:

Szerző: Koi Tamás

2023. március 22. 13:41

Kész az első, 3D-ben nyomtatott ehető sajttorta, ami egyszer talán finom is lesz

Először gusztustalan masszává esett össze, de sokadik próbálkozásra sikerült ehető sajttortát előállítaniuk tudósoknak 3D-nyomtatással. A végeredmény még az alkotók szerint is legalábbis fura ízű, de állítják, csak idő kérdése, hogy minden valamire való otthonnak digitális séfje legyen a konyhájában.

Sikerrel nyomtattak ehető sajttortát 3D-nyomtatóval a Kolumbia Egyetem mérnökei - a projekt a publikált dokumentáció szerint jól demonstrálja, hogy az eddig javarészt az alkatrészgyártásban és építőiparban használt 3D-s nyomtatás idővel a konyhai műveletekben is kulcsszerepet kaphat. 

03:50
 

The Future of Software-Controlled Cooking

Még több videó

Miért kritikus a Patch & Asset Management a kibervédelemben? (x)

Az adatszivárgások jelentős része megakadályozható lenne, ha a szervezetek időben telepítenék a szoftverfrissítéseket.

Miért kritikus a Patch & Asset Management a kibervédelemben? (x) Az adatszivárgások jelentős része megakadályozható lenne, ha a szervezetek időben telepítenék a szoftverfrissítéseket.

Persze addig még hosszú utat kell megtenni a technológiának, így elsősorban nem csak ehetőnek kell lennie a végterméknek, hanem az íz aspektusából nem árt, ha valami minimális élvezeti értéket is biztosít - látják be maguk a kutatók is, akik viccesen azzal érvelnek, hogy ők maguk nyilvánvalóan nem michelin-csillagos séfek, szóval mégis mit várunk a nyomtatójukkal készült süteménytől.

A projekt során a megfelelő formátumú sajttorta elkészítéséig is meglehetősen hosszú út vezetett: öt kísérleti fázis esztétikai szempontból is totális kudarc volt, de a kutatók a tudomány oltárán feláldozva magukat még a leggusztustalanabbnak kinéző végterméket is megkóstolták:

Határozottan olyan íze volt, amihez hasonlót életemben nem kóstoltam még...

-írta meglehetősen diplomatikusan az npj Science of Food hasábjain Jonathan Blutinger, a projekt egyik vezetője. 

A "végleges" sajttorta egyébként 30 perc alatt készült el, hét különböző alapanyagból, melyeket a printerre épített lézer fixált - vagy éppen nem fixált. A kutatók szerint a módszerrel mindenféle étel elkészíthető, melynek alapanyagait pép, por vagy folyadék formájában feldolgozták.

November 19-én, szerdán "AZ AI ENGINEERING ALAPJAI 2025" címmel ONLINE képzést indít a HWSW, ezért most összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni ezen a tanfolyamon.

a címlapról

seo

0

Vizsgálják a Google-t a parazita SEO miatt

2025. november 14. 13:58

Az Európai Bizottság versenyjogi vizsgálatot indított, mert felmerült, hogy a cég új spamszabályzata ártott számos európai médiaszolgáltatónak.