Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 21. 13:50

AMD: nőtt a bevétel, nőtt a veszteség

Veszteséggel zárta az idei harmadik negyedévet az AMD. A bevétellel párhuzamosan a veszteség is nőtt, utóbbi elsősorban a GlobalFoundries-szel kötött megállapodás miatt.

Hiába tudta 23 százalékkal növelni bevételét, végül mégis nagyobb veszteséggel zárta az idei harmadik negyedévet az AMD. Öröm az ürömben, hogy ennek hátterében nagy részt egy egyszeri kiadás áll, amit a vállalat első számú bérgyártójának, a GlobalFoundries-nak fizet az augusztus legvégén bejelentett legújabb partneri szerződés értelmében.

A bevétel tehát 23 százalékkal, 1,061-ről 1,307 milliárd dollárra nőtt a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. Ezzel párhuzamosan a veszteség 197-ről 406 millió dollárra emelkedett, aminek közel 84 százalékát a bérgyártónak kifizetett egyszeri összeg teszi ki. Az AMD alig két hónapja közölte, hogy a hosszútávú együttműködés megpecsételéséért, illetve az módosított szerződésben szereplő kedvezőbb feltételekért cserébe összesen 335 millió dollárt fizet a a GlobalFoundries-nek.

Az AMD ezt egyszeri tételként könyvelte el a harmadik negyedévben, melyből 100 millió készpénz, amit négy részletben kell a cégnek átutalni 2017 harmadik negyedévének végéig. A maradék 225 millió dollárt 75 millió darab, fix áras részvény formájában biztosítja az AMD a GlobalFoundries-t birtokló Mubadala Development egyik leányvállalatának, a West Coast Hitech L.P.-nek. Az AMD beszámolójából kiderült, hogy a megegyezés ellenére még fenntartja partnerségét a TSMC-vel is.

A vállalat vezérigazgatója, Lisa Su elmondta, hogy érkeznek 16 nanométeres termékek is, ilyen gyártástechnológiával pedig csak a tajvani bérgyártó rendelkezik. Az említett legújabb AMD-GlobalFoundries megegyezés értelmében ezért cserébe az AMD gyakorlatilag kártérítést fizet majd első számú gyártójának, de hogy pontosan mennyit, az továbbra sem világos.

A harmadik negyedévben a processzorokkal és GPU-kkal foglalkozó üzletág bevétele tovább nőtt, 2015 hasonló időszakához képest 48 millió dollárral több folyt be innen, ami 11 százalékos javulás. Az AMD szerint ezt a növekvő GPU-s és notebook processzoros eladásoknak köszönheti a cég, utóbbi az elmúlt négy negyedévben folyamatosan nőtt. A GPU eladások is emelkedtek, az előző év hasonló időszakához képest két számjegyű volt a javulás. A közleményből kiderült, hogy hasonló értékű eladást és átlagos eladási árat (ASP) legutóbb 2014-ben mért az AMD, a Polaris-alapú kártyák már a disztribúciós csatornás eladások több mint 50 százalékát teszik ki.

A cég megemlítette legújabb együttműködési megállapodását is, melytől a GPU eladások további növekedését várja. Az AMD a közelmúltban egyezett meg kínai Alibabával, amelynek felhőjéhez Radeon PRO kártyákat szállít majd a chiptervező, Polaris és Vega GPU-kkal egyaránt.

A nagyvállalati, beágyazott és a semi-custom (konzolos) processzorok divíziójának bevétele nagyobb, 31 százalékos növekedést könyvelhetett el, a tavalyi 637 milliós bevétel 835-re nőtt, utóbbi összeg rekordnak számít. A háttérben most is a konzolok állnak, ami elsősorban már az Xbox One S és a frissített PlayStation 4 mellett a hamarosan megjelenő PlayStation 4 Prót takarja. Az AMD a következő negyedévre a szezonális trendeknek megfelelően nagyobb visszaeséssel számol.

A vállalat hiteléről és készpénzállományáról is szót ejtett. Előbbi 2,238 milliárdról 1,632-re csökkent, utóbbi pedig 957 millióról 1,258 milliárdra nőtt. Bár mindkét esetben nagyobb előrelépésről beszélhetünk, ezért cserébe komoly áldozatot hozott a cég, 690 millió dollár részvény kibocsátással, 700 milliót pedig vállalati kötvények kibocsátásával szerzett az AMD.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A vállalat a következő negyedévben körülbelül 1,071 (+/-3%) milliárd dolláros bevételre számít, ami 2015 negyedik negyedévében elért 958 milliárdos értéknél nagyjából 12 százalékkal lenne több.

Már nem kell sokáig fél lábon egyensúlyozni

Lisa Su, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy az AMD egyre közelebb kerül a Zen processzorok piaci rajtjához. Az asztali, Summit Ridge kódnevű modellek végül csak a jövő év első negyedévében jelennek meg, idén legfeljebb már csak mintapéldányok látnak napvilágot. Ez kisebb csúszás a cég korábbi tervéhez képest, amely az idei negyedik negyedévet célozta a megjelenéssel. A Summit Ridge processzorokkal a nagyjából felsőkategóriás PC-k 4 milliárd dolláros piacára lő az AMD. Su megerősítette, hogy az Intel i5-ös és i7-es termékeknek állíthat konkurenciát cége, ezekre jó ideje nem kínál versenyképes alternatívát az AMD.

Az is kiderült, hogy az új felsőkategóriás Radeonok is már csak 2017-ben kerülnek piacra, a Vega kódnevű megoldások az első félévben bukkanhatnak fel. Ugyanebben az intervallumban jelenhetnek meg a Zen-alapú (Naples, Snowy Owl) szerverprocesszorok. A vállalat vezérigazgatója továbbra is optimista, szerinte a 2017-es palettához hasonlóan versenyképes termékportfóliója legutóbb több mint 10 éve volt az AMD-nek.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.