:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 8. 12:07

Megjelent a Linux kernel 3.18

Linus Torvalds vasárnap kiadta a 3.18-as verziószámot viselő Linux kernel végleges változatát. Szokás szerint megpróbáljuk összeszedi a legfontosabb és legérdekesebb újdonságokat.

Az új rendszermag érkezésének bejelentését kísérő levelében Torvalds leírja, egyelőre nem sikerült megtalálni annak a fagyást okozó bugnak az okát, amelyet a 3.18-as kernel tesztelésekor fedeztek fel, és amelyről kiderült, hogy a 3.17-es rendszermagban is megtalálható, de mivel ez nagyon kevés felhasználót érint csak, nem volt elegendő ok arra, hogy ne adják ki az új kernelt. "Semmi értelme annak, ha a mindenki az ujjait tördeli, miközben néhányan egy régebbi problémát boncolgatnak, szóval a visszatartás nem lett volna okos dolog. Főleg mert ez teljesen felborította volna a menetrendet az ünnepek alatt" - írja levelében Linus.

Hatékonyabb hálózatkezelés

A rendszermag egyik fontos fejlesztése a "bulk network packet transmission", amely az adatcsomagok elküldésével járó rendszerterhelést hivatott csökkenteni. A mögöttes elgondolás az, hogy egy adatcsomag elküldésével számos olyan feladat jár együtt, amelyet a rendszernek akkor is egyszer kell végrehajtania, ha egy csomagot küld ki, és akkor is, ha többet. Logikus lenne tehát az adatcsomagokat nem egyesével, hanem tömegesen kiküldeni, így a küldéssel járó feladatok egy része megtakarítható.

A kernel fejlesztői ennek a feladatnak álltak neki és az LWN.net cikke szerint néhány apróbb módosítás révén jelentős előrelépést tudtak elérni. Egy adatcsomag helyett a rendszer annyit küld ki egy queue lock alatt, amennyit csak tud (és amennyit adatplafont az üzemeltető a megfelelő változóban beállított), ráadásul az elküldés előtt álló csomagok validálása a queue lockon kívül történik, amely révén a feladat párhuzamosítható. Az eredmény: egy 40 gigabites interfészt a tesztben a végletekig sikerült kihajtani, a TCP segmentation offload állapotától függetlenül. Bővebben a témáról ebben a blogbejegyzésben lehet tájékozódni.

OverlayFS a mainline kernelben

Bekerült a 3.18-as magba az OverlayFS. Az évek óta fejlesztett és a Linux kernel karbantartóinál régóta kopogtató fájlrendszert egy ideje már használja pár disztribúció, főleg azok, amelyeket optikai lemezről vagy pendrive-ról történő futtatásra terveztek, vagy amelyeket beágyazott rendszereken futtatnak (pl. Mageia, OpenWRT), de az Ubuntu és az openSUSE is tartalmazza már Az OverlayFS egy olyan fájlrendszer, amely a többi fájlrendszer felett helyezkedik el és azokat a felhasználó, illetve az alkalmazások felé egyetlen fájlrendszerként prezentálja -  fejlesztője Szeredi Miklós, aki kitartó munkával elérte, hogy munkája a 3.18-as mainline kernel része legyen.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Adattárolás területén említésre méltó még az EXT4 kódjának csiszolása, ami néhány bosszantó apró hibától szabadította meg a fájlrendszert. Dolgoztak a btrfs fejlesztői is, itt elsősorban a RAID recovery/repair műveletek terén javult a teljesítmény, a kimondottan SSD-khez fejlesztett F2FS (Flash-Friendly File System) pedig némi Samsung-közreműködésnek köszönhetően bővült új képességekkel.

Akik gépükön Xen virtualizációs technológiát használnak, és szerettek volna eddig egy Xen domainből közvetlenül SCSI eszközökhöz hozzáférni, köszönjék meg a kernelfejleszőknek, hogy előbányászták a Fujitsu eredeti pvSCSI kódját és létrehoztak belőle egy dom0-ban futó backend drivert, illetve egy domU-ban futó frontend drivert, amelyek segítségével a fenti feladat már teljesíthetők. Szerverek, főleg nagyobb szerverek üzemetetői számára lehet érdekes az az új fejlesztés, amely az Intel processzorok elalvását és ébredését rövidíti le. A módosításnak köszönhetően a sleep módba váltás időtartama 100 ms helyett 5 ms-ra rövidült a tesztben szereplő gépeken.

Grafikus fejlesztések, egyebek

Az új kernel sok új drivert és driveres finomítást is hoz természetesen. Az AMD Radeon processzoros videokártyák energiatakarékos képességeit jobban ki tudja használni az új Linux, az R600-as családba tartozó kártyák pedig megkapták a régóta várt UVD-támogatást, így a videodekódolást, -lejátszást már a hardver gyorsíthatja, tehermentesítve a processzort. Az NVIDIA chipes rendszerek használói az audiotámogatásnak örülhetnek DisplayPorton keresztül, de  Nouveau is kapott energiahatékonysági optimalizálást és a videokártyák ventilátorának fordulatát is jobban tudja a terheléshez és hőmérséklethez igazítani.

A 3.18-as kernel szokás szerint elérhető a www.kernel.org oldalról vagy a felsorolt tükörszervereken. Az újdonságokról részletesen a Kernelnewbies oldalán lehet olvasni, ha a szócikk elkészült, emellett a Phoronix, az LWN.net, valamint a német nyelvű Heise cikkeit érdemes bújni - ennek az anyagnak az elkészítéséhez is ezeket használtuk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.