:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 17. 14:34

Kivágta egy meteor a szeximétert a Twitteren

Intim tartalomnak ítélte a rendszer egy csillagász felvételét.

Egy oxfordshire-i csillagász három hónapon keresztül nem fért hozzá a Twitter-fiókjához, miután megosztott egy meteorról készült ártatlan videót. A felvételt az oldal automatizált moderálási rendszere ítélte problémásnak, azzal az indoklással, hogy hat másodpercnyi „intim tartalom” is szerepel benne, amit egy másik fél beleegyezése nélkül tett közzé. Bár a csillagász a tweet törlése után visszakaphatta volna a hozzáférését, azzal együtt beleegyezett volna abba, hogy megszegte a közösségi oldal szabályzatát, ezt pedig nem szerette volna vállalni az előzményeiben. Így a 12 órás átmeneti tiltás végül három hónapra tolódott ki a fárasztó fellebbezési folyamatok révén, melynek eredményeként végül ismét használhatja a fiókot.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A csillagász elmondása szerint ugyan ez még az Elon Musk okozta káosz előtt történt, de már akkor sem ért el senkit a cégen belül, akihez fordulhatott volna a problémájával, és különösen rosszul érintette, hogy más asztronómusokat nem büntetett meg a közösségi oldal lényegében ugyanazon felvétel miatt, a felfüggesztéssel elvágva érezte magát a szakmai közösségtől. Korábban egy Ryan Vaughan nevű meteorológus hasonló ügybe keveredett, amikor a Twitter szerint szintén túl szexi volt egy videó, amin kombájnok dolgoztak egy szántóföldön éjszakai órákban.

Az esetek jól példázzák, milyen korlátokkal küzdenek azok a nagy közösségi oldalak, amelyek mesterségesintelligencia-eszközöket vetnek be automatizált moderálási feladatokhoz, épp ezért lenne fontos, hogy több emberi moderátorok álljon rendelkezésre a folyamatban. Másrészt, ha egy MI nem kap visszajelzést a hibákról, jó eséllyel a későbbiekben sem fog fejlődni a problémás területen. Ez egyébként nem csak a Twitter, de a Meta számára is nehézségeket okoz, a Facebookon korábban több alkalommal is nyíltan szexuálisnak címkézett a rendszer többek közt olyan képeket, amik vadon élő állatokról, tájakról és épületekről készültek.

meteor

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.