Szerző: Gálffy Csaba

2015. február 20. 09:00

Középkategóriában gyorsít a Qualcomm

Frissítette a középkategória alját és tetejét célzó processzorait a Qualcomm. A gyártóóriás továbbra is licencelt magokkal dolgozik, de most az ARM legfrissebb fejlesztését is felhasználta alapanyagként. A 600-as modellek ütősnek ígérkeznek.

Megújította az alsó és felső középkategórát célzó mobilprocesszorait a Qualcomm. Míg a 400-as sorozatot a teljesen érthetetlen 8 magos kivitel felé vitte el a gyártó, az új 600-as lapkák rendkívül ígéretesnek tűnnek: megkapták ugyanis az ARM Holdings legfrissebb fejlesztését, a Cortex-A72-es magokat. Vegyük sorba, milyen változásokat hoznak az új modellek.

Snapdragon 415 és 425

A Qualcomm az abszolút belépő szinten a Snapdragon 2xx-es sorozatot tartja, közvetlenül fölötte kap helyet a 400-as és 410-es család. Míg 410-esből csak egy modell létezett (a 8916), a Snapdragon 400-as gyűjtönév alatt nagyon eltérő (kifejezetten lassú és nagyon gyors) processzorok is megjelentek.

A márkázás most némileg egyszerűsödni fog, a 4xx családot két eltérő processzor viszi tovább, a 415 és a 425 formájában. Mindkét új processzor teljes 64 bites, ARMv8-as utasításkészletet használ, köszönhetően a Cortex-A53-as processzormagoknak. A lapkák egységesen 28 nanométeres eljáráson készülnek a 400-as és 410-es chipekhez hasonlóan, a gyártó tehát ezen a vonalon egyelőre nem használja fel a TSMC vadonatúj 20 nanométeres technológiáját.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A lapkák kétes újdonsága, hogy mindkettőt nyolcmagos kiszereléssel szállítja a Qualcomm. A magok 2 x 4-es elrendezésben, vagyis két klaszterre (fürtre) osztva dolgoznak. A rendszer a big.LITTLE elrendezést használja, de mindkét klaszterben azonos processzormagok dolgoznak. Különbség azért van, az egyik fürt alacsonyabb frekvenciára és fogyasztásra hangolt, a másik viszont magasabb órajelet (és fogyasztást) is tud nyújtani. A Qualcomm csak ez utóbbi, gyorsabb klaszter maximális órajelét hozta nyilvánosságra, ez 1,4 illetve 1,7 GHz a két modell esetében.

A modern rendszerlapkáknál már nagyon fontos a GPU és a memória-alrendszer is. A grafikus egység szerepében az Adreno 306-ot az Adreno 405 váltja mindkét új processzor esetében, ennek maximális órajele azonban ismeretlen. Alapos frissítést kapott a memóriavezérlő is, amely a 410-es esetében maximum 4,2 gigabites sávszélességről 5,3 illetve 7,5 gigabitre gyorsul a 415 illetve a 425-nél. Ez komoly előrelépést hoz majd a lapkák teljesítményében, a korábbi processzorok ugyanis (különösen játékok alatt, amikor a hozzáférésen a CPU-nak és a GPU-nak osztoznia kell) rendszeresen ütköznek sávszélesség-problémákba.

A két processzor között az órajeleken túl fontos elértés, hogy eltérő integrált rádiós modemet használnak. Míg a Snapdragon 415-nek a Qualcomm frissen átnevezett X5 LTE egységével kell beérnie, amely Cat 4-es (150/50 megabit) sebességet nyújt, a 425-ös ezzel szemben az új X8 LTE modemet kapta meg, amely 300/100-as sebességet tud elérni, 2 x 20 MHz-es csatornák használatával. További eltérés van a képfeldolgozó áramkörök (ISP) oldalán is - míg a kistesó egyetlen, 13 megapixeles szenzor adatait képes feldolgozni, addig a 425-ben dupla, egyenként 21 megapixelt kezelni képes ISP működik.

Snapdragon 618 és 620

Sokkal izgalmasabb a 6xx-es sorozat feltámadása. Ezek a processzorok néhány éve még az androidos csúcsmodellekben teljesítettek szolgálatot, azóta ebben a szerepben már a 8xx-as család tündököl. A helyzetet most a két új processzor borítja fel, ezek ugyanis (legalábbis papíron) képesek felvenni a versenyt a Qualcomm legújabb csúcsmodelljeivel, a 808-as és 810-es lapkákkal, köszönhetően a legújabb fejlesztésű processzormagoknak.

Térjünk is a meglepetésre: a 618 és a 620 az ARM Holdings legújabb dobását, a néhány hete leleplezett Cortex-A72-es processzormagokat használja (ennek megfelelően itt is adott az ARMv8-as, 64 bites működés). Bár független tesztek még nem állnak rendelkezésre, az ARM közlése szerint ezek képezik jelenleg a leggyorsabb magokat a mobilos világban, ráadásul a teljesítmény mellett a fogyasztásban is sikerült előrelépni.

A két processzor a magok számában és elrendezésében térnek el. Mindkettő big.LITTLE konfigurációban kombinálja a Cortex-A53-as klasztert az új magokkal, a négy lassabb mag mellé a 618-as kettő, a 620-as pedig négy gyors Cortex-A72-est pakol. A maximális órajel mindkét esetben sajnos csak 1,8 GHz, bár az ARM szerint ennél lényegesen magasabb órajel is elérhető lenne, maximálisan kihajtva az új 600-asok már odapörkölnének a csúcsmodelleknek is.

Az új 600-as processzorok kétcsatornás memóriavezérlőt kaptak, amely LPDDR3-as szabványt ismer, maximálisan 14,9 gigabites sávszélességgel. Ez kereken duplája annak, amit a legjobb új 400-as processzor kap (és egyenlő a Snapdragon 800 és 801 vezérlőjével), és a kiegyensúlyozott teljesítményben is nagy szerepet kap. Az erősebb processzormagok és a gyorsabb GPU etetéséhez ugyanis jóval nagyobb sávszélességre van szükség, ezt garantálja az új vezérlő.

A kiegészítő áramkörök dolgában is magasabb szintet képviselnek a 600-as lapkák. A videotömörítésért és -feldolgozásért felelős dedikált egység már H.264 és HEVC adatfolyamokat is fel tud dolgozni 4K@30Hz illetve 1080p@120Hz formátumban is. Az ISP maradt a dual 21 megapixeles verzió, ami a gyorsabb 400-as lapkában található. A rádiós modem pedig egységesen a 300/150-es sebességgel bíró, Cat7-es X8 LTE lesz.

A Qualcomm egyelőre semmit sem árult el a 600-as lapkákon található GPU felépítéséről, a gyártó még az egység nevét sem hajlandó elárulni, csak "következő generációs Adreno" kifejezéssel hivatkozik rá.

A most bemutatott processzorok a Qualcomm szerint egységesen 2015 második felében kerülnek piacra, megvásárolható eszközök, telefonok és tabletek formájában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról