:

Szerző: Habók Lilla

2016. november 25. 09:59

Teljes ráncfelvarrást kapott a Google Webhelyek

Pár hónapos tesztidőszak után mindenkinek elérhetővé vált az új Google Webhelyek. A régi oldalak egyelőre nem hozhatóak át az új felületre, viszont egy ideig van lehetőség a régi verzió használatára. Az új webhelyek már reszponzívak, valós időben együtt szerkeszthetőek másokkal, és a Google-tartalmak könnyen beilleszthetőek.

Elkészült a Google Webhelyek (Sites) új verziója, amely a vállalkozások számára a G Suite-ból vagyis a Google irodai csomagjából elérhető, de úgy tűnik, hogy az alap frissítés már minden felhasználónál megjelent. A megújulásról már korábban is lehetett tudni, az érdeklődők az Early Adopter Programban próbálhatták ki és tesztelhették, majd a Google a visszajelzéseik alapján finomította a mostani változatot, például így építette bele a Google Analytics méréseket és hat választható oldalsablont.

A Webhelyek már 2008 óta létezik, azóta lehet akár legkisebb fejlesztői tudás nélkül is létrehozni oldalakat a segítségével, de a Google indoklása szerint azóta annyit fejlődött a webes technológia, hogy kénytelenek voltak a megoldás teljes újratervezésére. Az új felület valóban letisztultabb és sokkal könnyebben kezelhető, a használata önmagában nem igényel nagy szaktudást, főleg a Google alkalmazásokban jártas felhasználóknak. A régi oldalak egyelőre nem migrálhatóak az új felületre, de a TechCrunch-nak nyilatkozó szóvivő szerint jövő évre megoldják a fejlesztők ezt a feladatot is.

Létrehozható csapat-, projekt vagy eseménywebhely is cégek számára az új Webhelyekkel a Google üzenete szerint, de a szolgáltatás magánszemélyek számára is jó lehetőséget nyújt személyes- vagy hobbioldalak létrehozására. A kezdésként megnyíló üres oldalhoz hozzáadhatóak szövegek, hivatkozások, képek beillesztéssel vagy a tartalmak drag and drop behúzásával, melyek aztán átméretezhetőek a felületen. Nem hagyhatta ki a Google a jól ismert alkalmazásait sem, beilleszthető a weboldalakra a Google Naptár, videók a Google Drive-ból, helyadatok a Maps-ről vagy a Dokumentumok, a Táblázatok, a Diák vagy az Űrlapok tartalmai, és ezek közvetlenül szerkeszthetőek is az új weboldal felületéről.

01:24
 

The new Google Sites (:90)

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ahogy a Drive-nál már megszokhattuk, mostantól a weboldalakat is lehet valós időben közösen szerkeszteni, mindenki saját Google profiljából, például elképzelhető, hogy egy projekt tagjainak hasznos lehet egy saját oldal folyamatos frissítése az új információkkal. Főleg, hogy olyan sablonok is találhatóak a weboldalhoz, amelyek reszponzívan alkalmazkodnak a különböző monitor méretekhez, tablethez vagy mobilhoz, így az információk útközben is frissíthetőek az oldalon. A szerkesztő emellett előnézeti képet kaphat, hogy melyik oldalon hogy fog kinézni a tartalom.

Továbbra is használható a Webhelyek korábbi változata, amíg a Google nem cseréli le teljesen a funkciókat az új változatra - valószínűleg a régi oldalak migrálási lehetősége is ekkor fog elérhetővé válni. A céges weboldalak készítését is magában foglaló G Suite két verzióban elérhető, a 30 gigabájtos online tárterületet tartalmazó alapcsomag ára felhasználónként havi 4 euró, a több funkciót és korlátlan tárterületet tartalmazó plusz szolgáltatás pedig felhasználónként havi 8 euróért elérhető, de a webhelyek készítését a kisebb csomag is tartalmazza, vagy bárki kipróbálhatja a személyes profilján keresztül ingyenesen az új funkciókat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.