Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 18. 14:05

Ezt hozza a Windows 10 második nagy ráncfelvarrása

Elsősorban a munkára fókuszál a Windows 10 következő nagyobb frissítése, mely várhatóan jövő tavasszal jelenik meg PC-kre és a támogatott okostelefonokra egyaránt.

Felbukkant a horizonton a Windows 10 második nagyobb ráncfelvarrása. A Redstone 2 kódnevű fejlesztés a korábbi tervvel ellentétben idén már nem jelenik meg, a csúszásért cserébe viszont számos új funkciót csomagol frissítésébe a Microsoft. Ezek nagy része a munkafolyamatokat vagy a csoportmunkát teszi kényelmesebbé, a várható új lehetőségek listáját a Windows Central szedte egy csokorba.

Fókuszban a produktivitás

A Windows 10-ben is megjelenik a Windows Phone-nál már látott Office Hub elnevezés. A funkció szorosabb integrációt hoz az Office 365 és az operációs rendszer között. Segítségével könnyebb lesz hozzáférni az irodai programcsomaghoz kapcsolódó dokumentumokhoz, e-mailekhez, naptárbejegyzésekhez, illetve a dedikált, egyelőre nem végleges felületen nyomon követhetők lesznek a OneDrive-on vagy SharePointon megosztott dokumentumok módosításai. Ezzel párhuzamosan javulnak a keresési lehetőségek is, például könnyen lekérhető lesz az összes bejövő email bármilyen intervallumra.

Szintén a munkához kapcsolódik a Working Sets (munkahalmazok) bevezetése, mellyel összefogható lesz az egy projekthez vagy feladathoz tartozó összes dokumentum és levelezés. A funkció csoportmunkához készül, tehát több felhasználó esetén is kiaknázható lesz. Az egyes seteket a Start menüre vagy a taskbarra is rögzíthetjük majd, ily módon egy kattintással elérhetőek lesznek a különféle komponensek, kapcsolódó fájlok, dokumentumok, Start menü esetében pedig élő csempék jelezhetik, ha ezek közül bármelyik frissül.

Elsősorban ugyancsak a munkához kapcsolható a OneClip, vagyis az univerzális vágólap megjelenése, amelyet a konkurens Apple épp a közelmúltban mutatott be az iOS 10 és macOS Sierra kettősével. A garázsprojektként indult OneClipről már tavaly is lehetett hallani, éles bevetésére azonban legkorábban a Redstone 2-ben kerülhet sor. A funkció működése egyszerű, az egyik eszközön vágólapra helyezett tartalom némi fáziskésést követően a többin is megjelenik, beilleszthető lesz, legyen szó egyszerű szövegről vagy éppen képről. A OneClip a Windows 10-ben, illetve ezzel együtt természetesen Office 365-ban és Windows 10 Mobile alatt is működni fog, emellett pedig alkalmazás formájában Androidra, iOS-re, sőt macOS-re is elérhető lesz, azt a Microsoft keresztplatformos funkcióként kínálja majd.

Szintén az iOS-macOS párostól lehet ismerős az egyelőre csak "Continue App Experiences" néven futó lehetőség, mely az Apple két évvel ezelőtt megjelent Handoffjára hajaz. Ezzel az egyik eszközünkön már futó munkafolyamatainkat menet közben vihetjük át másik eszközünkre, majd folytathatjuk, illetve akár be is fejezhetjük azon a feladatot. A funkcióhoz szükséges alapokat már a Redstone 1-ben lerakta a Microsoft, kiszivárgott információk szerint pedig a Redstone 2 egy kontextuális felhasználói felülettel teszi fel az i-re a pontot. Például mobil eszközünkkel asztali PC-nkhez megfelelő közelségbe érve a rendszer automatikusan felajánlhatja az azonnali szinkronizációt, ebbe böngészőfülek mellett fájlok, illetve akár alkalmazások is beletartozhatnak.

Végül, de nem utolsó sorban visszatér a OneDrive for Business tavasszal kukázott placeholder funkciója. A lépés miatt számos felhasználói kritika érte a Microsoftot, amire úgy fest a vállalat reagál, és On-Demand Sync név alatt visszakerül a sokak által hiányolt lehetőség. Ez annyit tesz, hogy a felhőben tárolt összes adatot megmutatja a OneDrive könyvtárában, de fizikailag csak azok kerülnek a lokális háttértárra, melyeket a felhasználó igény szerint ott akar tudni. A funkció megkönnyíti a felhős tárhely használatát: úgy mutatja (a felhasználó felé teljesen transzparensen) a szolgáltatásban tárolt teljes adatmennyiséget, hogy lokális helyigénye annak csupán töredéke, továbbá a felhasználónak nem kell rendre a webes felülethez nyúlnia, ha olyan fájlokhoz szeretne hozzáférni, melyeket éppen nem tart az eszközén.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Munkához, de akár privát kommunikációhoz is hasznos lehet az értesítési területen, azaz a tálca jobb szélén megjelenő kontaktok lehetősége. Az egyelőre People Bar néven futó fejlesztéssel gyorsan elérhetjük kollégáinkat, például nyithatunk Skype vagy GroupMe csatornát, vagy indíthatunk csoportmunkával kapcsolatos feladatokat.

Az okostelefonok sem maradnak ki

Néhány helyen a Windows 10 Mobile-t is átszabja a Redstone 2, az egyik ilyen terület a Continuum. Az okostelefonból kvázi asztali PC-t készítő funkciót még közelebb hozná az asztali Windows 10-hez a Microsoft, amit elsősorban több ablakos támogatással, kibővített taskbarral, illetve műveletközponttal érne el a cég.

Szintén az okostelefonokra fókuszál a Bluetooth GATT (Generic Attributes) támogatás megjelenése, a GATT Server API-val ugyanis megnyílik a lehetőség, hogy az alkalmazások Bluetooth-on keresztül párosított okosórákra és karperecekre küldjenek értesítéseket, például szöveges üzenetről, vagy hanghívásról.

Jövő tavasszal érkezhet

A Windows 10 Redstone 2 előzetes 1703-as verziószáma alapján legkorábban márciusra datálható a frissítés megjelenése. A cég egyelőre nem tűzött ki hivatalos dátumot, az új szokás szerint a kiadott előzetesek minőségi visszajelzései alapján születik majd döntés a frissítés kiadásáról. Amennyiben komolyabb problémát nem tapasztal a Microsoft, úgy várhatóan tavasszal mindenképpen megjelenik a Redstone 2, amit majd 2017 harmadik vagy negyedik negyedévében a Redstone 3 követhet.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.