Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 18. 11:44

Android Marshmallow: hivatalos az SDK

Véglegesítette az Android 6.0 (Marshmallow) API-szintjét a Google, és kiadta a hozzá tartozó, immár szintén végleges fejlesztői eszköztárat is. A rendszer maga új bétát kapott, a hivatalos rajtra még várni kell.

Mályvacukor, Marshmallow - legalább egy évig ezt fogjuk majd az Android kapcsán emlegetni, így nevezte el ugyanis a Google az eddig csak "Android M" kódnéven fejlesztett operációs rendszert. A hivatalos(abb) kódnevet (Marshmallow) és verziószámot (6.0) tegnap kapta meg a szoftver, ezzel együtt pedig a fejlesztők is nekifoghatnak az új rendszert célzó alkalmazások befejezésének.

Jogosultságkezelés - teszteld az appod most.

A Marshmallow fontos újdonságairól a Google fejlesztői konferenciáján, az I/O-n rántotta le a leplet a cég május végén. A rendszer alapjait a cég nem írta át, a felhasználók számára csupán néhány apróbb új képesség hoz majd újdonságot - mint az alkalmazások jogosultságainak finom szemcsés kezelése, vagy a rendszer egészére kiterjeszkedő Google Now, amelyet Now on Tap névre keresztelt a cég.

A fejlesztők szemszögéből azonban komoly váltásnak ígérkezik a Marshmallow, rengeteg olyan új képességgel, amelynek támogatását az alkalmazásokba is érdemes beépíteni. Az egyik ilyen a már említett jogosultság-kezelés, amely csak akkor élesedik, ha az app is támogatja. Ez lehetővé teszi, hogy az alkalmazás ne telepítéskor kérjen hozzáférést az egyes rendszererőforrásokhoz, hanem ott és akkor, amikor az szükségessé válik a futás során. E kérést a Marshmallow-ban a felhasználó el is utasítja, a megtagadott jogosultság kezelésére szintén fel kell készíteni az appokat.

A jogosultságokat a felhasználó később manuálisan is ki-be kapcsolhatja alkalmazásonként, így ha mondjuk a Facebook alkalmazásnak nem akarja megadni a lokációs adatot, letilthatja azt. Ez igaz azokra az alkalmazásokra is, amelyek még az előző SDK-kkal készültek és alacsonyabb API-szintet céloznak - ezeket is fel kell készíteni arra, hogy a kért jogosultságok bizony ezután nem lesznek mindig elérhetőek.

Egy másik újdonság az App Links, amely képes az adott doménhez tartozó linkekhez a telepített alkalmazásokat hozzárendelni - így például a Twitter-linkek a Twitter-kliensben nyílnak meg a böngésző helyett. Ilyen párosításra most is van lehetőség, az élmény azonban nem zökkenőmentes, a linkre kattintva egy modális UI-n kell kiválasztani, hogy böngészőben vagy appban szeretnénk a tartalmat elérni. A fejlesztőnek immár lehetősége lesz igazolni a Google felé, hogy a domén az irányítása alatt van, ezzel pedig elkerülhető lesz ez a törés.

Szintén a fejlesztőknek ad majd feladatot a Doze és az App Standby. E kettő a Marshmallow jobb energiagazdálkodásáért felel, ezzel együtt komoly változást hoz a rendszer viselkedésében, amit a fejlesztőknek is kezelniük kell. A Doze a háttérben folyó adatforgalmat korlátozza, amikor érzékeli, hogy a telefont órákra magára hagyta a felhasználó - ilyenkor a tiltás rendszerszintű, az appok egyszerűen nem kezdeményezhetnek adatforgalmat (a push üzenetek és riasztások azért átjönnek).

Doze és App Standby: keményen odacsap a pazarló appoknak

A rendszerszintű Doze mellett az alkalmazásspecifikus App Standby is új viselkedést jelent. A Marshmallow ugyanis figyeli, hogy a felhasználó pontosan hogyan használja az alkalmazást, és ha bizonyos ideig nincs érintéses aktivitás, akkor a rendszer lekapcsolja a hálózati hozzáférést és a háttérben futást is is megvonja a passzívnak ítélt alkalmazástól.

A rendszer viselkedésének változásairól a Google itt közölt kimerítő összeállítást, érdemes a rendszer rajtjáig alaposan átlapozni.

Végleges API, végleges SDK

A bejelentés fontos mérföldkő, a cég ugyanis azt is bejelentette, hogy lezárta a Marshmallow-val érkező API fejlesztését, immár egészében véglegesnek tekinthető a fejlesztők által elérhető rendszerfunkcionalitás. Az új API szint a 23-as szintet kapta, ez egészében az Android 6.0-n lesz majd elérhető. Ezzel együtt frissült a visszafelé kompatibilitásról gondoskodó Android Support Library is, értelemszerűen a v23-as kiadásra.

A fejlesztői kiadást futtató Nexus modellek a következő napokban OTA-frissítésként megkapják majd a harmadik előzetest, akinek ez lassú lenne (vagy csak most ugrana fel a béta vonatra), az innen töltheti le az új Nexus-lemezképeket.

Az előző fejlesztői bétához képest az új kiadás csupán néhány apróbb változást hozott. Megváltozott a felület, amelyen az appok jogosultságait állíthatja a felhasználó, ezzel együtt pedig néhány jogosultság-beállítás viselkedése is módosult. Szintén változott a Fingerprint API, javult a hibakijelzés, az új ujjnyomok bevitelének folyamata, valamint az érzékelő által támogatott képességek lekérdezése is változott.

Az elkészült, 23-as API szinttel kompatibilis alkalmazásokat már publikálni is lehet, a Play Store-ba feltölthetőek ezek az appok is. A disztribúcióhoz immár az összes csatorna használható (alfa, béta és stabil), a Play Store azonban egyelőre nem támogatja az új jogosultság-kezelést, az ehhez szükséges Store-frissítés várhatóan később élesedik majd, a Marshmallow indulásával egyszerre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról