Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 27. 12:42

Átlagon felüli a zsarolóvírus-támadások száma hazánkban

A megkérdezett magyar szervezetek 76 százaléka szenvedett már el ransomware támadást 2021 során.

A Sophos kiberbiztonsági cég nemrég tette közzé a tavaly történt zsarolóvírusos támadásokat globális szinten elemző "State of Ransomware 2022" jelentését. A felmérés szerint a megkérdezett szervezetek 66 százaléka szenvedett el ransomware támadást 2021-ben, szemben a 2020-ban mért 37 százalékkal. Magyarországon az arány eléri a 76 százalékot, ami közel azonos Csehországban és Lengyelországban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A támadások 65 százalékában sikerült a támadóknak titkosítani az adatokat, 2020-ban ez még 54 százalék volt. Magyarországon ezzel szemben tavaly a támadók 78 százalékát nem tudták idő előtt megállítani, azaz adattitkosításra került sor.

A jelentés további főbb érdekes megállapításai 2021-re vonatkozóan:

  • Az adattitkosítást elszenvedő szervezetek 46 százaléka fizetett váltságdíjat az adatok visszaszerzése céljából még akkor is, ha rendelkezett más adathelyreállítási módszerrel, például biztonsági mentésekkel. Magyarországon tavaly ennél nagyobb számban történtek kifizetések: nálunk a támadást elszenvedők 59 százaléka nyitotta ki a tárcáját.
  • Háromszorosára nőtt azoknak a szervezeteknek az aránya, amelyek legalább egymillió dolláros váltságdíjat fizettek. 2021-ben az érintettek 11 százaléka fizetett egymillió dolláros vagy annál magasabb váltságdíjat, míg 2020-ban ez az arány 4  százalék volt. Magyarországon csupán 6 százalék fizetett 1 millió dollár feletti összeget.
  • Míg 2020-ban az adatok 65 százalékát sikerült visszaállítani a titkosítás miatti váltságdíj kifizetését követően, addig tavaly már csak alig 60 százalékot. Magyarországon valamivel jobb a helyzet, nálunk az adatok 68,57 százalékát sikerült visszakapni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról