Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 9. 14:28

Blocks: itt az okosórák Project Arája

Moduláris okosórával állt elő egy brit startup. A Blocks nevű, egyelőre prototípus fázisnál járó projekt egy többféle kijelzővel és opcionálisan sokféle külső szenzorral felszerelhető karóra piacra dobását célozza. A fejlesztők szerint a kész okosórák Anrdoid Weart futtatnak majd, kiszállításuk pedig már jövőre megkezdődhet.

A Google Project Ara név alatt futó, egyelőre csak prototípus formában létező moduláris okostelefonját valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. A koncepció hamar népszerű lett a hasonló kütyük iránt minimálisan is érdeklődők körében - annyira, hogy egy londoni startup a keresőóriás termékéből ihletet nyerve, cserélhető panelekből álló okosórát jelentett be, amely  Anrdoid Wear platformra épül. A Blocks névre keresztelt kezdeményezés egy kijelzőből és a hozzá tartozó modulokból áll, amelyek egyben az óra szíját is alkotják. Ezek olyan csatlakozók segítségével kapcsolódnak egymáshoz, amelyek egyszerre felelősek az adatátvitelért és zsanérként is működnek.

Nyílt forrású modulok

A fő modul értelemszerűen a kijelző, amelyben a processzor, a Bluetooth adóvevő és az akkumulátor is helyet kapott. A fejlesztők ebből a többfélét is kínálnak, a kisebb daraboktól az e-ink panellel felszerelt blokkokig a hosszabb üzemidő végett, illetve lesznek érintőkijelzővel és vezérlőgombokkal érkező modellek is. A kütyü ezen felül mindenféle szenzorral felszerelhető, a GPS-től és a kamerától kezdve a véroxigén-, illetve pulzusmérőn keresztül az ujjlenyomat-olvasóig. De a tervek szerint akár SIM-kártya befogadására képes, netán mikrofonnal, hőmérővel vagy plusz akkumulátorral ellátott blokkok is megvásárolhatók lesznek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A projekt ráadásul teljesen nyílt specifikációkra alapoz, így a független fejlesztők maguk is elkészíthetik saját moduljaikat, ezen felül lesznek üres blokkok is, amelyekkel a nagyobb csuklóval rendelkezők kibővíthetik a szíjat. A koncepció előnyeit nem kell taglalni: mindenki maga válogathatja össze a neki tetsző elemeket, illetve ha egy-egy komponens elavulttá válik, egyszerűen kicserélhető anélkül, hogy a teljes készüléktől meg kellene válni.

Még van mit csiszolni rajta

Szoftveroldalon a Blocks csapata eredetileg a Samsung Tizen rendszerében gondolkodott, az Android Wear megjelenésével azonban a Google platformja mellett kötelezték el magukat, azt azonban egyelőre nem tudni, hogyan kezeli majd a szoftver az eszköz különálló moduljait - ezzel a problémával a Projekt Ara fejlesztői is küzdenek.

A moduláris felépítésnek ráadásul további hátránya is akad: manapság, ahogy a viselhető eszközök piacára egyre több nagy gyártó lép be és lassan az elérhető okosórák is letisztulni látszanak, egyre nagyobb hangsúlyt kap, hogy az eszközök ne csak funkcióik miatt, de esztétikai szempontból is vonzók legyenek - elvégre már a hagyományos órák is elsősorban divatkiegészítőként szolgálnak és nem az idő mérésére. A kezdeti ormótlan próbálkozások után a vállalatoknak lassan sikerül rátalálniuk erre a vonalra, a Blocks esetében viszont ez egyelőre nem igazán mondható el, a szögletes külső sokakat elriaszthat a vásárlástól, ha a kütyü elérhetővé válik - persze addig még maga az eszköz is sokat változhat.

A Blocks csapata azt tervezi, augusztusban a Kickstarter közösségi finanszírozó gépezetébe is bedobja a tervet, nyolc hónappal később pedig meg is kezdi a kész okosórák kiszállítását. Egy-egy modul ára várhatóan 20-40 font között mozog majd, noha egyelőre nem világos, hogy ebbe a kijelzőt tartalmazó fő blokk is beleesik-e.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról