Szerző: Koi Tamás

2015. május 21. 14:21

Megint dupláz a DIGI

Egy éven belül másodszor duplázza meg az internetszolgáltatásaival elérhető maximális sávszélességet a DIGI - ezúttal a feltöltési sávszélesség nő a duplájára, ami kifejezetten kedvezhet a fájlcserélő szolgáltatások felhasználóinak.

Egy éven belül másodszorra duplázza az internetelérés sávszélességét a Digi Távközlési Kft. (a továbbiakban DIGI). A cég mai közleménye szerint június 1-től új FTTx-alapú vezetékesinternet-csomagokat szerepeltet kínálatában, melyeknél a hálózaton elérhető maximális sávszélesség-értékek jelentősen nőnek. Az emelést a meglévő előfizetők már most tapasztalhatják, ők igény esetén válthatnak az új, nem csak gyorsabb, hanem olcsóbb csomagokra azok megjelenését követően.

100 Mbps? Alap!

A DIGI FTTx-alapú internetelőfizetéseinek új kínálatában már az alapcsomag 100 Mbps letöltés és 50 Mbps feltöltési sávszélességet kínál majd, ráadásul országos viszonylatban kifejezetten kedvezőnek mondható, 1890 forintos bruttó havi díjért cserébe (tévé- és telefonelőfizetés mellé). A többi díjcsomag esetén a DIGI egységesen megduplázza a maximálisan elérhető feltöltési sebességet, azaz a jelenleg 100/50 Mbps-es csomag 100/100-ra változik, a 200/50-es 200/100-asra, az 500/100-as 500/200-asra, az abszolút csúcsnak tekinthető 1000/100-as díjcsomag maximális elméleti sávszélessége pedig 1000/200 Mbps-re változik le- és feltöltési irányban.

A szolgáltató az európai viszonylatban is kifejezetten magasnak számító sávszélesség-értékeket nyújtó csomagokat ráadásul rendkívül agresszív árazással kínálja. Jó példa erre, hogy a UPC-nél a legolcsóbb, 30/3 Mbps sávszélességet kínáló Fiber Power díjcsomag havi díja 3990 forint TV- és telefonelőfizetés mellé, a Telekomnál pedig a 10/0,5 Mbps-es csomag havi 4050 forintba (!) kerül, szintén TV- és telefonelőfizetéssel párosítva.

Mindegyik díjcsomag ára triple-play csomagban, két év hűségvállalás mellett érvényes

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A legnagyobb sávszélességet biztosító DIGI csomag 1000 Mbps letöltési és 200 Mbps maximális feltöltési sávszélességgel júniustól triple play szolgáltatácsomagban már 3500 forinttól elérhető lesz. Ezzel szemben a UPC legdrágább, 500/22-es Fiber Power csomagjáért havi 14 ezer forintot kell fizetni, a Telekom 120/10-es internetelérése pedig 7425 forintba kerül.

Jó, de minek?

A román kézben lévő szolgáltató tavaly júliusban hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy egy átfogó sávszélesség-emelés részeként az országban elsőként biztosított előfizetői számára 1 Gbps sávszélességű internetelérést. A szédületes tempó gyakorlati haszna ugyanakkor egy kliens esetén legalábbis kérdéses lehet, a legtöbb, kereskedelmi forgalomban kapható Wi-Fi router már eleve nem képes ekkora sávszélesség-értéket stabilan tartani, a letöltési tempónak megfelelő írási sebesség elérésére (másodpercenként 125 MB) pedig csak a leggyorsabb merevlemezek, illetve SSD-k képesek.

A DIGI optikai vezetékes hálózatának folyamatosan növekvő kapacitása ugyanakkor a többi szolgáltatót is arra sarkallhatja, hogy a díjcsomagok paramétereit és árait megváltoztassák, az ügyfelek számára kedvezőbb ajánlatokat kínálva. A UPC tavaly decemberben duplázott a leggyorsabb díjcsomag esetében, a Magyar Telekom ugyanakkor 2012 óta nem változtatott a jelenlegi Netmánia díjcsomagok struktúráján, leszámítva, hogy  technológiafüggetlen ajánlatok és árazás bevezetésével tavaly júliusban számos díjcsomagnál csökkentette a kínált feltöltési sávszélességet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról