:

Szerző: Koi Tamás

2022. június 22. 13:24

Rövidesen elég lesz egy iPhone, hogy bizonyítsuk, tényleg emberek vagyunk

A CAPTCHA-k fontos szerepet játszhatnak egy weboldal vagy szolgáltatás biztonságos működésének fenntartásában, de mint megannyi biztonsági védvonal, ez is borsot tör még a legjóindulatúbb felhasználó orra alá is.

Aki rendszeresen kénytelen kattintgatni a négyzetrácsos képmezőben a kizárólag a közlekedési jelzőlámpákat vagy éppen a tűzcsapokat ábrázoló képekre, netán egy alig felismerhető szöveget kell begépelnie egy beviteli mezőben, bizonyára átkozza a napot, amikor a CAPTCHA-k megszülettek és elterjedtté váltak, mint a túlterheléses támadások és robotizált elérések elleni védvonal képviselői.

captcha

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Akinek elege van abból, hogy az interneten mindenféle furfangos kvízek segítségével kell folyton bizonygatnia, hogy nem robot, annak jó hír, hogy az Apple az iOS 16-ba, az iPadOS 16-ba és a macOS Ventura-ba éppen egy olyan megoldást készül beépíteni, mellyel az Apple ID-alapú azonosításon keresztül simán átléphetők a CAPTCHA-k - már ahol a weboldal vagy a CAPTCHA szolgáltatója ezt támogatja.

A rendszer működése dióhéjban a Private Acces Token nevű megoldásra épül, melyet az Apple a felhasználó Apple ID-je és az éppen használt eszköz validálását követően küld meg a CAPTCHA-rendszer üzemeltetőjének.

A nagy szereplők közül a Cloudflare és a Fastly már jelezték, hogy támogatni fogják az Apple megoldását, ami már a kezdetekkor több millió applikáció és webhely használata során tüntetheti el a fájdalmas ellenőrzőrutint az értintett felhasználóknál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.