Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 5. 18:05

Befutott a Linux Mint 18 "Sarah"

Pár napja elkészült és már le is tölthető a Linux Mint legújabb, "Sarah" kódnevű kiadása. A 18-as verziószámot viselő változat LTS, azaz hosszú távú támogatásban részesül, egészen 2021-ig lesznek hozzá frissítések.

Valamivel több mint két évet kellett várni a Linux Mint következő, 18-as főverziójának megjelenésére, mely a 2014 júniusában kiadott operációs rendszerhez hasonlóan MATE és Cinnamon "ízekben" érhető el, melyek sokkal közelebb állnak a klasszikus desktopok kinézetéhez és viselkedéséhez, mint például az Ubuntuból ismert Unity. Az Ubuntu 16.04-as alapra épülő 18-as Mint már a GNOME Shell leszármazott Cinnamon 3.0-s, illetve a GNOME 2 utód MATE 1.14-es asztali környezetével érhető el.

A Mint 18 legnagyobb dobása a fejlesztők szerint az X-Alkalmazások megjelenítése. A készítők ezzel próbálták közelebb hozni az általános alkalmazásokat a tradicionális, GTK-s környezethez, amit több irányvonal mentén igyekeztek elérni. Modern eszköztárakat és technológiákat (pl. GTK3, gsettings) alkalmaztak tradicionális felhasználó felületen, miközben általános, illetve disztribúció-független kialakításra törekedtek. Ezzel párhuzamosan a közkedvelt, vagy korábban népszerű funkciókat próbálták beépíteni a visszafelé kompatibilitás megtartása mellett.

Ennek köszönhetően összesen öt X-Alkalmazást kapott az új Linux Mint. A Xed alapértelmezett text editor alapja a Puma, az Xviewer képnéző pedig az Eye of GNOME-ra építkezik. Az Xreader PDF olvasó az Atrilból gyökerezik, az Xplayer médialejátszó a Totemre épül fel, a Pix képrendező pedig a gThumbra építkezik. A kiadási jegyzék emellett megjegyzi, hogy a GNOME, MATE, illetve Xfce alkalmazások csomagtárolókból továbbra is telepíthetőek, azok az X-Alkalmazásokkal párhuzamosan használhatóak, ugyanakkor utóbbiak jobban illeszkednek a rendszer környezetébe.

Apróbb, de olykor hasznos változás lehet az update manager (vagy frissítéskezelő) ráncfelvarrása, mely külsőre, illetve a motorháztető alatt is módosult. Utóbbinak hála mostantól külön kiválaszthatóak a kernel frissítések, melyeket ötödik szintű frissítéseknek titulálja a rendszer, és ugyanúgy telepíthetőek mint a többi csomag. E mellett mostantól három frissítési módszer közül lehet választani, a tapasztalt felhasználóknak szánt összes frissítés telepítés mellett egy stabilitásra és biztonságra optimalizált, illetve egy kifejezetten üzembiztosságra fejlesztett opció is van, utóbbi jár a legkevesebb frissítéssel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Hat évet követően a rendszer kinézetéhez is hozzányúltak, a fémes színeket felvonultató Mint-X mellett már a minimalista irányt követő Mint-Y is a rendszer része, mely a népszerű Arc témára és a Moka ikonokra épül. Ennek ellenére továbbra is a Mint-X nyújtja az alapértelmezett megjelenést, mivel az új téma egyelőre nem érte el a végleges alakját.

Mindezen felül még több kisebb-nagyobb módosítást tartalmaz a Linux Mint 18, melyek között például az exFAT fájlrendszer alapértelmezett támogatása is ott van. A disztribúció újdonságairól részletesebben a kiadási jegyzékből lehet tájékozódni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.