Szerző: Gálffy Csaba

2015. december 7. 10:30

Kinyitja JavaScript-motorját a Microsoft is

A TypeScript után újabb fajsúlyos elemmel növeli súlyát a Microsoft a JavaScript-ökoszisztémában, a cég most megnyitotta az Edge és Internet Explorer böngészőben (illetve UWP-appok alatt) dolgozó motorjának, a Chakrának a forráskódját.

Szabad szoftver lesz a Microsoft Chakra JavaScript-futtatómotor - jelentette be fejlesztői blogján a Microsoft. Ezzel az utolsó jelentős JS-motor is kinyílt, az Apple, a Google és a Mozilla után a Microsoft futtatórendszerének forráskódja is olvasható lesz. Ez a szoftver dolgozik a HTML5-ös UWP-alkalmazások alatt, illetve az Internet Explorer és az Edge böngésző is ezt használja. A bejelentés szerint a cég igazi közösségi fejlesztést szeretne, az AMD és az Intel már jelezte is részvételi szándékát, a kezdeményezéshez pedig várhatóan többen is csatlakoznak majd.

Nem lesz a teljes böngészős JavaScript-implementáció nyílt forráskódú, a fejlesztők számára izgalmas részeket azonban mind kinyitotta a cég. Ami zárva marad, az a Chakrát és a böngészőt illetve az UWP-s alkalmazásokat összekötő réteg az egyik oldalon, illetve a COM-alapú diagnosztikai felület a másik oldalon. A cég közlése szerint ezek olyan Windows-specifikus elemek, amelyeknek amúgy sem lenne haszna a Microsofton kívül más szereplő számára, így nem veszteség ezek kihagyása. Cserébe a cég ígérete szerint készül egy új, nem COM-alapú, modernizált diagnosztikai interfész is, amely a Windows-specifikus megoldással szemben más platformokat is támogat majd.

A parser, az interpreter, a JIT-motor, a GC, illetve maga a futtatómotor kódja azonban mind-mind elérhető lesz - ezt az halmazt Chakra Core-ként hivatkozza a Microsoft, és egy teljes, önállóan működő és beépíthető JavaScript motort tesz ki. A csomag része a JavaScript Runtime Hosting API, amellyel tetszőleges alkalmazásba illeszthető be a Chakra Core, így akár szerveroldalon, akár például üzleti alkalmazásokban használható lesz a motor, mindenféle megkötés nélkül.

A Microsoft célja pontosan ezt elérni: olyan futtatókörnyezetté emelni a Chakrát, amelyre a fejlesztők rendszeresen írnak kódot, platformtól és alkalmazástól függetlenül. Ugyanis a szabványos JavaScript ellenére a motorok között jelentős különbségek vannak, a különböző cégek eltérő filozófia szerint, eltérő fókusszal és természetesen eltérő funkciókészlettel fejlesztik saját motorjaikat.

Nem túl későn?

Nincs az a tapasztalt programozó, aki néhány évvel ezelőtt megjósolta volna, hogy a világ összes programozási nyelve közül pont a JavaScript lesz az, amely a legnagyobb lendülettel fejlődik és terjed 2015-ben. A nyelv körül fantasztikus ökoszisztéma pattant ki néhány év alatt, egyik oldalon a futtatómotorok fejlődnek irgalmatlan sebességgel, a másik oldalon a fejlesztői eszközök és keretrendszerek (Angulartól a Node-ig). És arról ne is beszéljünk, hogy hirtelen a nyelv fejlődése is beindult az ES6 (ECMAscript 2015 néven) szabvány lett, és a következő verzió akár már jövőre elkészülhet.

A JavaScript tehát hirtelen a "következő generációs" fejlesztői platform lett - a mókához azonban a Microsoft némi késlekedéssel csatlakozott. A szerveroldali JavaScript zászlóshajója, a Node.js a Google-féle JS-motort, a V8-at favorizálja, a webfejlesztők pedig jellemzően az Apple-féle Nitro, a Google-féle V8 és a Mozilla *Monkey motorokat részesítik előnyben. E cégek mindegyike saját megközelítése szerint fejleszt - a Google és a Mozilla (és a Microsoft) például támogatja a SIMD.js-t, az Apple azonban mereven ellenzi azt, ugyanígy eltérő az asm.js és egyéb technológiák implementációja is.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A kibontakozó csatában Redmond sem hagyja magát, a TypeScripttel rögtön letette névjegyét a JS-világban (ez egy JS-re fordítható, típusos nyelv), a kezdeményezést pedig a Google is felkarolta, ez lesz az Angular 2.0 nyelve is. A stratégia azonban ezzel még nem volt teljes, a Microsoft a JS-motorok világában is komolyabb befolyást szeretne, ezt hozza most el a Chakra kinyitása. A tény, hogy a forráskódot már a webes és backend-fejlesztők, illetve a konkurencia is átnyálazhatja, azonnal ad némi súlyt a Microsoft kezdeményezésének, az ütős ötleteket ugyanis villámgyorsan átveszik majd mások is, így közvetve máris hatással lesz a cég a JS-motorok fejlődésére.

A bejelentés szerint a Chakra forráskódja elérhető lesz nyilvánosan, szabad szoftveres licenc alatt - a publikálásra azonban januárig várni kell még (a Microsoft GitHub-oldalát érdemes majd figyelni). Arról egyelőre nincs információ, hogy a Chakra fejlesztése is "in the open", vagyis nyilvánosság előtt zajlik-e majd, vagy csak a kiadások kódjával frissül majd a GitHub. Mivel a cél egy komoly közösséget építeni a Chakra fejlesztése köré, várhatóan a Microsoft is az "in the open" modellre vált majd.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.