Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 5. 11:22

Filmet is lehet kölcsönözni, venni a Google-tól

Már Magyarországon is elérhető a Google Play Movies, azaz Filmek szolgáltatása. A keresőóriás online boltjában már filmeket is vásárolhatunk, netán kölcsönözhetünk, egyelőre azonban csak angol nyelven - sokszor még magyar feliratot sem találni.

Különösebb hírverés nélkül Magyarországon is elindította Play Movies szolgáltatását a Google tegnap este. A keresőóriás annak idején alkalmazásboltként indult online áruházában, az appok, zene és könyvek mellett már filmek vásárlására vagy kölcsönzésére is lehetőség van - utóbbira nem minden esetben. A Play Store itthon értelemszerűen Filmek névre hallgató szekciója ugyanis ebből a szempontból egyelőre kicsit szétszórt: egyes filmeket csak megvenni lehet, kölcsönözni nem, ráadásul nem mindegyiknél érhető el HD verzió, még az olyan címeknél sem, mint például az Avatar vagy a legújabb X-Men, ahol pedig indokolt lenne a nagy felbontás.

Népszerűségtől függő árazás?

Jelenleg az árak is változatosan alakulnak, az egyes filmekért a Google 880 és 4300 forint közötti összegeket kér el, látszólag azok népszerűségétől függően, bár akadnak érdekes kivételek, a Harry Potter és a bölcsek köve például 4,6-os pontszám mellett 3100 forintért vásárolható meg, míg az 1985-ös Kommandó Arnold Schwarzenegger főszereplésével 3700 forint, a 3,4-es értékelés dacára. Kölcsönzés esetén az árak vélhetően hasonló logika alapján 1200 forintnál tetőznek, a legolcsóbb alkotások pedig már 220 forintért is megnézhetők egyszer. Kölcsönzésnél az adott filmet 30 napon belül kell megnézni, a lejátszás megkezdését követően pedig 48 óra áll rendelkezésünkre, hogy befejezzük, netán többször megnézzük azt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szolgáltatás menüpontját a Play Store-ban először tegnap este vehették észre a szemfülesebbek, arra azonban egy-két órát még várni kellett a startot követően, hogy a filmek valóban megvásárolhatók, kölcsönözhetők legyenek. A Google szerint az online felületen akár hetekkel előbb megtekinthetők lesznek az egyes címek, hogy Blu-ray vagy DVD lemezeken kiadnák azokat.

A magyar szinkron egyelőre sehol

A Play Filmek egyik Achilles-sarka, hogy tartalmai gyakorlatilag egyáltalán nem érhetők el szinkronosan, sőt, sok amúgy közkedvelt filmhez még felirat sincs - ezt egyes tartalmaknál a rendszer azokat megnyitva feltünteti a vásárlás gomb alatt, másoknál viszont csak az oldal aljára görgetve, az apró betűs részből derül ki - érdemes tehát erre odafigyelni. A főoldalon, a legnépszerűbbek között hirdetett Így neveld a sárkányodat 2 animációs film például még az eredeti angol címmel, How to train your dragon 2-ként szerepel, ráadásul 4300 forintos ára ellenére az angol nyelv mellett szintén angol, vagy kétféle holland felirattal nézhető meg.

De az olyan, már jó ideje elérhető népszerű filmeknél is akadnak hasonló problémák mint például a Harry Potter és a titkok kamrája, amely akárcsak a fentebb említett előző rész, 3100 forintért kapható. Ezért az összegért csak angol nyelvű hangot kapunk, igaz, itt legalább már magyar felirat akad. Ebben és sok hasonló esetben tehát valószínűleg jobban járunk, ha inkább besétálunk egy boltba és Blu-ray lemezen megvásároljuk az adott filmet, amelyen ráadásul extra tartalmak, illetve komolyabb hangrendszerekre szabott hangzás is elérhető a Play Filmek mezei sztereója mellett - az imént említett Harry Potter filmet például 3600 forintért árulják a Media Marktban. A szinkron hiánya valószínűleg annak tudható be, hogy a Google a filmeket nem a magyar forgalmazóktól vásárolja - ez persze sovány vigasz az angolul nem értő családtagoknak vasárnap este.

A Filmek felülete egyszerűen kezelhető, azon műfajok, népszerűség, sőt a stúdiók szerint is böngészhetünk az egyes címek között. Az online téka hazánkban egyelőre csak filmeket tartalmaz, az Egyesült Államokban már jó ideje elérhető, tévésorozatokat tartalmazó szekcióra úgy tűnik egy darabig még várni kell. A Google szolgáltatásának Magyarországon tehát még bőven van hova fejlődnie, hiányosságaiból adódóan egyelőre nem valószínű, hogy túl népszerű lesz a magyar felhasználók körében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról