Szerző: Voith Hunor

2016. április 18. 16:00

Nagy frissítést kapott a OneDrive for Business

A Microsoft számos új funkcióval bővítette a klienseket, de a SharePoint szinkronizálás még mindig problémás – ennek megoldását csak év végére ígéri a cég.

A OneDrive for Business kritikus termék a Microsoft felhős üzleti palettáján, így amellett, hogy a cég több népszerű felhős tárhelyszolgáltatóval is jó kapcsolatot ápol (pl. Box, Dropbox), természetesen saját termékét is folyamatosan fejleszti és igyekszik első számú választásnak pozícionálni - főleg az Office 365 ügyfelek körében.

A vállalat tavaly utoljára tavaly decemberben nyúlt hozzá komolyabban a szolgáltatáshoz, amikor kiadta az új windowsos és OS X-es klienst (Next Generation Sync Client), valamint bővítette a mobilos appok tudását. A napokban újra egy nagyobb csomag újdonság lett/lesz elérhető a OneDrive for Business ügyfeleknek, melyekkel több régi óhajt is teljesít a Microsoft - viszont a SharePoint szinkronizáció rendbe rakására gyakorlatilag még év végéig várni kell.

Az új asztali kliens megjelenésekor nem támogatta a Windows 8.1-et, ezt a cég most pótolta. Végre lesz lehetőség szelektív (könyvtár szintű) szinkronizációra, bővül a támogatott állományok köre (pl. json, swf, aspx), és a szinkronizációt is lehet időlegesen szüneteltetni 2, 8 vagy 24 óráig. Utóbbi funkcióra viszont néhány hónapot még várni kell, a Microsoft csak valamikor a nyár folyamán fogja elérhetővé tenni.

Az Office 2016-ban is egyszerűbb lesz OneDrive-on tárolt állományokkal dolgozni (több alkalmazott általi egyidejű szerkesztés, megnyitás a legutóbbi fájlok közül, Office-on belüli megosztás), de sajnos ez a nagyon régóta várt integráció szintén csak egy nyári frissítést követően lesz használható. Az új generációs kliensre váltóknak jó hír, hogy az átálláskor többé nem kell újraszinkronizálni a OneDrive tartalmát, az új alkalmazás végre képes lesz átvenni ezt az információt a régiből.

Az androidos és iOS-es mobilappok is frissültek, a korábbi Office Lens támogatás mellett megjelent a beépített szkennelés. Ez a nevével ellentétben nem az Office Lens funkcióját hivatott kiváltani, hanem lényegében egy utólagos annotációs lehetőséggel kiegészített fényképező, amiben az Edge böngészőhöz hasonlóan lehet írni és rajzolni a képre, majd azt nyomban is meg is osztani.

A SharePointtal a Next Generation Sync Client sajnos továbbra sincs jóban, és ez rendesen kivágta a biztosítékot az eddigi üzemeltetői és viszonteladói visszajelzéseket böngészve. A régi kliens (groove.exe) a tapasztalatok többsége alapján (és sajátunk szerint is) lassú és instabil, hiányos funkcionalitással, és emiatt nagyon sok a felhasználói panasz - értékesítők, rendszerintegrátorok szerint a lassú előrelépés miatt már lehetséges üzletek is kútba estek és esnek.

Jobb felügyelet

Az áprilisi frissítéssel az üzemeltetők is új felügyeleti lehetőségeket kapnak a kezükbe. Az egyelőre előzetesként elérhető Office 365 Admin Centerben különböző használati statisztikákat kérhetnek le a OneDrive for Business fiókokról, továbbá beállíthatnak bizonyos külső megosztással kapcsolatos korlátozásokat is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Engedélyezett külső megosztás esetén létre lehet hozni egy kivételeket tartalmazó listát, így az ott felsorolt doménekkel az alkalmazottak nem oszthatnak meg állományokat, valamint be lehet állítani általánosan érvényes maximális szavatossági időt is a külső megosztásokra. A fiókhasználati mutatók alapján akár sávszélességi korlátot is lehet rendelni egy adott fiókhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról