Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 25. 16:15

Saját fejlesztésű klónra cseréli a Windows XP-t Kína

NeoKylin néven ad ki saját operációs rendszert Kína, amellyel a támogatását vesztett Windows XP-t igyekszik pótolni. A számos korlátozást tartalmazó, de ismerős külsővel érkező rendszer a térségben már a Dell eladott PC-inek mintegy 40 százalékán van jelen.

Az újabb verziók helyett saját operációs rendszerrel tölti be Kína a Windows XP által hagyott űrt. Az ország már évekkel ezelőtt elkezdett felkészülni a Microsoft népszerű operációs rendszerének tavalyi támogatásvesztésére: első próbálkozása egy saját Ubuntu variáns létrehozása volt, Ubuntu Kylin néven, végül azonban az ország vezetése egy teljes mértékben saját recept szerint készült, ugyancsak Linux alapú rendszer mellett tette le a voksát, amely a NeoKylin nevet kapta.

A Windows - beleértve a támadásoknak fokozottan kitett XP-t is - még mindig messze a legnépszerűbb rendszer az országban, a kormány ugyanakkor nagy erőkkel igyekszik népszerűsíteni a hazai alternatívát. Ez pedig úgy látszik sikerül is, a szoftvert ugyanis nem csak a kormányzati szervek, de egyéb szektorok is elkezdték használni az országban. A rendszer terjeszkedését (és az arra irányuló komoly erőfeszítéseket) jól mutatja, hogy a Dell Kínában eladott PC-inek már nem kevesebb mint 40 százalékát NeoKylinnel szereli fel, beleértve a notebookokat, OptiPlex asztali gépeket és Precision munkaállomásokat is. Persze lehet, hogy ez csak az ottani FreeDOS-hatás, vagyis ezekre a gépekre később kalóz-Windows kerül.

A Quartz közelebbről is megvizsgálta a jelenleg 6.0-s verziónál járó rendszert: az oldal szerint az yum csomagkezelőt használ, így vélhetően a Fedora disztribúció egy frisebb verziójára épít. A felület szinte megszólalásig hasonlít az országban jól ismert és szeretett Windows XP-re, beleértve a kék tálcát és zöld Start Menü gombot is, igaz azon a megszokott felirat helyett a China Standard Software által fejlesztett rendszer sárkányos logója díszeleg.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A fejlesztők úgy látszik nem akarták, hogy a felhasználóknak túl sok időt kelljen eltölteni a rendszer kezelésének elsajátításával: az asztalon az ismerős tálca mellett a Dokumentumok, Lomtár és Sajátgép ikonok is feltűnnek és az ablakok kezelése sem változott - a jellegzetes windowsos köntösben szinte viccesen fest a Linux terminál.

A NeoKylin kezelésével tehát nem lesz gondjuk a kínai felhasználóknak, a szoftvereket telepítése viszont már komoly kihívást jelent. A Quartz tapasztalatai alapján a rendszer számos program, köztük például a Google Chrome böngészőjének telepítését is tiltotta - mint kiderült az említett yum csomagkezelőben a források zöme blokkolva volt, igaz ennek feloldására a kínai felhasználók már találtak megoldást, néhány blogposztot végigtúrva a leleményesebbek kikerülhetik a tiltást.

10:37
 

Hands-on with NeoKylin, a Chinese operating system

Még több videó

A legszükségesebb programok persze előre telepítve találhatók meg a rendszeren, ilyen a Firefox böngésző, a GIMP képszerkesztő, sőt még az elengedhetetlen Aknakereső linuxos verziója is, néhány további alapvető szoftver mellett, mint a számológép vagy zenelejátszó. A különböző dokumentumok kezeléséhez a fejlesztők a NeoShine szoftvercsomagot mellékelik, ebben megtalálhatók a Word, Excel és PowerPoint kínai alternatívái is, az eredeti szoftverekhez kísértetiesen hasonló külsővel. A Dell egyébként további alkalmazásokat is előre telepít NeoKylint futtató termékeire. Az operációs rendszerben, amennyiben az XP-s interfész már unalmas lenne, egy modernebb, alternatív felület is bekapcsolható.

A szoftvertelepítés ilyen mértékű korlátozása mindenesetre valószínűleg nem segít majd a rendszer népszerűsítésében, a Quartz szerint jelenleg még hízó felhasználószám így hamarosan stagnálni kezdhet. A kormány által gyakorolt nyomás, illetve a Dell eszközei közel sem biztos, hogy egy az egyben új felhasználókra fordulnak, különösen hogy Kínában bevett gyakorlat, hogy a kereskedő, a tőle vásárolt készülékekre a felhasználó igényei szerint kalózszoftvereket telepít, beleértve magát az operációs rendszert is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról