Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 27. 12:42

Átlagon felüli a zsarolóvírus-támadások száma hazánkban

A megkérdezett magyar szervezetek 76 százaléka szenvedett már el ransomware támadást 2021 során.

A Sophos kiberbiztonsági cég nemrég tette közzé a tavaly történt zsarolóvírusos támadásokat globális szinten elemző "State of Ransomware 2022" jelentését. A felmérés szerint a megkérdezett szervezetek 66 százaléka szenvedett el ransomware támadást 2021-ben, szemben a 2020-ban mért 37 százalékkal. Magyarországon az arány eléri a 76 százalékot, ami közel azonos Csehországban és Lengyelországban.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A támadások 65 százalékában sikerült a támadóknak titkosítani az adatokat, 2020-ban ez még 54 százalék volt. Magyarországon ezzel szemben tavaly a támadók 78 százalékát nem tudták idő előtt megállítani, azaz adattitkosításra került sor.

A jelentés további főbb érdekes megállapításai 2021-re vonatkozóan:

  • Az adattitkosítást elszenvedő szervezetek 46 százaléka fizetett váltságdíjat az adatok visszaszerzése céljából még akkor is, ha rendelkezett más adathelyreállítási módszerrel, például biztonsági mentésekkel. Magyarországon tavaly ennél nagyobb számban történtek kifizetések: nálunk a támadást elszenvedők 59 százaléka nyitotta ki a tárcáját.
  • Háromszorosára nőtt azoknak a szervezeteknek az aránya, amelyek legalább egymillió dolláros váltságdíjat fizettek. 2021-ben az érintettek 11 százaléka fizetett egymillió dolláros vagy annál magasabb váltságdíjat, míg 2020-ban ez az arány 4  százalék volt. Magyarországon csupán 6 százalék fizetett 1 millió dollár feletti összeget.
  • Míg 2020-ban az adatok 65 százalékát sikerült visszaállítani a titkosítás miatti váltságdíj kifizetését követően, addig tavaly már csak alig 60 százalékot. Magyarországon valamivel jobb a helyzet, nálunk az adatok 68,57 százalékát sikerült visszakapni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról