Szerző: Asztalos Olivér

2017. február 1. 12:53

AMD: márciusban hozzuk a Zent!

Az elmúlt néhány évben mutatotthoz képest viszonylag jó negyedévet zárt az AMD. A processzortervező szerint idén megtörhet a jég, és a márciusban megjelenő Ryzen processzorokkal elkezdődhet a cég másodvirágzása.

Bár bevételét 15 százalékkal növelni tudta, így is kisebb veszteséggel zárta tavalyi utolsó pénzügyi negyedévét az AMD. A félvezetőtervező ennek ellenére nem csügged, ugyanis az év első felében számos, versenyképesnek prognosztizált termék érkezik. Az asztali Ryzen processzoroktól kezdve a Vega-alapú videokártyákon át a Zen-alapú Naples szerveres platformig bezárólag, a vállalat komoly fellendülést vár az új termékektől.

Az AMD bevétele 958 millió dollárról 1,1 milliárdra nőtt a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva, amely emelkedéshez a szokásosnál (~7,6 százalékkal) hosszabb, 14 hetes negyedév is hozzájárult. Ezzel párhuzamosan a veszteség 102-ről 51 millió dollárra csökkent. A cég reményei szerint a veszteség szó egyre ritkában kerül majd be a negyedéves jelentésekbe, az év második felétől tartós profitra számít az AMD.

Nem hozott rosszul a PC

A negyedik negyedévben a processzorokkal és GPU-kkal foglalkozó üzletág bevétele tovább nőtt, 2015 hasonló időszakához képest 130 millió dollárral több folyt be innen, ami bő 27 százalékos javulás, gyakorlatilag ennek köszönhető a teljes negyedévre levetített növekedés. Az cég közlése szerint a hetedik generációs mobil processzorok (Bristol Ridge APU-k), és a nyáron bemutatott új grafikus kártyák egyaránt jól teljesítettek, utóbbinak hála a GPU-s eladások két számjegyű növekedést produkáltak az egy évvel korábbihoz képest.

Az AMD kiemelte, hogy ebben nagy szerepet játszott a notebookokba szánt variánsok sikere, a Radeon Pro 400 sorozat az új MacBook Pro gépekbe is bekerült. A cég megjegyezte, hogy az asztali processzorok értékesítése visszaesett, ami a Ryzen termékek közelgő rajtjának köszönhető, a disztribútorok szépen lassan csökkentik az aggastyán korba lépő bulldozeres FX processzorok rendelését. Az AMD elmondta, hogy első körben a rendszerintegrátorok (nem márkázott gépek) és kiskereskedelmi csatornák kapják meg az új asztali processzorokat valamikor március első felében, ezt követően kezdődik OEM gyártópartnerek kiszolgálása. Első körben ugyancsak az asztali PC-ket érinti majd a Vega GPU, az arra épülő új, csúcskategóriás kártyákat a második negyedévre ígéri az AMD.

A nagyvállalati, beágyazott és a semi-custom (konzolos) processzorok divíziójának bevétele lényegesen kisebb, mindössze 3,7 százalékos növekedést könyvelhetett el, a tavalyi 488 milliós bevétel 506 millióra nőtt. Érdemes lesz figyelni a részleg második féléves teljesítményét, ugyanis a szerveres Zen és az új Xbox teljesítménye is itt fog lecsapódni. Az AMD szerint előbbi piacra dobása a tervek szerint halad, a platform hozza a papíron várt számokat, a partnerek jelenleg a szoftveres validációt végzik, a visszajelzések pedig túlnyomóan pozitívak, így a második negyedévben megtörténhet a piaci rajt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Zen asztali és szerveres piacra dobása után érkezhetnek a notebookokba és tabletekbe szánt mobilos variánsok. Ehhez a cég egy teljesen új lapkát tervez, amit az APU-s koncepciónak megfelelően integrált GPU-val is felszerel. A négy darab Zen magot tartalmazó, Raven Ridge kódnevű termékek valamikor az év második felében érkeznek. A lapka a mobil piac mellett idővel a szerverek és a beágyazott rendszerek piacára, illetve az asztali PC-k szegmensébe is megérkezik majd.

Lisa Su: mindenhol nőni fogunk

A vállalat az idén teljesen megújuló termékpalettától nem csak a bevétel növekedést és tartós profitot vár, hanem a jelenlegi, meglehetősen szerény, mindössze 32 százalékos bruttó árrés jelentős javulását is. Lisa Su, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy az új termékek árrése jóval a jelenlegi átlag felett lesz, de a cég vezetője arra már nem tudott felelni, hogy ez a közvetlen konkurensekhez képest mit jelent majd. (A nagy konkurens Intel például ennek közel dupláját, 60,9 százalékot ért el legutóbb.) Az AMD jelenlegi elsődleges célja, hogy a termékpaletta tisztán teljesítmény alapon versenyképes legyen, ezt követően az ár/teljesítmény mutató szabályozásával már könnye(bbe)n billenthetik saját oldalukra a mérleget.

A vállalat a következő negyedévre még szerény, körülbelül 984 (+/-3%) millió dolláros bevételre számít, ami a 2016 első negyedévében elért 832 milliós értéknél nagyjából 18 százalékkal lenne több. Az AMD a következő, 1-2 éves intervallumot lefedő terveiről a május 16-ra tervezett Financial Analyst Day rendezvényen számol majd be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról