:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 4. 11:00

Nyit az egyedi ROM-ok felé a Sony

Új bootloadereket tett elérhetővé a Sony egyes középszintű okostelefonjaihoz. A szoftverek immár támogatják a recovery partícióból történő bootolást, ezáltal nagyban megkönnyítve az eszközökhöz egyedi ROM-okat fejlesztők dolgát.

Örülhetnek a Sony készülékeire szánt egyedi ROM-ok készítői: a japán vállalat új, rendszerbetöltő szoftvert ad ki, amelyek lehetővé teszik a módosított operációs rendszerek futtatását is - könnyebben, mint eddig. Egészen idáig ugyanis a "mentőpartíció" támogatása meglehetősen gyér volt a vállalat háza táján - recovery telepítéséhez a rendszer sokszor körülményes és nem utolsó sorban kockázatos módosítására volt szükség.

A különböző ROM-ok fejlesztői persze hajlamosak ennél jóval nagyobb kockázatot is vállalni, így egyedi szoftverből az Xperia készülékeken sincs hiány, legyen szó AOKP, OmniROM vagy a népszerű CyanogenMod rendszerekről. Egy-egy elrontott vagy hibás telepítés helyrehozása ugyanakkor jelentősen több erőfeszítést jelentett a japán cég készülékein mint sok riválison, miután a fejlesztők csak különböző trükkökkel (mint a boot és recovery ramdisk összevonása) tudtak hozzáférni az említett partícióhoz.

Ezek a problémák mindenesetre végre megoldódni látszanak az új rendszerbetöltőkkel - bár azokat a Sony Mobile hivatalosan még nem jelentette be, a japán gyártó készülékeire szakosodott fejlesztőket tömörítő FXP portál szerint már letölthetők, igaz egyelőre csak maroknyi készülékhez. A vállalat első körben a korosodó, Cortex-A7 processzormagokkal szerelt, jellemzően belépő-középszintű okostelefonokra tette elérhetővé az új szoftvereket: azokat az Xperia T2 Ultra, Xperia T3, Xperia M2 és Xperia E3 készülékek tulajdonosai tölthetik le elsőként.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A gyártó Open Devices kezdeményezésének részeként nyit a "főzött" ROM-ok felé. Az FXP szerint a frissített bootloaderek a szóban forgó telefonok újabb, 3.10-es kernelre való portolásakor felmerült problémákat is orvosolják sőt, akár olyan rendszerek előtt is szélesebbre nyithatja egyes Xperia eszközök kapuit, mint a Firefox OS vagy az Ubuntu Touch.

Annak ellenére, hogy a hivatalos bejelentés egyelőre várat magára, a fenti eszközökre már most telepíthetőek a rendszerbetöltők. A telepítés legegyszerűbben a Sony Mobile saját flash-tool szoftverével végezhető el, amely a telefont csatlakoztatva automatikusan felajánlja az Open Devices bootloadert. Ezt követően a kedvenc recovery szoftver a megfelelő képfájl birtokában, az ismert módszerrel, fastbooton keresztül telepíthető.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a vállalat mikor egészíti újabb készülékit, illetve csúcsmodelljeit hasonló bootloaderekkel, noha valószínűleg beletelik néhány hónapba, mire bővül majd a lista - remélhetőleg a hivatalos bejelentés ezzel kapcsolatban is tartalmaz majd tájékoztatást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.