Szerző: Hlács Ferenc

2016. november 25. 16:46

Biztonságosabbá tennék a dróneregetést a britek

Frissített iránymutatást adott ki a biztonságos drónhasználathoz a brit Civil Aviation Authority. A terület népszerűsítésére szükség is van, az ország dróntulajainak nagy része a szabályozás létezéséről sem tud.

Szigorúbb keretek közé szorítanák a drónreptetést a brit hatóságok: az Egyesült Királyságban polgári repülés szabályozásáért felelős Civil Aviation Authority (CAA) frissítette a drónokra vonatkozó, "Dronecode" néven ismert szabályzatát. A kis repülő gépezetek, bár azokkal kapcsolatban a CAA már tavaly közzétett világos iránymutatást, továbbra is túl gyakran kerülnek balesetveszélyes helyzetbe, az Ars Technica szerint az elmúlt időszakban egy hónap alatt négy drón ütközött össze hajszál híján személyszállító repülőgépekkel az ország területén - egy esetben a pilóta még a drón márkáját meg tudta állapítani, az olyan közel került a gépéhez.

A Dronecode-ban a hatóságok öt fő pontot fogalmaztak meg, amelyekre a drónok tulajdonosainak mindenképp figyelniük kell. A legfontosabb, hogy az eszközöket nem reptethetik repülőterek közelében, elkerülendő a fentiekhez hasonló balesetveszélyes helyzeteket. A drónok nem emelkedhetnek továbbá 120 méteres magasság fölé, illetve az épületektől és emberektől legalább 50 méteres távolságot kell tartaniuk. A drónnak végig a kezelő látóterében kell maradnia, azokat csak a kameráról érkező videostream alapján - vagy vaktában - vezetni nem megengedett. Végül az ötödik pont a "felelősségteljes" használatra szólítja a hobbistákat. A hatóság a felsoroltakat kissé erőltetett módon ugyan, de úgy fogalmazta meg, hogy az egyes pontok kezdőbetűi a DRONE szót adják, ettől remélve, hogy jobban felkelti a reptetők figyelmét.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Erre szükség is van, ugyanis a CAA felmérései szerint a dróntulajoknak mindössze 39 százaléka az, aki hallott egyáltalán a szabályozás létezéséről, és csak 36 százalékot tájékoztatott erről a kereskedő az eszköz megvásárlásakor. A biztonságos drónozás mások és a kezelő saját testi épségének megóvása mellett az anyagi kár elkerülése miatt is lényeges, a tilosban járó drónok ellen ugyanis már speciális rádiós karabély is létezik, Hollandiában pedig nemes egyszerűséggel sasokat használnak azok elfogására.

A drónokat ráadásul a tudatlanságból fakadó szabályszegések mellett egyre gyakrabban vetik be szándékos bűncselekmények során is, többek között hallhattunk már drónnal börtönökbe csempészett eszközökről, drónos drogfutárokról, sőt arra is volt már példa, hogy valaki egy drón kameráján keresztül próbálta ATM-eknél lelesni az ügyfelek PIN kódjait. A CAA egyébként a dronesafe.uk cím alatt egy tájékoztató weboldalt is létrehozott a biztonságos drónozás népszerűsítésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról