Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 27. 11:56

Magasabb sebességre kapcsol a YouTube

Hamarosan új funkciókkal bővül a YouTube, a videómegosztó többek között másodpercenként 60 képkocás sebességű FullHD videókkal és egy, a feltöltőknek szánt mobil alkalmazással is kiegészül. Az újítások életbelépését követően továbbá a rajongók több úton is hozzájárulhatnak majd kedvencük munkájához.

Komoly újításokat kap a YouTube: a Google videómegosztójának fejlesztőcsapata az idei VidCon konferencián jelentette be, új funkciókkal bővítik az online szolgáltatást, amelyek elsősorban a játékosok és a videókészítők számára kedveznek majd.

Érkeznek a 60 FPS-es videók

A gamerek főleg annak örülhetnek, hogy hamarosan lehetőség lesz másodpercenként 48, illetve 60 képkockás sebességű videók feltöltésére is, ami a FullHD játékelőzetesek mellett az Xbox One és PlayStation 4 konzolokon rögzített játékmenetekhez is ideális. Az 1080p-nél azonban a cég meg is húzza a határt, alacsonyabb felbontáson nem lesz lehetőség hasonló FPS-sel feltenni a videókat. A nagy sebesség főleg a pörgős, intenzív felvételeknél jön jól, amelyekben a mozgást részletgazdagon, élethűen adja vissza, szemben az alacsonyabb FPS-sel dolgozó videóknál amelyeknél egy-egy hirtelen mozdulat túlságosan élesnek, furcsának tűnhet.

A videómegosztó emellett mobil platformon is egy lépéssel tovább terjeszkedik, miután egy YouTube Creator Studio névre keresztelt mobil alkalmazást is kiad, amellyel a feltöltők már okostelefonról vagy táblagépről is kezelhetik videóikat, illetve megtekinthetik a hozzájuk kapcsolódó statisztikákat. Az app Androidon már elérhető, és a cég szerint a következő hetekben iOS-re is megérkezik. Tovább könnyíti a videókészítők dolgát, hogy a feltöltendő anyagok háttérzajait és különböző hangeffektusait sem kell majd a feltétlenül az internet különböző zegzugaiból, kérdéses eredetű "stock-effekt" weboldalakról összevadászniuk, a YouTube Audio Library palettája ugyanis több ezer szabadon felhasználható hanggal bővült, a zombihörgéstől egészen a vadászgépek süvítéséig. A vállalat emellett az eddig elérhető, több száz ingyenesen használható zeneszám listáját is kibővítette.

Szabadon támogatható feltöltők

A jövőben továbbá nem csak a hirdetők, de a rajongók is támogathatják kedvenc YouTube-előadóikat pénzzel. Eddig ha a feltöltők hasonló módon szerettek volna jövedelemhez jutni, azt legfeljebb valamelyik közönségi finanszírozó oldalon tehették meg, mint a Kickstarter, vagy az IndieGogo. Hamarosan azonban már a videómegosztó felületén is megjelenik a közvetlen támogatás lehetősége - a funkciót jelenleg csak néhány kiválasztott csatornán érhető el, de bárki jelentkezhet tesztelésre. A próbaüzem jelenleg az asztali böngésző, és az androidos YouTube alkalmazás felületére korlátozódik, a vállalat arról egyelőre nem beszélt, hogy iOS-en mikor válik elérhetővé vagy hogy mikorra várható az opció hivatalos megjelenése.

A YouTube ezzel a többek között a Twitch videójáték-streaming weboldal által már régóta használt megoldást veszi át. Itt már jó ideje lehetőség van a kedvenc játékosok rendszeres támogatására, azok csatornáját nem csak követhetjük, de havi 5 dollárért elő is fizethetünk rá. De hasonló szolgáltatást nyújt a Patreon.com is, igaz ez utóbbi inkább hajaz a már említett közösségi finanszírozó oldalakra, azzal a különbséggel, hogy akárcsak a Twitch esetében, itt is havi rendszeres támogatás adható az egyes alkotóknak, ezzel rendszeres bevételt biztosítva számukra. Most úgy néz ki a Google videómegosztója is hasonló modellt igyekszik létrehozni, noha az egyelőre nem világos, lesz-e hasonló, havi szintű előfizetési opció.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

De a rajongók nem csak adományokkal is segíthetnek kedvenceiknek, nem sokára ugyanis lehetőségük nyílik saját nyelvükre lefordítani a kedvelt videókhoz tartozó feliratokat, ezzel az adott ország nézőinek is segítenek - miután várhatóan jobban teljesítenek majd mint az oldal automatizált beszédfelismerő és -fordítómegoldása - illetve a feltöltő elérésére is pozitív hatással vannak. A lehetőség néhány kiválasztott csatornán már most kipróbálható. Mindezek mellett a felület sem marad teljesen érintetlen, a vállalat elsősorban a videókban megjelenő - gyakran kifejezetten idegesítő - információs kártyákat veszi kezelésbe, hogy az oldal egységesebb, letisztult külsőt kapjon. Az új kártyák ráadásul telefonon, táblagépen és PC-n is működnek majd.

Végül de nem utolsó sorban a cég arra is lehetőséget ad, hogy a videókészítők alkotásaikban a közreműködő YouTube-előadókat is megjelöljék, illetve azok csatornáira vezető hivatkozásokat helyezzenek el, illetve a vállalat szerint a feltöltőknek akár földrajzi hely alapján is lehetőség lesz majd együttműködő partnereket keresni. Ugyanakkor hogy ezt pontosan hogyan valósítják majd meg, a videómegosztó egyelőre nem árulta el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról