Szerző: Gálffy Csaba

2015. december 11. 18:00

Saját szervert tervezett a GPU-k köré a Facebook

Egy új szervert mutatott be a Facebook, a GPU-kra fókuszáló Big Sur akár 8 magas fogyasztású grafikus egységet is képes fogadni. A megcélozott feladata a gépi tanulás és az AI - amiben a GPU-k jeleskednek.

A Facebook igen aktívan fejleszti saját gépi tanulásos és mesterségesintelligencia-technológiáit, amelyeket rengeteg különböző helyen használ, a hálózatelemzéstől az új M digitális asszisztensig. A kutatáshoz alapvetően két dologra van szükség: hatalmas adatbázisokra (rendelkezésre áll) és egyre gyorsabb számítógépekre. Ez utóbbiból készített most újat a Facebook, a saját tervezésű szerverek sorát most egy új, GPU-s teljesítményre kihegyezett modellel egészítette ki, a grafkus egységek ugyanis különösen hatékonyan tudják futtatni a gépi tanuláshoz szükséges algoritmusokat.

A Big Sur a Facebook által használt konfigurációban az Nvidia GPU-it használja, a szerverben összesen 8 darab Tesla M40 kártya dolgozik. De a rendszer képes fogadni más PCI Express csatolós bővítőkártyát is, a rendszer maximum 300 wattos kártyákat képes meghajtani. Ez rengeteg hő termelésével jár, a jól megtervezett (nyílt levegős) hűtés azonban képes a 2,5 kilowattnyi hőt is elszállítani.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Facebook korábban nagy gyártóktól vásárolta GPU-s szervereit, ezek azonban nem fedték tökéletesen a cég igényeit. A korábban használt modellhez képest a Big Sur kétszer annyi GPU-t képes fogadni, amelyek egyenként kétszer olyan gyorsak, mint az előző verzió, így a számítási feladatok lényegesen hatékonyabban hajthatóak végre. Az energiahatékonyságon az átdolgozott hűtés, és a nem szükséges komponensek eltávolítása is sokat javított - itt mutatószámot a cég nem közölt.

A bolti szerverekhez képest a Big Surt a Facebook a saját üzemeltetési gyakorlatához is szabta. Ennek megfelelően a rendszeresen meghibásodó alkatrészek, mint a rendszermemória és a merevlemezek könnyen elérhető helyre kerültek, hogy az adatközponti dolgozók villámgyorsan, néhány másodperc alatt cserélhessék ezeket. Ehhez az összes fogantyú neonzöld szinezést kapott, hogy a kézikönyv böngészése nélkül, intuitívan végrehajtható legyen a karbantartás.

Nyílt forráskóddal

A Facebook nagy rajongója a nyílt forrású hardvereknek - nem véletlenül. Ha a cég által tervezett hardverelemeket több cég is elkezdi rendelni, akkor a méretgazdaságosság miatt a fajlagos költség esni kezd, ennek pozitív hatását pedig mindenki egyszerre tudja élvezni. A Facebook (nyilván) nem a mindent verő adatközponti hardverekben látja versenyelőnyét, így szívesen osztozik más, hatalmas datacentert üzemeltető vállalatokkal a hardvereken.

Nincs ez másképp a Big Sur esetében sem, amelynek teljes gyártási dokumentációját hamarosan közzéteszi a cég az Open Compute Project keretében. Ez mindent tartalmaz, ami a gyártás beindításához szükséges - tervrajzokat, villamos huzalozást, az alaplap és a doboz terveit, a vezérlőchipeket, és a firmware-t is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról