:

Szerző: Koi Tamás

2022. június 22. 13:24

Rövidesen elég lesz egy iPhone, hogy bizonyítsuk, tényleg emberek vagyunk

A CAPTCHA-k fontos szerepet játszhatnak egy weboldal vagy szolgáltatás biztonságos működésének fenntartásában, de mint megannyi biztonsági védvonal, ez is borsot tör még a legjóindulatúbb felhasználó orra alá is.

Aki rendszeresen kénytelen kattintgatni a négyzetrácsos képmezőben a kizárólag a közlekedési jelzőlámpákat vagy éppen a tűzcsapokat ábrázoló képekre, netán egy alig felismerhető szöveget kell begépelnie egy beviteli mezőben, bizonyára átkozza a napot, amikor a CAPTCHA-k megszülettek és elterjedtté váltak, mint a túlterheléses támadások és robotizált elérések elleni védvonal képviselői.

captcha

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x)

A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x) A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

Akinek elege van abból, hogy az interneten mindenféle furfangos kvízek segítségével kell folyton bizonygatnia, hogy nem robot, annak jó hír, hogy az Apple az iOS 16-ba, az iPadOS 16-ba és a macOS Ventura-ba éppen egy olyan megoldást készül beépíteni, mellyel az Apple ID-alapú azonosításon keresztül simán átléphetők a CAPTCHA-k - már ahol a weboldal vagy a CAPTCHA szolgáltatója ezt támogatja.

A rendszer működése dióhéjban a Private Acces Token nevű megoldásra épül, melyet az Apple a felhasználó Apple ID-je és az éppen használt eszköz validálását követően küld meg a CAPTCHA-rendszer üzemeltetőjének.

A nagy szereplők közül a Cloudflare és a Fastly már jelezték, hogy támogatni fogják az Apple megoldását, ami már a kezdetekkor több millió applikáció és webhely használata során tüntetheti el a fájdalmas ellenőrzőrutint az értintett felhasználóknál.

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.

a címlapról