Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 16. 11:58

Docker-támogatást kap a Windows Server

A nyílt forrású, Linuxról indult Docker alkalmazásvirtualizációs technológia bekerül a következő generációs Windows Serverbe. A Microsoft saját kóddal támogatja a Docker fejlődését.

Docker-integrációt kap a következő generációs Windows Server, jelentette be egy blogbejegyzésben Scott Guthrie, a Microsoft Azure fejlesztésének irányítója, akihez a cég összes szervertechnológiája és fejlesztői eszköze is tartozik.

A Docker alkalmazásvirtualizációs technológia idén nyáron jelent meg a Windows Azure-ben, ahol jelenleg Linux virtuális gépen lehet Dockerbe "csomagolt" alkalmazásokat futtatni. Amint az ismert, a Docker egy LXC-re épülő, konténeralapú alkalmazásvirtualizációs technológia, amely az alkalmazást a futtatási környezetével együtt egy virtuális konténerbe zárja. Ezek a konténerek függetlenek egymástól és az alattuk futó rendszertől és szabadon lehet őket mozgatni akár a gépek között is - lényegében a VM-nél finomabb szemcsézettségű virtualizációról van szó. A konténerbe zárt alkalmazások megosztoznak a kernelen és a rendszer többi erőforrásán, vagyis a technológia nem olyan hardverigényes mint amikor egy teljes VM-et kell futtatni.

Az így virtualizált alkalmazáskonténerek könnyedén sokszorosíthatóak és mozgathatók, továbbá az operációs rendszerek képét is leegyszerűsíti, hiszen az alkalmazás többé nem integrálódik az operációs rendszerrel. Ez a megoldás szerver- és desktop környezetben is rendkívül hasznosnak bizonyulhat, anélkül lehet alkalmazásokat teríteni a segítségével, hogy a gépekre telepíteni kellene bármit is.

Guthrie blogbejegyzése szerint a következő generációs Windows Server (amely feltehetően a Windows 10-zel együtt érkezik), alkalmas lesz Docker formátumú alkalmazások futtatására, ehhez a Microsoft a nyílt forrású Docket Engine-t beépíti az operációs rendszerbe. A következő Windows Server így .NET, Node.js, Java, C++ és más nyelven készült alkalmazásokat képes lesz konténerben futtatni. A Docker kliens natív támogatást kap Windowson, a Microsoft operációs rendszerét használó fejlesztők és adminok ugyanazokat a szabványos Docker kliensekkel és adminisztrációs eszközökkel találkoznak majd mint Linuxon, és egy helyről kezelhetik a konténerbe zárt alkalmazásokat mind a két operációs rendszeren.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Guthrie szerint a Microsoft a Docker Hubot, vagyis a Docker konténerbe zárt alkalmazások mára mintegy 45 ezer különféle tételt tartalmazó piacterét integrálja az Azure Galleryvel - ezáltal pár kattintással elindíthatók a  Docker alkalmazások a cég felhőjén, ahol aztán a használat alapján küldi ki a számlát a Microsoft.

És végül a bejelentés alapján a Microsoft hozzájárul a Docker Open Orchestration API-k fejlesztéséhez a saját kódjával. Ezek az API-k teszik lehetővé hogy olyan konténeres alkalmazások szülessenek, amelyek bármely adatközpontban vagy a Dockert támogató felhőszolgáltató infrastruktúráján egyaránt működnek. Az adminok a Docker parancssoron interfészét használva akár Linuxon, akár Windowson, akár az Azure felhőben kezelhetik a konténeres alkalmazásokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról