Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 23. 11:08

Hatmilliárdból újítja fel izraeli gyárát az Intel

Izrael történetének legnagyobb külföldi befektetéséből modernizálja Kiryat Gat város melletti félvezetőgyárait az Intel, a hatmilliárd dolláros invesztícióból az üzemeket 10 nanométeres gyártástechnológiára állítják át.

Hatalmas összegből, mintegy hatmilliárd dollárból korszerűsíti izraeli chipgyárát az Intel. A Reuters szerint a vállalat még májusban adta be a szükséges dokumentumokat a helyi kormánynak, amely a beruházást 300 millió dollárral támogatja, illetve vállalta, hogy 10 évig csak 5 százalékos társasági adót vet ki a cégre. A feltételekről majdnem egy évig egyeztetett a félvezetőgyártó vállalat és az izraeli kormányzat, az előzetes megállapodást már tavasszal megkötötték, de az összes részletet csak mostanra simították ki.

Az Intel Izraelben

Az 1968-ban alapított Intel 1974 óta van jelen a közel-keleti országban, a haifai Intel kutatóközpont volt az első, amelyek az Egyesült Államokon kívül létesítettek, a jeruzsálemi Fab 8 pedig az első Intel-chipgyár volt külföldön. A világ legnagyobb félvezetőgyártója 1985-ben építette a Fab 8-at, amit aztán 1997-ben be is zártak, miután az Intel beszüntette az autóipari vezérlőchipek gyártását, amelyek a Fab 8-ban készültek. Emellett ROM-ok és flash chipek készültek a Fab 8-ban, 1997-ben már kőkorszakinak számító technológiával. A gyárat modernizálni gazdaságtalan lett volna, ezért bezárták, a dolgozók többségét más Intel-gyárakba helyezték át.

1999-ben építette az Intel a második izraeli chipgyárát, a Fab 18-at, amelyben először processzorok, később pedig flash memóriachipek készültek. Amikor a vállalat létrehozta a Micronnal közös flashgyártó vegyesvállalatát, az IM Flasht, a Fab 18 is átkerült ide, de 2013-ban a cég visszavásárolta. A Fab 18 helyszíne Kiryat Gat városa, a gyár közelében van a harmadik izraeli Intel-gyár is, a Fab 28, amely az előző évtized közepén épült és 2008-ban állt tömegtermelésbe, 45 nanométeres csíkszélességű technológiával, jelenleg pedig 22 nanométeres chipek készülnek itt.

Intel Fab 28

Az időközben visszavásárolt Fab 18-at és a Fab 28-at az Intel egyetlen hatalmas üzemként kezeli a jövőben és hatmilliárd dollárból modernizálja, hogy felkészítse a 10 nanométeres alkatrészek gyártására. A tervek szerint ez a folyamat 2016-ra zárul le, vagyis ekkor kezdődik a 10 nanométeres lapkák (próba)gyártása Kiryat Gatban. Az oregoni fejlesztőközpont után tehát ez lesz az egyik első félvezetőgyár a világon, ahol bevezetik az Intel következő generációs gyártástechnológiáját.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Egyesült Államokon kívül az Intelnek nagyon kevés gyára van: a cég Írországban és Izraelben rendelkezik félvezetőgyártó üzemekkel, valamint pár éve Kínában is létesített ilyet, de ott a technológiai exportra vonatkozó amerikai szabályozások miatt csak "levetett" gyártástechnológiát alkalmaz - jelenleg 65 nanométeres csíkszélességű lapkák készülnek itt, ez 4 generációnyi, vagyis mintegy 8 évnyi lemaradást jelent a legmodernebb Intel-lapkák előállításához használt eljáráshoz képest.

A legnagyobb izraeli exportőr

"Az Intel befektetése stratégiai fontosságú Izrael ipara számára" - mondta Yair Lapid pénzügyminiszter. "Ez a legnagyobb külföldi befektetés az ország történetében és annak az újabb bizonyítéka, hogy Izrael a technológia és innováció élvonalába tartozik." Az Intel története során eddig közel 11 milliárd dollárt ruházott be Izraeli gyárakba és mintegy 10 ezer embernek ad munkát az országban. A gazdasági minisztérium egyik vezetője szerint az Intel azt is vállalta, hogy nagy beszerzéseket hajt végre Izraelben, az üzem korszerűsítésébe bevon izraeli vállalatokat, valamint részt vesz az oktatás és a vidékfejlesztés támogatásában is.

Érdemes mindazonáltal megjegyezni, hogy az Intel által elkölteni kívánt mintegy hatmilliárd dollár túlnyomó része a félvezetők gyártásához szükséges berendezések korszerűsítését és beszerzését fedezi, ezeken a területeken azonban zömmel nem izraeli cégek (pl. Applied Materials, ASML, Nikon, Canon, KLA-Tencor, Tokyo Electron, stb.) játszanak vezető szerepet. Az Intel a Kiryat Gat-i gyár korszerűsítésével becslések szerint jó másfélszeresére növeli az izraeli gyártókapacitását és a várakozások szerint évente 5-6 milliárd dollár értékű félvezetőt exportál majd az országból. Ezzel Kiryat Gat lesz az ország legnagyobb exportőre, a gyémántkereskedelmet figyelembe nem véve az Intel adja majd az izraeli export 12 százalékát, a technológiai szektorban pedig az arány megközelíti a 25 százalékot.

De mit fog gyártani?

A mostani döntés alapján az Intel továbbra is nagy téttel fogad arra, hogy a következő években a termékei iránt látványosan nőni fog a kereslet, pedig a cég a mostani gyártókapacitását sem használja ki teljesen. Egy januári hír szerint az arizonai Chandlerben az elmúlt években felépített Fab 42 üresen áll, a félvezetők előállításához használatos berendezésekkel nem szerelték fel, és egyelőre nem is fogják, helyette a már korábban megépített chandleri gyárakat látták el új, 14 nanométeres chipek előállításra alkalmas berendezésekkel.

A PC-eladások évek óta zuhannak és a következő évekre sem jósolnak hatalmas fellendülést az elemzők. A kevesebb eladott PC pedig kevesebb eladott Intel processzort is jelent természetesen - a vállalat pedig minden erőfeszítése ellenére képtelen volt érdemi részesedést szerezni az okostelefonok és a tabletek szegmensében, amelyek óriási növekedést produkálnak. Így összességében az Intel gyártókapacitásának jó része kihasználatlan - nem véletlen, hogy a vállalat belépett a szerződéses gyártók közé is, ezzel próbálva lekötni fölös kapacitását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról