:

Szerző: Habók Lilla

2016. szeptember 9. 09:30

Mennyit keres az informatikus? Íme a kemény tények

Tisztázza az informatikus munkabérek közötti különbségeket a Hays minden évben kiadott Salary Guide kiadványa. Az útmutatóból kiderülnek a 2016-ban jellemző fejlesztői-, tesztelői-, infrastruktúra mérnöki és egyéb IT-s fizetések bruttó forintalapú minimum, maximum és tipikus összegei.

Van frissebb!

Kedves olvasónk, ez a cikkünk a 2016-os adatokat tartalmazza, a legfrissebb, 2019-es számokért lapozza fel újabb cikkünket itt.

Az informatikus pálya mellett szóló érvek közt mindig felmerül a magas bér, de homályosak az elképzelések a pontos összegekről. Magyarországon nem szokás a fizetésekről beszélni, főleg piaci körülmények közt, ahol sokkal szerteágazóbb a helyzet a közalkalmazotti munkabérekhez képest, és akár egy munkakörön belül más-más fizetéseket adhat a cég az IT szakembereknek. Az elszórt információk mellett - korábban mi is írtunk a Java fejlesztői fizetésekről és a 2014-es informatikus átlagbérekről - van olyan hiteles elemzés, amely tisztábbá teszi a képet, és informatikus munkakörönként közöl összegeket.

A Hays Hungary 6 éve minden évben kiadja a Salary Guide-ot, a magyar munkaerőpiac havi bruttó béreit tartalmazó tanulmányt. A kiadvány több szakmát is bemutat a főbb munkakörökben kereshető minimum-maximum és "tipikus" fizetési összegek szerint - ezek közül az IT munkakörök adatai szerepelnek jelen cikkben. Az összegek minden esetben forint alapú bruttó béreket jelentenek, és teljes munkaidős állásokra vonatkoznak.

Fejlesztői bérek

A fejlesztői fizetések minimumát a bruttó 360 000, míg maximumát az 1 300 000 forint jelenti, melyek természetesen egy junior és egy vezető fejlesztő közötti bérkülönbségre utalnak. Vannak olyan szerencsés junior fejlesztők, akik akár 450 000 forintot is megkeresnek, a jellemző pedig a 410 000 forintos fizetés az első "igazi" (vagyis nem gyakornoki) munkahelyükön.

A néhány éves tapasztalattal rendelkező fejlesztők minimum bére 470 000, amely nem is áll annyira távol a junior fizetés maximumától, de természetesen ez munkaadó cégenként és kompetenciaterületenként változó sávokat jelent. A közepes tapasztalattal rendelkező fejlesztők maximum 670 000-et keresnek a Hays adatai szerint, tipikus esetben pedig bruttó 600 000-t kapnak a munkaadótól.

Ennél magasabb sávban helyezkednek el a senior- és a vezető fejlesztők bérei, akik akár a milliós fizetést is elérhetik. Egy senior általában inkább 900 000-t keres meg, de a vezető fejlesztők bére jellemzően megüti az 1 100 000 forintot.

A fejlesztői béreken belül az egyes programozói nyelvek szerinti megoszlásról nincs szó, de az adatbázis-, frontend- és mobilfejlesztői fizetéseket külön-külön is szerepelteti a tanulmány. A juniornál nagyobb tapasztalattal rendelkező fejlesztők minimum 500 000 és maximum 900 000 forintot keresnek, viszont a bérek jellemző értéke eltér egymástól a három esetben. Közülük a mobilfejlesztők szokták kapni a legtöbbet, tipikusan 850 000-t, melyet az adatbázisfejlesztők fizetése követ 750 000 forinttal, és a frontendesek szokták keresni a háromból a legkevesebbet, 650 000 forintot.

Tesztelői bérek

Nagyjából arányban vannak a tesztautomatizálással foglalkozók kezdőfizetései a fejlesztőkével, és inkább a nagyobb tapasztalattal rendelkezőknél nyílik az olló a két munkakör között. A junior tesztelők minimum bruttó 330 000 forinttal indulhatnak a pályán, de általában megkeresik a 400 000-t. Pár év tapasztalat után pedig minimum 450 000-re nő a bérük, és jellemzően 520 000-t kapnak meg.

A senior tesztelők fizetése viszont nem sokkal több az előző szinthez képest, legalább 550 000-t megkeresnek és átlagosan 650 000 forintot szoktak kapni. A tesztelési csoportvezetők bérei között lehet ebben a munkakörben a legnagyobb a cégenkénti különbség, minimum 600 000 forintot keresnek, de akár 950 000 is lehet a bruttó bérük. A tipikus fizetés a két összeg között, 850 000 forintnál áll meg.

Infrastruktúra mérnökök bérei

Ez a terület foglalja magába a rendszermérnökök, a hálózatmérnökök, a DevOps mérnökök és az IT biztonsági mérnökök munkáját a Hays tanulmánya alapján. Az adatok szerint a junior rendszermérnökök bére a közepes tapasztalattal rendelkező hálózatmérnökökével egyenlő, 400 000 és 500 000 forint között helyezkedik el. A junior hálózatmérnökök bére ennél értelem szerűen alacsonyabb valamivel, de az igazán éles különbséget a senior hálózatmérnök fizetése mutatja, akik legalább 450 000 és legfeljebb 800 000-t keresnek, tipikus bérük pedig 650 000 forint. Eközben senior rendszermérnökök minimum 700 000-t és maximum 850 000-t kapnak, általában pedig 750 000 forintot.

A senior rendszer- és hálózatmérnöki bérek teteje jelenti a DevOps és az IT biztonsági mérnök állásoknál a belépő küszöböt. Ők ugyanis legalább 800 000 forintot keresnek, de a DevOps mérnökök elérhetik 1 200 000-t, a biztonsági mérökök pedig akár az 1 300 000 forintot is. Az átlagos fizetés mindkét esetben bruttó 950 000 a mérnökök számára.

Egyéb informatikai bérek

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Külön szerepelnek a Hays-tanulmányban a fejlesztőkkel szorosan együtt dolgozó üzleti elemzők, technikai projekt menedzserek, adatkutatók és SAP tanácsadók bérei. A junior üzleti elemzők 350 000 forinttal kezdhetik minimum a munkájukat, de általában meg szokták keresni a 450 000-t. A senior üzleti elemzők bére pedig teljesen hasonló a többi felsorolt területhez.

Az SAP tanácsadók és a technikai projektmenedzserek legalább bruttó 850 000-t kapnak a számlájukra és legfeljebb 1 300 000 forintot - ez az összeg jelenti a tetejét a 2016-os informatikai béreknek a Hays tanulmánya szerint, de más szakmákban, főleg menedzser pozíciókban lévők ennél többet is kereshetnek. Az adatkutatók és a senior elemzők nem érik el ezt a csúcsot, maximum 1 100 000-t kaphatnak, de 850 000 és 900 000 forint körül mozog az átlagos fizetésük.

Ezek a hiányszakmák

A tapasztalt informatikusokért folyó harcot a Hays szakemberei is alá tudják támasztani. Ennek egyik oka, hogy a nemzetközi cégek nagy fejlesztő- és szolgáltatóközpontokat hoznak létre, amelyek IT szakértők százainak kínálnak állást, de szakmai- és nyelvtudás hiányában nem mindig tudják a cégek betölteni a nyitott pozíciókat.

A legkeresettebbek az IT szektorban továbbra is a Java fejlesztők, de növekvő kereslet mutatkozik a Microsoft termékeivel dolgozó fejlesztők iránt. A Java fejlesztők fokozott hazai keresettsége a bérek növekedésén is megfigyelhető, a korábbi évhez képest akár 10-15 százalékos béremelkedéssel lehet számolni, mivel annyira nehézzé vált a cégek számára a terület tapasztalt vezető fejlesztőinek a bevonzása és a megtartása.

Meglepőbb a tesztautomatizáló mérnökökkel kapcsolatos hiány a piacon. Ennek oka a tesztelés és fejlesztés egyre nagyobb összefonódása, melynek következtében a fejlesztői tapasztalat a tesztelői szerepkörök előfeltételévé vált. Mondhatni a cégek versenyképessége szempontjából egy kritikus szempont az automatizált tesztelés alkalmazása.

Inkább a matematikusok-statisztikusok élvezhetik az előnyét annak, hogy a napi rendszerességgel használt eszközökbe szerelt szenzorok egyre okosabbak lesznek és egyre több adatot állítanak elő. Ez az új és terjeszkedő terület tette fontossá az adatelemző és az adatkutató szerepköröket, és megnyitotta a kaput olyan tudósok számára az informatikus szakmába, akik eddig nem rendelkeztek IT háttérrel.

Még egy kevésbé programozói terület jelenthet belépési pontot az informatikai területre vágyó szakembereknek: egyre több cég kezdi el alkalmazni a scrum módszert, ezért a Hays tapasztalatai szerint a scrum masterekre is növekvő kereslet mutatkozik a piacon.

Metodológia

Az adatok a Hays saját hazai tapasztalatait tükrözik, a cég toborzói és munkaközvetítői tevékenysége alapján összegyűjtött információn, vagyis piaci fizetéseken, konkrét tényeken alapulnak. A cég viszonylag széles lefedettséget nyújt, mind multinacionális, mind kis- és középvállalati ügyfelek körében aktív, így ugyan egyetlen cég gyűjtéséről van szó, viszonylag pontos képet mutat a hazai IT munkaerőpiac állapotáról. A tanulmány tehát nem kérdőíves kutatás és nem iparági felmérés adatait tükrözi, emiatt nem reprezentatív.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.