Szerző: Voith Hunor

2015. október 16. 11:45

Nemsokára frissítés nélkül is lehet Windows 10-et telepíteni

Néhány hét múlva Windows 7, 8 és 8.1 kulcsokkal is lehet aktiválni a Windows 10-et. Az ingyenes frissítési lehetőséget így végre tiszta telepítéssel is igénybe lehet venni, de a változtatás – ahogy lenni szokott – új kérdéseket is felvet.

A Microsoft néhány napja tette elérhetővé az Insider program részvevői számára a Windows 10 10565-ös buildjét, mely a hibajavításokon felül több funkcionális újítást is kínál – ezeket a Microsoft ebben a blogbejegyzésben gyűjtötte össze. A Magyarországon nem igazán releváns Cortana-fejlesztések és az egyéb kisebb-nagyobb módosítások azonban egyetlen változtatás mellett (univerzális hasznosságban mindenképp) eltörpülnek.

A cég engedett a felhasználói nyomásnak, így a Threshold 2 kódnevű frissítés kiadása után lehetőség lesz úgy élni az ingyenes Windows 10-frissítéssel, hogy már legelső alkalommal is tiszta telepítést hajtunk végre. Ehhez két dologra lesz szükség, a 10565-ös buildből készített lemezképre és egy érvényes Windows 7, 8 vagy 8.1 termékkulcsra.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mint ismert, jelenleg kizárólag úgy lehet élni a Microsoft által (a jelenlegi állás szerint) jövő év július végéig biztosított ingyenes Windows 10-frissítés lehetőségével, hogy az új operációs rendszert legelső alkalommal mindenképpen egy már meglévő (és teljesen naprakészre frissített) Windows 7 vagy 8.1-re telepítjük. Erről a még néhány hétig érvényes sémáról, a frissítésre használt gépről generált és az aktivációs szervereken tárolt ujjlenyomat szerepéről korábban részletesen írtunk, ezeket most nem ismételjük meg.

Ezt a gyakorlatot a Windows 10 megjelenése óta rengeteg kritika érte, joggal. Egyrészt a Microsoft nagyon gyenge kommunikációt tett az új aktivációs eljárás mellé, másrészt alaposan megnehezítette azok dolgát, akik Windows 10-es korszakukat tiszta lappal (és telepítéssel) szerették volna indítani.

A friss Insider-buildben az elmúlt néhány nap tapasztalatai alapján az új aktivációs folyamat a Microsoft által ígérteknek megfelelően működik. A Windows 7, 8 vagy 8.1 termékkulcsos aktivációt telepítéskor két alkalommal lehet megejteni, vagy pedig a már telepített operációs rendszer aktivációra szolgáló menüpontjában, a "Termékkulcs megváltoztatása" gombra kattintva (a Beállítások között).

Az eddigi tesztek (saját próbánkat is beleértve) szerint a 10565-ös buildből készült telepítő a korábban egyszer már Windows 10-frissítésre felhasznált Windows 7, 8 vagy 8.1 termékkulcsokat is elfogadja. Ezek szerint a Microsoft vagy nem társítja aktivációs szerverein a legelső frissítéskor generált ujjlenyomatok mellé a frissítési alapként szolgáló korábbi Windows termékkulcsát, vagy a vállalat a minél gyorsabb ütemű és szélesebb körű Windows 10-penetráció elérése miatt kevésbé szigorú ellenőrzési politikát folytat.

Ezzel megoldódhat egy máig tisztázatlan kérdés, mellyel kapcsolatban a Microsofttól korábban lapunk is rendre eltérő állásfoglalásokat kapott – ez pedig a hordozható (azaz nem géphez kötött, OEM) Windows 7, 8, 8.1 licencek kérdése Windows 10-re történő frissítés után. Egy alkalommal azt az információt kaptuk, hogy a Windows 10-ujjlenyomat valahogy örökli a hordozhatóságot (például úgy, hogy ezek az operációs egyedi termékkulcsot kapnak, melyekkel új számítógépre is telepíthetőek lesznek), de ez nem bizonyult helytállónak.

Aztán módosult a cég álláspontja, bár erről már nem a szokásos hivatalos csatornán keresztül, hanem egy belsős dokumentumból értesültünk. Eszerint aki él az ingyenes frissítés lehetőségével, a Windows 10-et az adott PC-hez köti, és később a hardver alapján készített ujjlenyomat miatt azt nem tudja új gépre átmozgatni. Ezt a második opciót erősítette meg egy olvasónk is, akit a Microsoft néhány napja hasonlóan tájékoztatott. Az új aktivációs sémával viszont a tapasztalatok szerint meg lehet oldani az átmozgatást – viszont kérdéses, hogy jogilag ez megállja-e a helyét.

Az sem tiszta jelenleg, hogy az ingyenes frissítési periódus letelte után mi fog történni. Ha marad a Windows 7, 8, 8.1 kulcsokkal történő telepítés lehetősége, az lényegében egyet jelentene az egyéves határidő kitolásával. Ha viszont nem marad, akkor a Microsoftnak kutya kötelessége végre tisztába tenni a hordozható Windows 7, 8, 8.1 licencek kérdését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról