Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Windows 10-et is futtat a legújabb Raspberry Pi

Hlács Ferenc, 2015. február 02. 14:23
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megérkezett a Raspberry Pi második generációja. Az egyetlen áramköri lapra épülő, apró PC-t a fejlesztők ARMv7 architektúrára ültették át, és az ismert Linux disztribúciók mellett a Windows 10 egy kiadása is feltűnik majd rajta.

hirdetés

Az elektronikai barkácsolás kedvelői dörzsölhetik a tenyerüket, megérkezett ugyanis a terület egyik legnépszerűbb eszköze, azaz a Raspberry Pi második generációja. A Pi 2 a gyártó szerint megtöbbszörözi az előd teljesítményét, méghozzá változatlan, 35 dolláros áron.

Érezhetően több lóerő

A bankkártya méretű, egyetlen áramköri lapból álló számítógép eredeti verziójában egy 700 megahertzes Broadcom BCM2835 processzor dolgozott - ennek képességei ugyanakkor az ARMv6 utasításkészletnek köszönhetően meglehetősen korlátozottak voltak. A lapkát a gyártó most egy négymagos, 900 megahertzes Cortex-A7 magokkal felszerelt chipre cserélte, amely nagyjából hatszoros teljesítményt kínál az elődhöz képest, illetve a memória méretét is megduplázták, a kütyüben már 1 gigabájt LPDDR2 SDRAM dolgozik. Persze most sem érdemes erőgépre számítani, a kétszeresére nőtt RAM és az új processzor ugyanakkor mégis komoly előrelépést jelent.

Az új modellben használt BCM2836 chip ugyanis már ARMv7 architektúrát használ (mint az androidos és Windows Phone-os okostelefonok, illetve az 5-ösig bezárólag az összes iPhone), amely újabb lehetséges operációs rendszerek előtt is megnyitja a kapukat. Ilyen például a Snappy Ubuntu, illetve a hagyományos, ARMv7-re készült Debian is, amely jóval nagyobb teljesítményre képes, mint a kifejezetten a Raspberry Pi előző generációjához íródott módosított változat, a Raspbian. Az új rendszerek a cég szerint a következő hetekben elérhetővé válnak.

Windows egy Rasbperry Pin?

A legizgalmasabb új versenyző azonban nem a Linux-disztribúciók közül kerül ki, a vállalat ugyanis azt ígéri, a fentiek mellett a Windows 10 is feltűnik majd a készüléken, a rendszer ráadásul teljesen ingyenesen lesz letölthető a barkácsolók számára - nem csak a Raspberry Pi esetében, hanem minden hasonló IoT-platformra is. A kis PC fejlesztőcsapata és a Microsoft az elmúlt hat hónapban szorosan együtt dolgozott a rendszeren, amely a Windows Developer Program for IoT közösségen keresztül lesz elérhető. Hogy a szoftver mikor jelenik meg egyelőre nem tudni, mindössze annyi ismert, hogy az még idén várható.

Még az sem világos, hogy pontosan milyen Windowsra kell számítani az új Raspberry Pi fedélzetén.  A Microsoft a málnalogós eszközre íródott verzióval demonstrálja majd először szoftverének IoT készülékekre szánt változatát - a vállalat igyekszik kiterjedt rendszert létrehozni, amely minden lehetséges készüléken ott van, a PC-ktől az okostelefonokon és táblagépeken át egészen a "connected" eszközökig. Miután ARM alapú eszközről van szó, a rendszer biztosan nem futtat majd Win32-es (x86-ot igénylő) alkalmazásokat, marad tehát az utasításkészlet-független WinRT.

A Raspberry Pi 2 egyéb tulajdonságait tekintve gyakorlatilag azonos lesz közvetlen elődjével, a Raspberry Pi Model B+-szal. Ugyanúgy négy USB portot találunk rajta, továbbá egy microUSB portot a töltéshez, illetve egy HDMI és egy audio jack csatlakozót. Utóbbiból a hang mellett RCA kábel segítségével képet is elővarázsolhatunk, ha a kütyüt régebbi kijelzővel tervezzük használni. A processzor mellé egy 250 megahertzes Broadcom VideoCore IV GPU párosul, OpenGL ES 2.0 támogatással, 1080p felbontású, 30 FPS sebességű MPEG-2 és VC-1 dekóderrel, illetve hasonló (1080p/30FPS) h.264/MPEG-4 AVC kódolóval és dekóderrel.

Mindezek mellett egy microSD-kártyahely is jutott az eszközre, a legújabb málnaPC továbbá visszafelé kompatibilis az előző generációkkal. Az elődök az új modell megjelenésétől függetlenül továbbra is megvásárolhatók maradnak, változatlan áron: a Model B, és Model B+ továbbra is a legújabb generációval egyező, 35 dolláros áron, a Model A+ pedig 20 dollárért lesz kapható. Fontos megemlíteni, hogy a Raspberry Pi 2 esetében is egy "Model B" verzióról van szó, így még idén várható, egy új processzorral felszerelt, olcsóbb modell is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.