Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 13. 13:09

Megszűnik a Google Code

Érett már a döntés, hogy bezárja a nyílt forráskódú projektek menedzselésére létrehozott Code szolgáltatását a Google. A cég tegnap hivatalossá is tette a döntést, új projekteket már nem lehet létrehozni, 2016 végén pedig az utolsó biteket is törli a cég.

Bezár a Google Code - jelentette be a nyílt forrású technológiákkal foglalkozó blogján a Google tegnap. A bejegyzés szerint a Code létrehozását az indokolta, hogy 2006-ban, az induláskor még nagyon gyerekcipőben járt a nyílt forráskódú projektek hosztolása, az elérhető szolgáltatások megbízhatósága nem volt kielégítő és reális volt a veszély az alternatívák stagnálására is.

2016 végéig fokozatos leállás

A cég a leállítás menetrendjét is közölte. Az új projektek létrehozására március 12-től fogva nincs lehetőség, a már létrehozott projektek azonban még egy ideig normálisan működnek tovább. Egészen augusztus 24-ig, ettől fogva vált az oldal read-only módba, vagyis módosítások, változások innen már nem tölthetőek fel. 2016 januárjáig a wikik, forráskódok és hibalista is olvasható marad, ekkortól azonban a weboldalt leállítja a Google. A projektek tarball formájában letölthetőek maradnak 2016 folyamán.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A bezárás kapcsán a Google együttműködik a GitHubbal, a Bitbuckettel és a SourceForge-dzsal, ennek eredményeként ellenőrzött, megbízható automatizált költöztető eszközök állnak a Code-ot használó fejlesztők rendelkezésére. Ezek mostantól elérhetőek, van Google Code-ból GitHubra illetve Bitbucketre exportáló eszköz is, amely automatizáltan képes a forráskódot, a hibajegyeket és a wikiket is átköltöztetni. Célpont lehet a SourceForge is, ehhez az utóbbi szolgáltatás kínál importáló eszközt.

Spam and abuse

A bejegyzés szerint a Google Code működtetése végül azzal vált fenntarthatatlanná, hogy egyre gyakoribbá vált a spam és a visszaélésszerű használat. A trend kritikussá vált, mára az adminisztrációval foglalkozó csapat idejének túlnyomó többségét már ennek visszaszorítása vitte el. Miután a felhasználói aktivitásból ezt az aktivitást kivonták, kiderült, hogy a "szolgáltatásra egyszerűen nincs többé szükség" - fogalmaz a cég.

A kommentek szerint a leállítás egyetlen komoly veszteségét azok a projektek jelentik, amelyek valamilyen okbólkifolyólag inaktívvá váltak (a fejlesztő már projektekbe kezdett vagy épp elhalálozott). Mivel a projekteket csak azok gazdái exportálhatják, az ezekben tárolt adatok a leállással egy ponton végleg törlésre kerülnek majd.

A változás nem érinti az Android és a Chrome projektek Git és Gerrit hosztingját, illetve megmarad az Eclipse, a kernel.org és egyéb projektek tükrözése is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról