Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. február 18. 13:46

Már ötmillió Raspberry Pi kelt el

A mikroszámítógép folytatja hódító útját, a három éve megjelent Raspberry Pi-ből már ötmillió darab talált gazdára. Ebból pedig már félmilliót tesznek ki a még csak két hete árusított, második generációs Pi-k.

A Raspberry Pi Alapítvány Twitteren tette közzé, hogy az eladott Raspberry Pi-k száma megugrotta az ötmilliót. A legelső B-modell 2012 februárjában startolt, így mindössze három év kellett ennek eléréséhez. A második évben az eladások még csak alulról súrolták a kétmilliót, ami tavaly nyárra duzzadt három és fél millióra. Eben Upton alapító elmondása szerint az eredeti cél csupán pár ezer eladás volt, amit három év alatt bizony jócskán sikerült túllépni.

Legenda, gyorsan

A Raspberry Pi ezzel túlszárnyalta a múlt olyan ikonikus, otthoni számítógépeit, mint a Sinclair Spectrum, vagy a BBC Micro, melyeken fejlesztők fiatal generációi nevelkedtek. Az eladott ötmillió példányból körülbelül három millió volt az eladott B-modell Pi-k száma, ami így a legnépszerűbb modellnek számít, ennek módosított verziójából, a B+-ból másfél millió talált gazdára. Nem teljesítettek túl jól az A és A+ Pi-k, ezekből mindössze 100-150 ezer darab kelt el. A mindössze két hete kapható Raspberry Pi 2-t viszont félmillióan választották, így már most kijelenthető, a frissített darab zajos sikert aratott.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az egyetlen rendszerchip köré épülő apró PC eredeti célja az volt, hogy az Egyesült Királyságban tanuló, iskolás gyerekeket tanítsa meg könnyedén és játékosan, a csináld-magad stílusú programozás alapjaira, ám az ötlet nem is a szigetországban, hanem azon túl vált a legnépszerűbbé. Észak-Amerika a Raspberry Pi legnagyobb piaca, ezután Kína következik, mindkét országban egyre erősődő felhasználói bázissal.

Félmillió eladott Pi 2 két hét alatt

Két hete kapható a mikroszámítógép utódja, a Pi 2 is, ami a négymagos chipnek köszönhetően hatszor gyorsabb, és kétszer annyi memóriával rendelkezik, mint elődje, ám megtartja a 35 dolláros árat, ami az első generációs Pi-k esetében is a siker kulcsa volt. Ez részben annak köszönhető, hogy a cég a jól működő eladások miatt nagyobb tételben tudja beszerezni a szükséges alkatrészeket, melyek egy részét az Egyesült Királyságban, illetve Kínában gyártják. Az immáron ARMv7 architektúrát használó hardver olyan újabb lehetséges operációs rendszerek előtt is megnyitja a kapukat, mint az Ubuntu, vagy a Debian, amely jóval nagyobb teljesítményre képes, mint a kifejezetten a Raspberry Pi előző generációjához íródott módosított változat, a Raspbian. A Pi sikereit látva nem véletlen, hogy a Microsoft szeretné, hogy a Pi Windows 10 támogatást kapjon, így az év későbbi részében már Windows 10 is telepíthető a hardverre. Az előző Pi modellekből havonta 200 ezer példány kel el, ám a fejlesztők elmondása szerint nem fogják erőltetni a Pi 2 modellt, mindegyik addig lesz piacon, amíg az emberek igényt tartanak rá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról