Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 29. 16:42

Itthon drágultak az Apple MacBook Pro notebookjai

Árnyalatnyival gyorsabb processzorokat és több memóriát kaptak az Apple Retina kijelzős MacBook Pro notebookjai, illetve olcsóbb lett a hagyományos panellel felszerelt kifutómodell, a többi viszont érezhetően drágult. A frissítéssel a vállalat vélhetően az új generációs Intel processzorok megjelenéséig hátralévő időt hidalja át.

Frissítette Retina kijelzővel felszerelt Macbook Pro szériáját az Apple, nem érdemes azonban nagy újításokra számítani, az alumíniumházas notebookok csak minimális ráncfelvarráson estek át: 200 megahertzcel gyorsabb processzorokat és több memóriát kaptak. A nagy felbontású modellek felturbózásával párhuzamosan a vállalat a gyorsan avuló 13 hüvelykes MacBook Pro árát is csökkentette, ez hazánkban 350 ezer forintért vásárolható meg. Ezért az összegért egy névlegesen 2,5, legfeljebb pedig 3,1 gigahertzes, kétmagos, előző generációs Intel Core i5 chippel, Intel HD 4000 grafikával, 4 gigabájt RAM-mal és egy 500 gigabájtos merevlemezzel felszerelt notebookot kapunk.

A megújult 13 hüvelykes Retina kijelzős MacBook Pro alapmodellek kétmagos 2,6 gigahertzes Core i5 processzora Turbo Boosttal ugyancsak 3,1 gigahertzig is hajtható ki, ehhez viszont már Intel Iris grafika társul - bár az Apple ezt hivatalosan nem közölte, valószínűleg a 4278U chipről van szó. Újdonság, hogy immár a belépő MacBook Pro is 8 gigabájt RAM-mal érkezik, ez fontos, mivel ez később nem bővíthető. A notebookban ezen felül 128 gigabájt PCIe-alapú flash-tárhelyet találunk - ez a konfiguráció 420 ezer forintba kerül - a fele ennyi RAM-mal és hajszállal lassabb processzorral szerelt verzió ára 20 ezer forinttal volt olcsóbb.

Ugyanezt az összeállítást 256 gigabájt belső tárhellyel 480 ezer forintért lehet hazavinni. A 13 hüvelykes modell mindezek mellett egy harmadik, 2,8 gigahertzes kétmagos Core i5 chippel - vélhetően a 4308U-val - felszerelt konfigurációban is kapható, amelynél a maximális órajel 3,3 gigahertz. A memória itt is 8 gigabájt, a belső tárhely pedig 512 gigabájt méretű - ezért a változatért már 580 ezer forintot kell kicsengetni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

De a 15 hüvelykes retinás modellek sem maradtak érintetlenül: az olcsóbb, 650 ezer forintos verzió 2,2 gigahertzes négymagos Intel Core i7 chipet kapott, jó eséllyel a 4770HQ kódszámút, amely maximálisan 3,4 gigahertzig tolható ki. Az ugyancsak 1600 megahertzes RAM mérete itt már 16 gigabájt, a belső tárhelyé pedig 256 gigabájt. Természtesen itt is PCIe-re épülő flash-tárolóról van szó. A legerősebb Macbook Pro 800 ezer forintért vásárolható meg, ebben az i7-es (valószínűleg 4870HQ) processzor már 2,5, illetve 3,7 gigahertzen tud dolgozni, a belső tárhely mérete 512 gigabájt, az Iris Pro grafika mellé pedig egy 2 gigabájt GDDR5 memóriával felszerelt NVIDIA GeForce GT 750M dedikált grafikus kártya is került.

A megújult notebookok nagyjából 20 ezer forinttal lettek drágábbak az eddig elérhető konfigurációknál, míg a lassan kifutó modellé váló nem retinás MacBook Pro ára 25 ezer forinttal csökkent. Az ilyen frissítések általánosak az Apple termékstratégiájában és szoros összhangban vannak az Intel kínálatának változásával: a processzorgyártó két generáció között félidőben frissíti lapkakínálatát (némi gyorsulással és árcsökkentéssel), ezt követte most le az Apple. A jelen generációs MacBookok várhatóan a Broadwell generáció piaci rajtjáig már nem gyorsulnak tovább, ez leghamarabb 2014 legvégére, de inkább 2015 elejére várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról