Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 26. 13:19

A Microsoft is közkinccsé teszi deep learning rendszerét

Megnyitja a fejlesztők előtt Cognitive Toolkit gépi tanulási rendszerének legújabb, béta verzióját a Microsoft. A GitHubon szabadon elérhető eszköz dolgozik többek között a Bing kereső és a vállalat beszédfelismerője mögött is.

Szabadon elérhetővé teszi deep learning rendszerét a Microsoft: a vállalat a napokban jelentette be a korábban Computational Network Toolkit, vagy röviden CNTK néven ismert rendszer legfrissebb, egyelőre béta címkés verzióját, immár Microsoft Cognitive Toolkit néven, amelynek forrását azzal a lendülettel meg is nyitotta. A cég, korábban belső használatra szánt szoftvere annak kép- és szövegfelismerő megoldásai mögül is ismerős lehet, utóbbi kapcsán a vállalat épp az elmúlt héten számolt be jelentős mérföldkőről, miszerint a rendszer már az emberekkel megegyező pontossággal képes a hallott szöveg azonosítására.

A frissen megnyitott deep learning eszközkészletet a vállalat igyekezett a kutatók visszajelzései alapján, azok igényeinek megfelelően alakítani, ennek eredményeként a fejlesztők a C++ mellett Python nyelven is dolgozhatnak a rendszerrel. Az Cognitive Toolkit továbbá már a megerősítéses tanulást is támogatja: a módszer lényege, hogy egy-egy feladat során a szoftver számos lehetőséget végigpróbál, hogy a kívánt eredményhez jusson, ezek közül pedig a sikereseket, vagy a sikereshez legközelebb álló eljárásokat jegyzi meg és alkalmazza a későbbiekben, időközben a további próbálkozásokkal még tovább csiszolva azokat.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A rendszer új béta verziója teljesítmény terén is számottevő előrelépést mutat, egyik fő erőssége, hogy hatékonyan képes dolgozni több számítógépen eloszló, nagyméretű adathalmazokkal is - ennek a képességnek a Microsoft szerint a rendszer konzumer- és vállalati termékekben történő felhasználásában is kulcsszerepe van, mint a fentebb már említett szövegfelismerés. A több szerveren átívelő, illetve akár számos GPU-ra építő használatot a cég komoly előnyként könyveli el a rivális rendszerekkel szemben, amelyeknek meggyűlhet a bajuk a hasonló skálázódással. Ezzel együtt ugyanakkor a megoldás nem csak méretes adatközpontokban, de hagyományos PC-ken, notebookokon is gond nélkül használatba vehető.

A Microsoft Cognitive Toolkit képességei persze nem csak beszédfelismerésre vethetők be, de képfelismerésre is használhatók - a vállalat itt okoshűtőket hoz példának, amelyek tisztában vannak tartalmukkal és értesítik a tulajdonost ha ideje lemenni tejért -, továbbá a Bing kereső csapata is használja a rendszert, a különböző keresési találatok közötti rejtett kapcsolatok felderítésére, ezáltal pedig a felhasználók számára relevánsabb eredmények felszínre hozására. A Bing csapata egyébként fontos szerepet játszott a rendszer képességeinek kiterjesztésében, végig szorosan együtt dolgoztak a rendszer készítőivel.

A fejlesztés során a közeli partnerek között az Nvidia is ott volt, a rendszert a cég annak GPU-ihoz optimalizálta. A vállalat grafikus egységei dolgoznak a Microsoft jelenleg előzetes verzióban hozzáférhető, Azure N-Series virtuális gépei mögött is, nem meglepő, hogy az gépi tanulási rendszer utóbbiakra is ráereszthető, ezzel a redmondi cég hardver- és szoftveroldalon is teljes körű szolgáltatást kínál. Az érdeklődő fejlesztőknek érdemes felkeresni a Cognitive Toolkit GitHub oldalát, ahonnan használatba is vehetik a rendszert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról