Szerző: Gálffy Csaba

2015. április 21. 09:55

2016-ban újra lehet Nokia telefon?

A tablet-piacra visszatért már a legendás finn gyártó márkája az N1 modellel, jövőre pedig az okostelefonok között is lehetnek újra Nokia készülékek. A cég a tervekről egyre nyíltabban beszél, ahogy az egészen innovatív üzleti modellről is.

Meglepő kijelentéssel állt elő a Nokia, a cég 2016 elején visszatérne az okostelefonos piacra - így tudja legalábbis a Recode, amely két különböző forrásból is meg tudta erősíteni az értesülést. A telefonos visszatérés ráadásul nem is jelenti az ambíciók végét, a cég a virtuális valóság területén is lát innovációs lehetőséget, amelyet meg is ragadna.

A Nokia jelenleg három nagy részleggel rendelkezik: messze a legnagyobb a Nokia Networks, amely a mobilhálózati eszközök fejlesztésével, gyártásával, támogatásával és üzemeltetésével foglalkozik. A második a Here, a Navteq-felvásárlás nyomán keletkezett térképes részleg, amely jelenleg a térképes adatbázis licenceléséből jut bevételhez. Messze a legkisebb a harmadik, a Nokia Technologies, amely eredetileg a cég szabadalomgyűjteményét hivatott pénzzé tenni, de nem klasszikus szabadalom-troll, végez kutatás-fejlesztést rengeteg területen (a képfeldolgozástól az energiagazdálkodásig és anyagtudományig). A Nokia Technologies áll a jelenleg egyetlen, Nokia brandet használó konzumer termék, az N1 tablet mögött, de itt készül a Z launcher is, a Nokia-féle androidos kezdőképernyő is.

Az információk szerint a Nokia Technologies vázát a régi Nokia alapkutatásokat végző csapata adja, amelynek feladata a fontos megkülönböztető funkciók kifejlesztése volt, innen érkezett a speciális polikarbonát borítás, a PureView technológia és számos más, valóban egyedi megoldás is. A részleget a Nokia az elmúlt hónapokban komoly nevekkel erősítette, nemrég igazolta le a Dolby Labs egyik vezetőjét, Ramzi Haidamust, a műszaki igazgató pozícióját pedig Guido Jouret Cisco-veterán tölti be a múlt héttől fogva. A divízió négy helyszínen működik a hagyományos espooi és tamperei bázis mellett a szilícium-völgyi Sunnyvale-ben és a brit Cambridge-ben is folyik fejlesztés.

A 2016-os visszatérésnek prózai oka van, a Microsoft-Nokia felvásárlás egyik záradéka kiköti, hogy a Nokia nem használhatja év végéig telefonokon a saját márkáját, annak kizárólagos használatára a Microsoft jogosult. Ettől a ponttól azonban szabadon újra felhasználhatja a brandet a finn vállalat - és erre már készülnek is a nagyszabású tervek. Lássuk, a jelen állás szerint hogyan nézhet ki a nagy visszatérés?

Nokia, Nexus-féle üzleti modellel? Spekuláljunk!

A kiszivárgó hírek szerint a Nokia egy elképesztően izgalmas üzleti modellt készül meghonosítani a készülékgyártásban, ami talán a Google Nexus család modelljéhez hasonlít a leginkább. A cég ebben a modellben megtervezi a fizikai terméket és elvégzi a szoftverintegráció feladatát is, ettől fogva azonban az összes további lépést a partnerre bízza. Így a partner felel a gyártásért, a logisztikáért és ellátási láncért , a marketingért és végül a szerviztámogatásért is - ahogy mondjuk ezeket a feladatokat a Galaxy Nexus esetében a Samsung végezte.

Nokia N9 - Androiddal. Álmaink telefonja lett volna.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Azonban míg a Google a terméket a partnerrel együttműködésben, ingyen fejlesztette ki, a Nokia ezt házon belül végezné - és licencdíjat kérne érte. A licencért cserébe a partner megkapja a gyártás és a márkanév használatának jogát is, vagyis belátása szerint gyárthatja és forgalmazhatja ezt a készüléket. Szinte mellékes, hogy a licencért cserébe jár még a Nokia több, mint 10 ezer szabadalmának felhasználási joga is.

Izgalmas kérdés, hogy a felhasználói élményért ebben a modellben ki felel majd - a Nexus-modellben ezt ugye a Google fenntartotta saját magának, az elkészült eszközökhöz pedig saját hatáskörben adta ki a szoftverfrissítést is. Elképzelhető, hogy a Nokia is hasonló megoldáson dolgozik, eszerint a cég a kezdeti szoftveres fejlesztések után is kézben tartaná a telefonokat és hosszabb távon is gondoskodna azokról - ez az androidos ökoszisztémában gyorsan értelmezhető versenyelőnnyé válhat.

Mert az egyelőre betonbiztosnak látszik, hogy a Nokia a jövőben az Androidra fogad. Az operációs rendszer mára a nem-Apple világ egyetlen releváns szereplőjévé vált (amit a Nokia saját kárán is megtapasztalt már), ráadásul eléggé rugalmasan alakítható ahhoz, hogy a Nokia hozzáadott értéket tudjon generálni ezen a platformon a partnerek számára.

Modellváltás előtt az okostelefonos piac?

Az már most is világosan látszik, hogy az okostelefon-gyártás hagyományos modellje fenntarthatatlan. A klasszikus modell, amelynek egyik úttörője pont a Nokia volt, a gyártókapacitás, a marketing, a szoftverfejlesztés, értékesítés és szerviz integrációját, egy kézben tartását írta elő. Ezt ma már csak az Apple tudja ebben a formában tovább vinni, de a gyártó mára gyakorlatilag kisajátította a telefonos piac prémium szegmensét, a modellt pedig kiterjesztette a processzor, illetve immár a kameramodul házon belüli fejlesztésére is.

Az androidos világban azonban ez az integrált üzleti modell teljesen kiszorulni látszik. Van még néhány szereplő, amely puszta méreténél fogva fenn tudja tartani az integrált működést (a Samsung és részben az LG tartozik ide, illetve a Huawei szeretne felkapaszkodni), mindenki más számára pedig marad a rétegfeladatok specializált ellátása. Ennek alányúl a mára fantasztikusan fejletté váló kínai gyártói hálózat, amely kis túlzással egy CAD-fájlból és egy rendszerképből tud működő terméket gyártani - ezt pedig az új Nokia boldogan leszállítja.

Kedvenc írásunk a Nokia Nexus fanfic kategóriában itt olvasható, a borítókép is onnan származik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról