:

Szerző: Voith Hunor

2016. április 28. 12:30

Itt a szinte végleges Windows Server 2016

A ötödik előzetes a Microsoft szerint funkciók tekintetében teljes, innen a hibajavításon lesz a prioritás. A Windows Server 2016 TP5 mellett a System Center 2016-ból is megjelent egy friss előzetes.

Közel fél évvel a legutóbbi, TP4-es előzetes megjelenése után a Microsoft kiadta a Windows Server 2016 TP5-öt. A cég szerint ez funkciók tekintetében lényegében teljesnek minősül (feature-complete), így várhatóan a valamikor ősszel megjelenő végleges változat tudásban nem fog lényeges újdonságokat tartalmazni –a fókusz mostantól a hibajavításra kerül át. A szerver operációs rendszer mellett a System Center 2016 is a TP5-ös mérföldkőhöz érkezett, a Microsoft szerint az új kiadások közül ebben találhatóak nagyobb horderejű újdonságok.

A Windows Server 2016 TP5-ben a Microsoft szerint egyik saját (de a Docker klienssel és Docker API-kon keresztül is használható) konténerformátuma, a Windows Server Containers hatékonyabban bánik az erőforrásokkal és könnyebb lett a hozzá kapcsolódó hálózati beállítások kezelése. Az alapvetően felhős kiszolgálók alá (és így a konténerek alá is) szánt headless, azaz GUI nélküli Nano Server mód tovább növeli a szeparációt a fizikai szerver és az operációs rendszeren futó virtuális gépek között és "különböző Windows Server kiadásokat is támogat", bár ez utóbbi a Microsoft a kiadási jegyzetben bővebben nem részletezte. A frissített Nano Serveren egyébként már lokálisan is lehet PowerShellt futtatni, támogatja a Just Enough Administration (JEA) delegálást, és bővült a felhasználók kezelésére szolgáló parancsok köre is.

A Windows 10-zel bevezetett védett (shielded) virtuális gép funkció jelentős fejlesztésekkel bővült. A Hyper-V VMM (Virtual Machine Manager) segítségével a logikai hálózatok üzemeltetői hozzáférést kaptak a shielded VM-ek KP-jéhez (key protector), hogy ellenőrizhessék, a VM mely hálózatokon futtatható. A Host Guardian szolgáltatásban lehetőség van bármikor váltani az AD-alapú és a TPM-alapú tanúsítványok között, elérhetővé vált a PowerShell-alapú átfogó diagnosztika és egy olyan védett, a shielded VM-ekhez hasonló szintű izolációjú visszaállítási (recover) környezet is. Bekerült egy új VM-opció is: az Encryption Supported a Microsoft szerint valahol a normál és a shielded VM-ek közötti biztonságot nyújt – megtartja a legfontosabb védelmi funkciókat, de közben az adminisztrációt sem nehezíti meg túlságosan.

Hálózati funkciók tekintetében lehetővé vált az adatforgalom dinamikus szegmentálása (átirányítása vagy tükrözése új virtuális eszközökre), az SDN házirendeket a VM-eken felül konténerekre is ki lehet terjeszteni, továbbá az SCVMM (System Center Virtual Machine Manager) akár egy komplett szoftveresen definiált hálózati stacket is képes felügyelni.

14:56
 

System Center 2016 demo tour

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A System Center 2016 TP5 a hazai üzemeltetői közösség által jól ismert és elismert szakértő, Gál Tamás szerint lényegében leköveti a Serverbe bekerült fejlesztéseket. Az SCVMM-mel felügyelni lehet a Nano Server alapú hosztok és VM-ek életciklusát, a hosztolt szolgáltatások leállítása nélkül lehet Windows Server 2012 R2-es klasztereket Server 2016-ra frissíteni és futás közben lehet a VM-ek memória- és virtuális hálózati adapter konfigurációját módosítani

Előre elkészített sablonokkal egyszerűsödött a szoftveresen meghatározott hálózati komponensek telepítése és jobban lehet szabályozni a VM-ek adatforgalmát is a hozzáférési listák (access control list, ACL) használatával. A szoftveresen meghatározott tárolási funkciók is bővültek, a System Centerből is menedzselhetővé váltak a Storage Spacer Direct (S2D) alapú tárolók és a szintén a szoftveresen meghatározott koncepcióba illő Storage Replica adattükrőzés is.

Elkezdődött a tavaly elindított Operations Management Suite és a System Center integrációja is (ez a Microsoft szerint még korántsem teljes, és a jövőben folyamatosan fog még zajlani), bővült a mobileszközök felügyeleti eszköztára és a Windows-telepítések menedzselhetősége. Az újdonságok listája nagyon hosszú, a System Center 2016 TP5-ét itt lehet elolvasni, a Windows Server 2016 TP5-ét pedig itt, mindkettő letölthető tegnap óta (WS 2016 TP5, SC 2016 TP5).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.