Szerző: Koi Tamás

2016. április 12. 12:30

Telenor MyTV: lassan összeáll a kép

Mind tartalmi, mind technológiai szempontból igyekszik folyamatosan továbbfejleszteni MyTV nevű online tv-streaming szolgáltatását a Telenor Magyarország, mely mostantól megnyitotta a szolgáltatást más cég előfizetői számára is, illetve teljesen átszabta mobilos alkalmazását. Komoly kihívót kapott a kábeltévé.

Hétfőtől ismételten megújult a Telenor MyTV szolgáltatása, mely a hazai over the top (OTT) mezőnyben - elsősorban a Telenor tekintélyes méretű ügyfélbázisára és marketingerejére építve - az elmúlt évek során meghatározó szereplővé nőtte ki magát. Az áprilisi vérfrissítés egyik legnagyobb újdonsága, hogy mostantól már nem kell Telenor mobilelőfizetés a MyTV-hez, illetve mindegyik MyTV díjcsomag mellé megrendelhető az HBO on-demand szolgáltatása, az HBO GO.

Nyissz

A Telenor saját OTT-szolgáltatása 2013. novemberében indult, komoly hírveréssel, eleinte azonban korlátozott tartalomválasztékkal (kezdetben 14 csatorna volt elérhető a szolgáltatásban). A cég azóta a választékot jelentősen, 50 élő csatornára bővítette, valamint többször is megújította a MyTV mobilalkalmazást, illetve kiterjesztette azt egyéb platformokra (pl. Chromecast) is. Mindezt azzal az első pillanattól burkolatlan céllal, hogy az előfizetőket elcsábítsa a vezetékes szolgáltatóktól (így elsősorban a mobilpiacon is konkurenciának számító Magyar Telekomtól).

Ennek a törekvésnek az egyik legfontosabb lépése, hogy a mobilcég a hét elejétől megnyitotta a MyTV platformot más szolgáltatók ügyfelei számára is, így a Telenor MyTV appon keresztül bárki regisztrálhat a rendszerbe és a bankkártyaadatok megadását követően igénybe veheti a szolgáltatást. A Telenor-ügyfeleknek azért továbbra is jár kedvezmény a havi díjból, valamint augusztus 31-ig a MyTV alkalmazással bonyolított adatforgalmat sem számlázza ki előfizetőinek a cég, tehát zero-rating konstrukcióban működik tovább a szolgáltatás a saját hálózaton.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ezzel párhuzamosan megújult a MyTV alkalmazás is, mely a Telenor szerint mostantól gördülékenyebbé teszi a tévézést, valamint könnyebben testre szabható vele a programkalauz (az EPG adatokat idén év elejétől a PORT.hu biztosítja a Telenor számára). Újdonság, hogy a MyTV appnak elkészültek az okostévés változatai is, illetve a még terjedőben lévő androidos TV-kre is készült kliens. Fontos, hogy egy Chromecast beszerzését követően még csak okostévé sem szükséges a MyTV nagyképernyős használatához, mivel az alkalmazás együttműködik a Google streaming-médialejátszó platformjával.

Az elmúlt években a Telenor igyekezett a tartalomválasztékot is folyamatosan vonzóbbá tenni, és bár még ma is tapasztalhatók bizonyos foghíjak a választékban, az előfizetőszám bővülésével alighanem a hiányzó médiacsoportokkal is sikerül majd szerződést kötnie a társaságnak. Az ügyfélszám egyébként ma már bőven felülmúlja a kisebb kábeles cégek elérését, így a Telenortól kapott információk szerint a MyTV előfizetők száma mára meghaladta a százezret, a szolgáltatásból származó árbevétel pedig éves szinten immár milliárdos nagyságrendű.

Meccs a Telekommal

A MyTV OTT-platform egyik legnagyobb riválisa a Magyar Telekom TV GO-ja, mely tavaly ősszel vált szolgáltatófüggetlenné. A TV GO eredeti koncepciója szerint komplex tartalomszolgáltatási rendszert kínálna, nem csak lineáris tévés, hanem (a MyTV-hez hasonlóan) VOD tartalmakkal, valamint a filmekkel, sorozatokkal kapcsolatos cikkekel, melyeket az Origo-tól vesz át a szolgáltatás. Kérdéses ugyanakkor, hogy az Origo eladásával ezt a koncepciót meddig tudja, kívánja fenntartani változatlan formában a Telekom.

A MyTV-vel ellentétben a TV GO esetében a Magyar Telekom - jól felfogott érdekében - nagyon vigyáz rá, hogy a nézők csak mobileszközökön nézhessék az adást, azaz ne valósuljon meg a cord-cutting effektus (a kábeles vagy műholdas szolgáltatás lemondása). Alighanem ennek köszönhető, hogy a TV GO mára eltűnt minden okostévés platformról, valamint az alkalmazás tilt minden second screen, multiscreen megjelenítést. Ezt a tiltást a Telekom nagyon komolyan veszi, tévére sem Miracaston, sem ChromeCaston, sem kábelen nem küldhető ki a videó jele.

A nagyobb elérésű vezetések szolgáltatók közül emellett a UPC-nek (Horizon Go) és a DIGI-nek (DIGI Online) is van már saját OTT-szolgáltatása, ám előbbi esetén a tartalom elérése a UPC hálózatán kívül erősen korlátozott, utóbbi választéka pedig jelenleg még rendkívül gyér. Az említett két szolgáltatás emellett egyelőre csak a cégek saját ügyfelei számára érhetők el.

Az OTT-platformok számára az idei év ismét komoly virágzást hozhat, hiszen a labdarúgó Európa-bajnokság és a riói olimpia alighanem ismételten rekord számú nézőt ültet majd le a tévék elé - vagy akiknek éppen nincs lehetőségük tévé előtt ülni, a mobileszközüket használhatják a mérkőzések, sportesemények követésére. A riói olimpia kapcsán ugyanakkor nagyobb teret kaphatnak azok a szolgáltatások, melyek nem csak lineáris csatornán nyújtanak közvetítéseket, hiszen a jelentős időeltolódás miatt a sportesemények jó része magyar idő szerint késő éjszaka zajlik majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról