Szerző: Koi Tamás

2021. február 3. 13:27

Egyszerű Android fork lehet a Harmony OS

A Huaweinek a lassan két éve tartó amerikai szankciók miatt nem csak a komponens ellátási láncát kellett alaposan átalakítania, hanem relatíve gyorsan megoldást kellett találnia arra, mihez kezd a Google, mint egyik legfontosabb egykori partner támogatása nélkül. Hamar el is készül a Google Mobile Services mintájára a Huawei Mobile Services, illetve érkezik az okostelefonokra a Harmony OS, aminek fejlesztői változatáról az Ars Technica részletes beszámolót jelentetett meg.

A Huawei számára nem újdonság a Google szolgáltatásai nélküli létezés, hiszen a kínai cég okostelefonjait kezdetek óta egy lecsupaszított, "Google-mentesített" Androiddal értékesíti az anyaországban. Az Amerikai Egyesült Államok 2019 májusától élő szankciói azonban új helyzetet teremtettek, így a cég hirtelen a globális piacon is a Google támogatása nélkül maradt, melynek jelentőségét hangzatos állítások mellett igyekezett, illetve igyekszik most is elbagatellizálni a kínai gyártó.

A B-terv egyik része a Google Mobile Services helyébe lépő Huawei Mobile Services, vagyis a HMS, a másik pedig a Harmony (vagy Kínában Hongmeng) OS, ami az új okostelefonokra kerülő, elméletileg hosszú évek óta fejlesztés alatt álló, az Androidtól és az iOS-től több szempontból is gyökeresen különböző "harmadik erő" lenne.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Ars Technica riportja ugyanakkor arra enged következtetni, hogy a fejlesztők rendelkezésére bocsátott Harmony OS valójában távolról sem olyan egyedi fejlesztés, hanem lényegében egy forkolt Android 10, amihez a Huawei kis túlzással annyit tett hozzá, hogy a szövegfájlokban az Android szót behelyettesítette a Harmony-vel.

Az elvileg idén végleges formában megjelenő Harmony OS jelenlegi bétatesztelési fázisa is meglehetősen furcsa körülmények közt zajlik, így például a lap szerint aki fejlesztőként tesztelni akarja az operációs rendszert, annak az útleveléről és más személyi okmányairól, valamint a bankkártyájáról készült fotókat is meg kell küldenie a Huawei-nek, a jóváhagyási procedúra pedig legalább két nap.

Ha megvan a jóváhagyás, a Harmony OS bétateszthez még így sem kap lokális emulátort a fejlesztő, az emulált környezetet ehelyett egy kínai szerverről streamelik.

A bétateszt során szerzett tapasztalatokról készült részletes beszámoló itt található.

FRISSÍTÉS: Cikkünkre reagált a Huawei magyarországi kirendeltsége, mely az alábbiakat írta:

A HarmonyOS a Huawei elosztott technológiáján alapul. Egy teljesen új  operációs rendszer, amelyet a jövő újszerű igényeire terveztünk, ahol a különböző IoT-eszközök tömegesen kapcsolódnak egymáshoz. Sokféle eszközön telepíthető és rugalmasan alkalmazkodik a különböző hardvererőforrásokhoz és alkalmazásigényekhez. A HarmonyOS szigorúan követi az összes alkalmazandó nyílt forráskódú szabályt, miközben számos, harmadik féltől származó nyílt forráskódú erőforrás előnyeit - köztük a Linuxot is – használja fel, hogy ezzel gyorsítsa egy átfogó architektúra kifejlesztését.

Az EMUI 11 egyes felhasználói felületének elemei jelenleg fejlesztői bétaverzió állapotúak, a HarmonyOS egy teljesen új felhasználói felülettel debütál a későbbiekben megjelenő Huawei okostelefonokon. A fejlesztői bétaprogram jelenleg is zajlik, és örömmel fogadjuk a fejlesztők és a velünk együtt dolgozó partnerek visszajelzéseit, hogy megvalósíthassuk a minden forgatókönyvre kiterjedő víziónkat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról