Szerző: Voith Hunor

2015. március 18. 17:27

Minden kalózpéldányt lehet Windows 10-re frissíteni

A Microsoft hivatalosan először idén januárban beszélt arról, hogy a Windows 10-et ingyenes frissítésként teszi majd elérhetővé. Az akkori bejelentésben azonban ennek előfeltételeként még egy legális Windows 7 vagy 8.1 licenc szerepelt. Terry Myerson, a vállalat operációs rendszerekért felelős igazgatója ma reggel azt mondta a Reutersnek, a kalózpéldányok tulajdonosai is élhetnek a lehetőséggel. Akkor úgy tűnt, a kijelentés csak Kínára vonatkozik, de megérkezett a hivatalos állásfoglalás: a döntés globális érvényű.

Hatalmas vihart kavart Terry Myerson ma reggeli mondata, amit a Reuters egy, a Windows 10 megjelenésével kapcsolatos bejelentések után közölt interjúban hozott le. A Microsoft operációs rendszerekért felelős igazgatója a hírügynökségnek a kínai helyzetre vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta, hogy a redmondi vállalat minden alkalmas PC-t frissíteni fog, fusson azon eredeti Windows vagy kalózváltozat.

Borítékolni lehetett, hogy Myerson mondata hatalmas lavinát fog elindítani, mert a Reuters cikke azzal kapcsolatban nem fogalmazott egyértelműen, hogy ez a döntés csak Kínára vonatkozik, vagy globális érvényű. Számos lap közölte tényként, hogy minden kalózpéldányt is ingyenesen lehet majd frissíteni Windows 10-re, mi úgy döntöttünk, a bejelentéseket ismertető írásunkban a hivatalos állásfoglalásig a konzervatívabb verziónál maradunk.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Nem csak azért, mert a kínai piac 90 százalék feletti kalózkodási arányának ismeretében ez logikus lépésnek tűnt, hanem azért is, mert nem gondoltuk, hogy egy ilyen horderejű változást a Microsoft ennyire sután fog kommunikálni. Úgy fest, mégis. Miután a cég fél napig hagyott a levében főni mindenkit, egy szóvivő a The Verge-nek megerősítette: minden, a hardveres követelményeknek megfelelő PC-re lehet majd frissítésként telepíteni az új Windowst. Ebbe a cég immár beleérti a legális licencek mellett a kalózpéldányokat futtató PC-ket is - tehát de facto otthoni használatra ingyenessé tette a rendszert a vállalat.

Fontos részlet lehet, hogy a Microsoft mai kommunikációjában nem jelent meg az egy éves frissítésre vonatkozó korlát, tehát elképzelhető, hogy ezzel a bejelentéssel hallgatólagosan ezt a korlátot is eltörölte.

A legkisebb közös többszörös

Miután a Microsoft teljesen lemaradt az okostelefonos és tabletes forradalomról, a vállalat stratégiát váltott. A “szolgáltatás-mint-platform” elvre építette mobilpiaci stratégiáját, és a terv beválni látszik – miközben a Windows Phone globális részesedése továbbra is bőven 5 százalék alatt van (a legutóbbi adatok szerint 3 százalék), a cég szolgáltatásaihoz vezető alkalmazások ennél lényegesen nagyobb népszerűségnek örvendenek. A Microsoft ezt a növekedést partneri megállapodásokkal is igyekszik erősíteni, legutóbb a barcelonai MWC-n jelentette be több gyártó is (például a Samsung és a HTC), hogy előre telepített Office-szal fogják szállítani új csúcsmodelljeiket.

A PC-piacon könnyebb a Microsoft helyzete, de az utóbbi fél évtizedben itt is nagyot fordult a világ. A keresztplatformos szolgáltatások elterjedésével az operációs rendszerek meghatározó szerepe alaposan háttérbe szorult, és a Windows mára utolsó mohikánként maradt fizetős otthoni operációs rendszer. Erre irányult az első, januári válasz, a mostani bejelentés után pedig egyértelmű: a Microsoft nem bevételi forrásként, hanem növekedési motorként tekint a Windowsra. Ne felejtsük el: tavaly egymilliárdnál is több androidos mobileszköz talált gazdára, miközben a windowsos PC-k száma összességében van másfél milliárd körül, a Windows Phone pedig jelenleg nem tényező.

Azzal, hogy a cég otthoni felhasználók számára ingyenesen biztosítja a frissítés lehetőségét, talán végre tényleg lezárhatja a Windows 7-es és Windows XP-s korszakot. Előbbi a Netmarketshare mérései szerint globálisan jelenleg 51 százalékos részesedéssel rendelkezik az operációs rendszerek piacán, és a mindenféle támogatás nélküli Windows XP is még mindig 24 százalékon áll.  A rendszerek leváltására harcba küldött Windows 8 pedig óriási fiaskó lett. A rendhagyónak és előre mutatónak szánt szoftver a megjelenése óta eltelt két és fél év alatt a 8.1-es frissítéssel együtt mindössze 13 százalékot tudott elérni – mindezt úgy, hogy a Microsoft lényegében biankó csekkel állta a marketingjét.

Honnan - hová lehet frissíteni?

A most publikált upgrade mátrix pontosan leszögezi, hogy milyen Windows rendszerekről lehet Windows 10-re frissíteni. Az azonnal látszik, hogy a Windows 8 ARM-os kiadásáról, a Windows RT-ről egyáltalán nem lesz upgrade - ezt egyébként a cég már korábban bejelentette. Ugyanígy nincs frissítés Windows Phone 8.0-ról sem, kizárólag 8.1-ről lesz frissítés.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az asztali rendszerek oldalán egyszerűbb a kép: a teljesen frissen tartott Windows 7 és Windows 8 a Windows Update rendszerén keresztül megkapja a legújabb operációs rendszert (frissnek ebben a mátrixban a Windows 7 első javítócsomagjának telepítése illetve a Windows 8.1 S14-es verziója számít). Ha valamiért a rendszer nem elég friss, akkor az egyetlen lehetőség van külső médiáról (DVD-ről vagy USB-kulcsról) telepíteni a Windows 10-et. Ez utóbbi egyébként várhatóan nem csak az adatok és alkalmazások megőrzésével történő upgrade-et, hanem a teljes újratelepítést is lehetővé teszi, várakozásunk szerint az egyetlen feltétel az lesz, hogy a telepítőt Windows 7 illetve Windows 8 alól kell elindítani.

Frissítés:

A cikk elkészülte után kaptunk egy szűkszavú közleményt a Microsoft Magyarországtól, amit változtatás nélkül, teljes terjedelmében közlünk.

"Idén nyáron jelenik meg a Windows 10, és minden ügyfelünk, aki Windows 10 futtatására alkalmas eszközzel rendelkezik, azokat is beleértve, akik nem jogtiszta Windows rendszert használnak, frissíthetnek Windows 10-re. Amennyiben az ügyfeleink felismerik az eredeti és jogtiszta Windows értekeit, egyszerű lehetőségeket biztosítunk számukra a jogtiszta verziókra való áttéréshez."

Az információ némileg eltér a legelőször nyilvánosságra került, ennél is rövidebb angol verzióétól, és némileg más megvilágításba helyezi a dolgokat, ugyanakkor tovább kérdéseket is felvet. Azzal, hogy a Microsoft technikailag mindenkinek engedélyezi a Windows 10-re frissítést, a legalizálás fogalma hagyományos értelemben jelentőségét veszíti. A vállalat nyilvánvaló célja egy közös szintre emelni a windowsos felhasználói tábor lehető legnagyobb részét - hogy ennek félrecsúszott kommunikációját milyen hivatalos szövegbe bújtatva magyarázza, ezen a tényeg nem változtat.

Bosszantó viszont, hogy a második mondat jelentését semmivel nem magyarázza, így egyelőre nem tudni, lesz-e bármilyen különbség jogtiszta és kalóz operációs rendszerről frissített Windows 10 között. Az elérhető szolgáltatások korlátozásában nincs ráció, hiszen a Microsoft pont azért lépi meg az egységesítést, hogy azoknak minél szélesebb közönséget teremtsen. A biztonsági frissítések korlátozása pedig meg sem fordul a fejünkben.

Frissítés2:

A Microsoft Magyarország reggel küldött egy bővebb magyarázatot. Ennek alapján csak technikai piacegységesítésről van szó, jogiról nem. A második nyilatkozat azonban még mindig számos kérdést hagy tisztázatlanul - ezekkel megkerestük a vállalatot.

"A lakossági ügyfeleinknek szóló, ingyenes Windows 10 frissítési ajánlat a műszakilag megfelelő, új és meglévő Windows 7, Windows 8.1 és Windows Phone 8.1 készülékekre érvényes. Bizonyos kiadásokra nem vonatkozik az ingyenes lakossági ajánlat, például a Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise és Windows RT/RT 8.1 kiadásokra. Mennyiségi licencszerződés keretében érvényes Software Assurance szolgáltatással rendelkező ügyfeleink a Windows 10 nagyvállalati kiadásaira való frissítésre jogosultak.

Mindig elkötelezettek voltuk amellett, hogy ügyfeleink számára a legjobb Windows-élményt adjuk. Habár a nem jogtiszta PC-k is frissíthetőek lesznek Windows 10-re, ezen licencek még nem változnak át jogtisztává a frissítés megtörténtével. A nem jogtiszta Windows rendszereket nem a Microsoft bocsátja ki. Nincsenek megfelelően licencelve, és nem támogatja sem a Microsoft, sem pedig minősített partnerei. Amennyiben egy eszköz a frissítés előtt nem jogtiszta vagy helytelenül van licencelve, az az eszköz a frissítést követően is nem jogtiszta vagy helytelenül licencelt marad. Iparági szakértők szerint, a kalóz szoftverek (így a nem jogtiszta Windows is) nagyobb kockázatnak vannak kitéve kártevőknek, csalásoknak (személyazonosság eltulajdonítása, bankkártya adatok eltulajdonítása stb.), személyes adatok publikálásának, illetve nagyobb eséllyel nyújtanak alacsonyabb teljesítmény vagy működnek hibásan."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról