Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 10. 13:45

Közel kétmilliárd ütötte a legjobb Dota 2 játékosok markát

Véget ért az idei The International, az amerikai Evil Geniuses vitte el a 6,6 millió dolláros fődíjat.

Ha más nem is, az idei Dota 2 világbajnokság (The International) döntője körüli médiafigyelem és a hatalmas pénznyeremény egyértelműen jelezte mindenki számára: a videojáték, mint szellemi sport mára nagyon komoly tényezővé vált a sport-, játék- és szórakoztatóiparban. Míg az előző egy-másfél évtizedben még a nagyobb videojáték-tornák jobbára csak hardcore rajongókat vonzó, a közfigyelmen kívüli események voltak, mára oda jutottunk, hogy egy-egy döntő nézőközönsége akár tízezres arénákat is képes megtölteni, a meccseket a világ egyik legnagyobb sportcsatornája, az ESPN élőben közvetíti, a pénzdíj összege pedig nagy múltú sportok profi tornáit idézi.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Leage of Legends (LoL) egyik idei regionális döntőjét a híres New York-i Madison Square Gardenben tartják majd – ez már rég nem arról szól, hogy néhány "kocka" elmegy megnézni, hogy "nolifernek" (azaz a videojátékot főfoglalkozásként űzőknek) bélyegzett másik "kockák" elkalapálják egymást valamilyen lövöldözős vagy valós idejű stratégiai játékban. A 2015-ös LoL szezon eseményei szinte minden esetben teltházasok, a jegyértékesítés pedig nagyobb koncertekhez vagy sporteseményekhez hasonló rendszerben történik.

A TI5 döntője

Az immár ötödik alkalommal megrendezett The International (röviden TI5) idei összdíjazása 18 416 970 dollár, azaz nagyjából 5,3 milliárd forint volt, amiből a győztes Evil Geniuses csapat a hétvégén 6,63 milliót vihetett haza az első helyért vívott küzdelem után.Persze a dobogó második és harmadik fokára álló csapatok sem távoztak üres kézzel, ők 2,85 és 2,21 millió dollárt nyertek, és már a legjobb nyolc közé jutással ki lehetett harcolni legalább 828 ezer dollárt.

Igen, ezt az elképesztő összeget a csapattagok történetesen videojátékozással szerezték meg – legalább annyi munkaóra gyakorlás árán, mint amennyit a "hagyományos" profi sportokba egy-egy bajnok sportoló beleöl. A Massive Online Battle Arena (MOBA) kategóriába tartozó játékok azért is lehettek ennyire népszerűek az elmúlt években, mert – "sportos" analógiával élve – egyre inkább ez a videojátékok focija. Alacsony a belépési küszöb, erős a közösségi élmény, amatőröknek és profiknak egyaránt nyújt mélységet.

A mobileszközök milliárdos darabszámú térhódítása miatt pedig néhány éven belül akár nagyszabású mobiljátékos tornák is elindulhathak. A szintén MOBA kategóriába tartozó, de teljes mértékben érintésvezérlésre optimalizált Vainglory augusztus közepén fogja elindítani nemzetközi bajnokságát, melynek összdíjazása ugyan "csak" 70 ezer dollár, de a PC-s események sem rögtön a sokmilliós díjazásokkal kezdték pályafutásukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról