rendszerek és fejlesztőeszközök az Itanium processzorcsaládhoz való adaptálását. Az operációs rendszerek és a fejlesztőeszközök kompatibilitása védelmet nyújt a vásárlók Tru64 UNIX, OpenVMS, és NonStop Kernel rendszerekhez kapcsolódó hosszú távú befektetéseinek, valamint növelik a ProLiant alapon működő Windows 2000 és Linux rendszerek funkcionalitását.

A többéves technológiai megállapodás értelmében a Compaq jelentős Alpha eszközöket és fejlesztési erőforrást ad át az Intelnek, valamint licenszt biztosít a Compaq Alpha mikroprocesszor technológiájához és fordítóihoz.

A vállalat hozzátette, hogy ezen felül az Itanium processzorra épülő ProLiant szerver fejlesztési tervének megvalósításában is nagy léptekkel halad majd előre; az első Itanium-alapú rendszerek piaci megjelenése 2001. harmadik negyedévére várható.

  • Szólj hozzá a fórumban!
  • Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. április 26. 18:03

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.