Szerző: Gálffy Csaba

2016. március 31. 12:30

Évfordulós frissítés - jön a Windows 10 első nagy ráncfelvarrása

Érintőceruza, webes Hello, linuxos alrendszer - számos ponton fejlődik tovább a Windows 10 a nyáron esedékes Anniversary Update-tel.

Windows Hello

A Windows 10 tavaly új beléptető-autentikációs keretrendszert hozott, a Windows Hello formájában. Ebbe integrálta a cég a biometrikus szenzorok széles körét, a hagyományos ujjlenyomat-olvasóktól az íriszleolvasón át az arcfelismerésig. A Hello API-t a következő nagy frissítéstől nem csak az operációs rendszerbe való belépésre és a Windows Store-ban lehet használni, hanem a natív alkalmazásokban és a weben is. Ez utóbbihoz egyelőre az Edge böngészőre van szükség, de az API megnyitásával várhatóan hamarosan a Chrome és a Firefox is implementálni fogja.

Ceruzák és tinta

"Megvettem a kiegészítő tollat, mire használjam?" - a sajtóbeszélgetésen a Microsoft illetékesei szerint ez a visszajelzés rendszeresen visszaköszön a felhasználóktól. A Windows 10 első verziójában ugyanis a digitális ceruza nagyon kevés helyen használható rajzolóeszközként. A visszajelzések nyomán az Anniversary Update ezen javít majd. A felhasználók tanítását egy új kalauz végzi majd, a rendszer pedig a tollat aktiválva azonnal feldobja a kompatibilis appok listáját is, előrevéve a korábban már használt alkalmazásokat.

Új tollas felület, app ajánlóval

A Windows Ink egyszerűen integrálható az UWP-s alkalmazásokba, mindössze néhány sor beiktatásával "írhatóvá" tehető a képernyő, ilyenkor pedig a tollas eszköztár is felugrik. Ez utóbbiról érhető el a vonalszélesség, szín, illetve újdonságként a vonalzószett is. A Microsoft ugyan szereti az UWP-t reflektorfénybe helyezni, de szerencsére az új tollas API-k Win32-es alkalmazásokból is elérhetőek lesznek a DirectInk keretrendszeren keresztül. A OneNote mellett már a PowerPoint is támogatja a tollas bevitelt, és várhatóan a Word és az Excel is rendelkezik majd ilyen képességgel.

A Microsoft a "tollas PC" egyik zászlóvivője volt mindig, a cég Surface számítógépei is elől járnak ezen a területen. Mára az Apple is belátta, nem olyan rossz az érintőceruza, az iPad Pro sorozattal már ebbe az irányba mozdult el a cég. A Microsoft persze igyekszik tovább lépni előre, a vállalat keményen dolgozott azon, hogy a rajzolás az alkalmazások természetesen része legyen, ehhez pedig operációs rendszer szintű támogatást nyújt. A demóból néhány példa: a térképre rajzolt útvonalat az app képes 3D-ben megjeleníteni, vagy a Sticky Notes jegyzetapp a kézírásból linket, vagy épp naptáremlékeztetőt tud készíteni. Egyelőre kevés, az appok közötti átjárásra vonatkozó forgatókönyv létezik, a Microsoft célja ezek kibővítése - ehhez persze a külső fejlesztők munkájára is szükség van.

Bash - Windowson

Talán semmi sem illusztrálja jobban Satya Nadella új Microsoftját, mint ez a lépés: a cég az Anniversary Update keretében elérhetővé teszi a Bash shellt Windows 10-en. A döntést a cég nemes egyszerűséggel indokolta: a fejlesztők kérték, így bekerült. A Microsoft szerint ugyanis rengeteg olyan fejlesztői eszköz van, amely a Bash-re épül (az Emacstól a változatos scriptekig), ezek futtatására azonban a Windows eddig nem volt jó platform. A cég kimondott törekvése, hogy a Windows legyen a fejlesztők elsődleges plaformja, fejlesszenek webre, Androidra vagy éppen szerveroldalra - a fenti lépés is mutatja, hogy ezt a célt a Microsoft véresen komolyan gondolja.

A PowerShell, a cmd.exe mellé most megjelenik a bash.exe, amely teljes bináris kompatibilitást mutat a linuxos implementációval, így ugyanazok az eszközök használhatóak lesznek immár Windows alatt is. Ez egyébként nem emulátor és nem is virtualizált megoldás, hanem a Windows Subsystem for Linux felett futó eredeti Canonical-féle, ubuntus Bash. A rendszer egyelőre erősen béta státuszú, nem minden működik az elvárható módon, de a következő hónapok hibajavításaival a rajtra várhatóan használható eszközt kapnak majd a fejlesztők.

Cortana - egyelőre ne várjuk

Az Anniversary Update keretében a Cortanát a Microsoft már 13 országba viszi el, de ezek között (természetesen és sajnos) nincs ott Magyarország, és egyelőre nem is lesz. A cég ugyanis a sajtóbeszélgetésen közölte, hogy erre a 13 országra fókuszál majd, további terjeszkedés pedig középtávon sincs kilátásban. Persze hosszú távon tervezi a Microsoft, hogy a Cortanát például a közép-európai nyelveken is elérhetővé teszi, de ez nem mostanában lesz.

A problémát az okozza, hogy a gépi tanulás és a mély neurális hálók, amelyekre a Cortana technológiája épül, nagyon rosszul skálázódnak nyelvek között. Emiatt gyakorlatilag újra fel kell építeni a rendszert minden nyelvre, minden ország sajátosságaira, ehhez pedig rengeteg erőforrásra van szükség, ami a kis országok esetében nem térül még meg. A Cortana "kiképzéséhez" rengeteg írott és hangos szöveg mellett a helyi kontextusok, kulturális hagyományok ismeretére is szükség van, ezek összegyűjtése, bevitele, majd folyamatos visszacsatolással való tanítása gigantikus feladat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoftnak pedig eltökélt szándéka, hogy csak akkor indítja útjára a lokalizált Cortanákat, ha azok készen állnak a feladatra, és "megfelelő felhasználói élményt nyújtanak". Ezzel szemben például a Google a hangos keresést már egy ideje magyarul is kínálja - igaz, a legtöbb funkció, például a "navigálj haza" nem működik ezen a nyelven a Google-nél sem.

Ez egyben azt is jelenti, hogy új digitális szakadék van kialakulóban, ennek pedig Magyarország (és az összes kisebb nyelv) a rossz oldalán áll. A Cortana elvesztése ugyan önmagában még nem fájó, de a chatbotok alatt dolgozó AI, a hangfelismerés és egyéb kiegészítő szolgáltatások kiesése jelen állás szerint évekre fogja akadályozni a következő digitális ugrást itthon.

Év közepén érkezhet

A Microsoft tervei szerint az Anniversary Update várhatóan egy évvel a Windows 10 tavaly július 29-i rajtja után érkezik majd. A cég egyelőre nem tűzött ki hivatalos dátumot, az új szokás szerint a kiadott előzetesek minőségi visszajelzései alapján születik majd döntés a frissítés kiadásáról. Arról nincs még információ, hogy a hardverkövetelmények terén emelkedik-e a léc - az előző évek tanulságai alapján várhatóan lesz néhány kellemetlen meglepetés a hardvergyártók támogatási gyakorlatában.

A fentieken túl egyébként még sok kisebb-nagyobb újdonságot hoz az Anniversary Update. Például kiterjesztéseket kaphat minden UWP-s app (ugyanazzal a biztonságos technológiával, amivel az Edge böngésző is), de végre lesz lehetőség a háttérben való futásra, egységes felhős központot kap az Action Center, így az értesítések minden eszközön megjelennek (és eltűnnek) - a további újdonságokra később még részletekben is visszatérünk.

Az új API-k és funkciók kihasználásához a Microsoft elérhetővé tette a Visual Studio 2015 Update 2-t és az Anniversary Update SDK-t is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról